18 Nisan 2024 Perşembe

'Rakka'nın özgürleştirilmesiyle karanlık yerle bir edildi'

Rakka'nın özgürleştirilmesinin birinci yılı dolayısıyla ETHA'ya konuşan Rakka Yasama Meclisi Eşbaşkanı Xalid Berkel ve Demokratik Suriye Meclisi Yürütme Kurulu Üyesi İlham Ehmed, "Rakka'nın özgürleştirilmesiyle karanlık yerle bir edildi" dedi.
IŞİD tarafından işgal edilen ve karanlığa günler geçiren Rakka, Demokratik Suriye Güçleri'ne (DSG) bağlı YPG, YPJ, MLKP, EÖT savaşçıları tarafından özgürleştirildi. Rakka Sivil Halk Meclisi tarafından yönetilen kentte, eğitim, sağlık, güvenlik gibi çalışmalarla yeni yaşam kuruluyor.
 
Irak'ın Musul kentini Haziran 2014'te ele geçiren IŞİD, burada ele geçirdiği ağır silahlarla birlikte Suriye'nin en büyük kentlerinden Rakka'yı Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve yeni adı Heyet Tehrir El Şam (HTŞ) olan El Nusra gibi çetelerden teslim almıştı. IŞİD, Ortadoğu'yu selefi karanlığa boğarken en son Eylül 2014'te Kobanê'ye yöneldi. 3 koldan saldırıya geçen IŞİD, burada büyük bir direnişle karşılaştı. Kobanê'de ilk yenilgisini alan IŞİD, işgal ettiği yerleri bir bir kaybederek başkent ilan ettiği Rakka'ya çekildi.
 
IŞİD'in yarattığı korku ve karanlığa karşı büyük mücadeleyi ise Kuzey ve Doğu Suriyelilerin ortak siyaset merkezi olan Demokratik Suriye Meclisi'nin (MSD) askeri kanadı Demokratik Suriye Güçleri (DSG) verdi. 6 Haziran 2017'de Rakka'yı özgürleştirme hamlesi başlatan DSG, 5 ay süren şiddetli çatışmalar sonucunda kenti özgürleştirdi.
 
Gerçekleştirilen özgürlük hamlesinde YPG, YPJ savaşçısı ile YPG Basın Biriminden Firaz Dağ, MLKP savaşçısı Destan Temmuz, BÖG savaşçısı Hasan Ali, Ulaş Bayraktaroğlu, TKP/ML TİKKO Komutanlarından Nubar Ozanyan ve bir çok enternasyonal savaşçı Rakka hamlesinde ölümsüzleşti.
 
Kentin özgürlük ilanı, IŞİD karanlığına karşı en ön saflarda mücadele veren Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) tarafından yapıldı. İdam ve ölümlerle adı anılan kent merkezindeki El Neim Meydanı'nda 19 Ekim 2017'de tüm dünyaya açıklama yapan YPJ, karanlığa karşı aydınlığın zaferini ilan etti.
 
Rakka'nın özgürleştirilmesinin birinci yıldönümünde Rakka Yasama Meclisi Eşbaşkanı Xalid Berkel ve Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Yürütme Kurulu Üyesi İlham Ehmed ETHA'ya değerlendirmelerde bulundular.
 
 
Rakka Yasama Meclisi Eşbaşkanı Xalid Berkel, "Rakka'nın özgürleştirilmesinden bir yıl sonra bölgeyi karanlığa sürükleyen insanlık düşmanı IŞİD çeteleri, Rakka halkını geriye götürdü, bütün kötülüklerle karşı karşıya bıraktı. Rakka'nın özgürleştirilmesinde ortaya çıkan fotoğraf ve tablo bize gerçekleri gösterdi. Özellikle kadınların özgürleştirildiği sırada kadınların DSG güçlerine, YPJ güçlerine yönelik ortaya koydukları sevgi gösterileri ortaya koyuyor ki, Rakka'lı kadınlar, gençler, çocuklar sürekli özgürleştirilmeyi umut ediyorlardı. Ve o günü yaşadılar" diye belirtti.
 
