19 Mayıs 2024 Pazar

Peru'da tarım işçilerinin direnişi sürüyor

Peru'nun başkenti Lima'nın 300 km güneyindeki Ica bölgesinde endüstriyel tarım üretimi ve ihracatı yapan şirketlerde çalışan tarım işçileri grevde. İşçiler, Pan-Amerikan otoyolu Kuzey'de ve Güney'de bloke etti.

Peru burjuvazisinin içine girdiği krizden üçüncü devlet başkanının seçerek çıkma çabası tarım işçilerinin direnişi ile kesintiye uğradı.

Başkent Lima'nın 300 km güneyindeki Ica bölgesinde endüstriyel tarım üretimi ve ihracatı yapan şirketlerde çalışan tarım işçileri grevde. İşçiler, Pan-Amerikan otoyolu Kuzey'de ve Güney'de bloke etti. Otobandan sadece hamile kadınları, hastaları ve yaşlıları taşıyan araçların geçişine izin verildi.

Direniş mevcut işçi haklarını içermeyen Tarımsal Teşvik Yasası'nın 2031'e dek uzatılmasını öngören yönetmeliğin iptali, çalışma koşullarının düzeltilmesi ve işçi haklarının bu sektörde uygulanması talepleri ile başladı.

Resmi rakamlara göre Peru'da tarım ürünleri ihracaatı yapan 4 bin 699 şirketin yüzde 28'i kuzeyde, yüzde 20'si güneyde ve yüzde 36'sı Lima'da kayıtlı. Sadece Ica'da ülke toplamının yüzde 7,5'ini temsil eden bu türden 353 şirket var. Sektörde 80 bin kişinin çalıştığı tahmin ediliyor. Peru devletinden teşvik alan tarım ürünü ihraç eden 122 şirket toplam iş gücünün yüzde 85'ini içeriyor. Bu işçilerin büyük bir kısmı sosyal güvenlikten yoksun bir biçimde çalışmaktadır.

Ica Tarım İşçileri Cephesi Başkanı Julio Carbajal, "İşlevi 2020 yılında bitmiş olması gereken bu yönetmeliğin iptal edilmesi gerektiğini, bu sektörde çalışan işçilerin günlük 12 saat çalıştığını ve asgari ücret aldıklarını" söyledi.

Üç yıllık kır işçisi olan Imer Ochavano, "Şirketler, günün görevini tamamladığımız sürece sekiz saatlik çalışma için bu miktarı ödüyorlar, ancak işi [görevi] bitirmezsek bize daha az ödüyorlar" diye ekliyor.

Polis otobanı kesen işçilere saldırdı. Saldırıya karşılık veren işçiler, otoban kenarında polise zor anlar yaşattı.

Direniş sonucu yetkililer işçi önderleri ile görüşmek üzere bölgeye geldi. Görüşmelerden olumlu bir sonuç çıkmaması üzerine süresiz grev ve İnter-Amerikan Otobanı'ndaki eyleme devam kararı alındı. İnter-Amerikan Otobanı Lima'nın Kuzey ve Güney'ine bağlantı sağlayan en önemli kara yoludur. Tarım işçileri hem iş bırakıp hem de meta akışını keserek etkili bir grev sürdürüyor.

Sendikal konfederasyonlar, grev ile dayanışma etkinlikleri yapmaya başladılar. Hem tarım işçilerine destek olmak hem de tasfiye sürecinde olan metalurji kompleksinin kendilerine verilmesi talebi ile Andean'ın La Oroya kasabasında bulunan Doe Run metalurji fabrikasından yüzlerce sendikalı işçi, başkent Lima'ya gıda tedariki için kritik olan bir otoyolu ablukaya aldı. Maden işçileri kır işçilerine destek olmak üzere otoban kesilmesi eylemine katıldılar.