16 Nisan 2024 Salı

RAWA yöneticisinden çağrı: Mücadelemize sahip çıkın

Afganistan'da Taliban'a ve onun beslediği IŞİD gibi çetelere karşı kadınlar direnişlerini sürdürüyor. RAWA yöneticisi, kadınlara ve kadın örgütlerine çağrıda bulunarak mücadelelerine destek vermelerini istedi.

ABD'nin 20 yıl sonra ülke yönetimini Taliban'a devrettiği Afganistan'da, kadın katliamları, taciz, tecavüz, çocuklara yönelik istismar saldırıları, açlık had safhaya ulaşmış durumda. En son Afganistan'ın Mezar-ı Şerif kentinde içlerinde Foruzan Safi'nin de olduğu dört kadın aktivist bir çukurda katledilmiş halde bulundu.

ANHA'ya konuşan Afganistan Devrimci Kadın Birliği (RAWA) yöneticisi, Afganistan'da durumun hala belirsiz ve son derece kasvetli olduğuna dikkat çekti, Taliban'ın halka, özellikle de kadınlara yönelik sert ve insanlık dışı uygulamalarını sürdürdüğünü vurguladı. Ülkelerinde birçok tanınmış kişinin öldürüldüğünü kaydeden RAWA yöneticisi, bu suçların arkasında Taliban'ın olduğunun altını çizdi.

Temel gıda maddelerinde fiyatların en az yüzde 30 arttığına işaret eden ve bu uygulamalarla DAİŞ'in yerini Taliban'ın aldığı tespitini yapan RAWA yöneticisi, tüm bu uygulamalara karşı, "Kadınlar, Taliban'a karşı protestolarına devam ediyor. Sokaklarda toplanıyor ve Taliban tarafından yasaklanan haklarını talep ediyorlar" dedi.

Krizin daha da derinleşeceği, yoksulluk ve sefaletin daha da büyüyeceği ve güvensizliğin artacağına işaret eden RAWA yöneticisi, Taliban'ın varlığının Horasan kolu IŞİD gibi çetelerin büyümesine yol açtığını vurguladı.

Bu durumdan çıkmanın tek yolunun mücadele, siyasi bilinç ve kadınların seferberliği olduğuna işaret eden RAWA yöneticisi, "Hiçbir saldırgan gücün barış ve güvenliği getiremeyeceğini, tek çözümün daha iyi bir gelecek için halkın mücadelesine güvenmek olduğunu gördük ve denedik" diye konuştu.

'MÜCADELEMİZİ DESTEKLEYİN'
"Emperyalist ve gerici hükümetlerden asla yardım ve destek istemiyoruz" ifadelerini kullanan RAWA yöneticisi başta kadınlara ve kadın örgütlerine mücadelelerini destekleme çağrısında bulundu.