Rakka'nın özgürleştirilmesinin ardından bölgede yeni bir sürece girildiğinin altını çizen Berkel, "Rakka'nın özgürleştirilmesi ile birlikte yeni bir döneme girdik, bu yeni dönemde sadece yıkılan evlerin yeniden inşası değil burada ki yaşamın inşası, kurumların yeniden örgütlenmesi, Rakka Sivil Halk Meclisi öncülüğünde bütün kurumlarımızla halkın hizmetine girdik. Bu bir yıllık süreçte IŞİD karanlığını halkımızın iradesiyle söküp atıp yeni bir yaşamın kapısını aralamayı önümüze hedef koymuştuk. Birçok anlamda IŞİD zihniyeti Rakka'nın özgürleştirilmesi ile birlikte tuzla buz oldu" dedi.
 
IŞİD çetelerin zulmünden kurtulan ezilen emekçi yoksul halkımızın yaralarını sarmaya farklı renkleri ile birlikte yeni bir dönemi başlatmayı hedeflediklerini ifade eden Xalid Berkel "Rakka özgürleştirildiği dönemde yüzde 70-80 kullanılamaz haldeydi, çetelerin halka nasıl zulüm ettiğini gördük evleri yerle bir ettiklerini, döşedikleri mayınlarla insanlık dışı katliamlarını gördük. Halkımızın evlerini onarmak ve onların sıkıntı yaşamadan topraklarına dönmeleri için Rakka Sivil Halk Meclisi olarak çeşitli çalışmalar yürüterek halkımızın yaşadığı sorunları çözüme kavuşturduk. Bugün sivil meclislerimiz sayesinde binlerce Rakka'lı aynı zamanda iş kurma, yeniden ayakları üstünde durma şansı yakaladılar" diye belirtti.
 
Rakka Sivil Halk Meclisi'nin çalışmalarıyla halkımız eğitim, sağlık ve güvenlik anlamında bütün imkanlardan yararlanmaya başladığını söyleyen Rakka Yasama Meclisi Eşbaşkanı Xalid Berkel, "IŞİD çetelerinden Rakka'nın özgürleştirilmesi sonrası 10 bine yakın öğrenci bugün okula gidiyor. Bu konuda Sivil Meclisimiz tarafından ciddi adımlar atıldı. Bugün halk arasında bir umut var geleceğe dair. IŞİD karanlığının ortadan kaldırılmasının sevincini halk içerisinde görmeniz mümkün. Bizimde Rakka Sivil Halk Meclisi olarak çağrımız, halkın kendini yöneteceği sivil meclislere kurumların içerisinde yerlerini alarak mücadeleyi bu alanda da yükseltmeleridir" dedi.
 
'RAKKA HALKI ÖZGÜRLÜK İÇERİSİNDE KENDİNİ YÖNETİYOR'
 
Rakka'nın özgürleştirilmesinin birinci yılında birçok şey değişti diyen Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Yürütme Kurulu Üyesi İlham Ehmed, "Rakka Sivil Halk Meclisi kuruldu ve hızla yeniden inşa çalışmalarına başladılar. Bugün Rakka'ya baktığımız da halk yerleşim alanlarında yaşamını sürdürmeye başlamış durumda. Rakka kent merkezinde halkın örgütlü gücünü özgürlükte ısrarını göstermekte. Rakka halkı kendi istekleri çerçevesinde sürdürüyor. Kimsenin denetimi olmadan kendi kararlarını kendilerinin aldığı, başkaları tarafından yönetilmeyen bir Rakka gerçeği var. Artık halk yasal güvenceye kavuşturuyor. Kendi kararlarını kendileri alıyor. Bu da özgür yaşamın bu topraklarda ne kadar güçlü sahiplenildiğini gösteriyor" diye belirtti.
 
Demokrasi projesinin inşa edildiği Rakka'da halkın bu projeyi sürdüreceğini söyleyen MSD Yürütme Kurulu Üyesi İlham Ehmed, Tayyip Erdoğan'ınRojava'ya yönelik açıklamalarına şöyle cevap verdi:
"Erdoğan'ın yaptığı açıklamalar umut ediyoruz ki Suriye'yi geriye götürmez. Erdoğan sürekli saldırgan diliyle yok etme söylemiyle konuşuyor. Bu saatten sonra bu açıklamalar Suriye'de geçersizdir. Herkes tarafından kabul edilen Suriye'nin demokratikleştirilmesi projesi var. Erdoğan komşuluk ilişkilerinden sorunlar yaşamak istemiyorsa üzerine düşen sorumluluk ile davranmalıdır. Bunun dışında Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik kim düşmanlık yaparsa yapsın bu düşmanlıktan en çok Erdoğan etkilenecektir" dedi.