18 Mayıs 2024 Cumartesi

Paris'te yüzlerce kişinin katılımıyla şehitler gecesi düzenlendi

Fransa'nın başkenti Paris'te "Ölümsüzlerimizin izinde faşizm ve sömürgeciliği yeneceğiz" şiarıyla şehitleri anma gecesi düzenlendi.
Fransa'nın başkenti Paris'te "Ölümsüzlerimizin izinde faşizm ve sömürgeciliği yeneceğiz" şiarıyla şehitleri anma gecesi düzenlendi.
 
Gece devrim ve sosyalizm mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına yapılan saygı duruşu ile başladı. Ardından MLKP'nin 24 yıllık mücadele tarihinin anlatıldığı sinevizyon gösterimi yapıldı.
 
Etkinlikte MLKP temsilcisi, şehitlerin ailelerini selamlayarak konuşmasına başladı. Konuşmada, "Eylem boylarında ölümsüzleşen Erdal'ın, Yasemin'in. Gözaltında kayıplarda sembolleşen Hasan'ın. İşkencehanelerde boyun eğmeyen Süleyman'ın. Ölüm oruçlarında yücelen Hüseyin'in, Tuncay'ın. Zindan barikatlarında direnen Abuzer'in. 1 Mayıs meydanlarında bayraklaşan Hasan'ın. Suruç'ta destanlaşan Polen'in, Cebrail'in  partisi MLKP'miz, kendini tüm varlığıyla devrimin zaferine adıyor" denildi.
 
MLKP'nin işçi sınıfının geleceği, kadınların kurtuluşu ve tüm  ezilenlerin özgürlüğü için mücadele ettiği ifade edilen konuşmada, "Diktatör Erdoğan ağzını açan herkese zindanlara  atıyor. Faşist sömürgecilik Güney Kürdistan'ı bombalıyor. Rojava devrimine saldırıyor. Kuzey Kürdistan'ı kanlı postallarıyla çiğniyor, yeni kayyumlarla Kürt halkını sindiriyor. Ekonomik krizin içinde işsizlik ve iş cinayetleri artıyor. Politik İslamcı faşist rejim kadınları, çocukları taciz ve tecavüz edenleri koruyor. Tüm bu saldırılara rağmen faşist şeflik rejimini yerle bir etmek için, Türkiye ve Kürdistan birleşik devriminin zaferi için, sınırsız, sınıfsız, sömürüsüz ve cins ayrımsız bir dünya için sonuna kadar  savaşacağız" diye belirtildi. MLKP temsilcisi, bedeli ne olursa olsun sonuna kadar savaşacaklarını vurguladı.
 
Ardından IŞİD çetesine karşı savaşırken 7 Mart 2015 tarihinde Til Temir'de şehit düşen MLKP'li Alman savaşçı İvana Hoffmann'ın annesi Elise Hoffman ise "İvana devrimi savunmak için Kobane'ye gitti" dedi. İvana'nın sevgi dolu, güleryüzlü ve sevecen biri olduğunu ifade eden anne Hoffmann, "İvana herşeyi  doğru yaptı ve onun yaptıklarını savunmaya devam edeceğim" diye konuştu.
 
Etkinliğe katılan HDP eski Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan 1789'da Fransız devriminin gerçekleştiğini hatırlattı. Fransız devrimini gerçekleştiren ezilenler, yoksullar, köylülerin, eşitlik, adalet, özgürlük talep ederek sokaklara çıktığını söyledi. Aydoğan, "Eşitlik, özgürlük, adalet öyle bir ihtiyaçtır ki; 1789'larda kralın karşısında yer almayan burjuvalar bile, kralın eşitsizliğine, adaletsizliğine, dayanamayıp  Fransız devrimine katıldılar. Fransız devrimi büyük başarıyla sonuçlandı. Devrim sonunda insanlık ve yurttaşlık bildirgesi yayınlandı. Tabi ki devrimin kazanılması o kadar kolay olmadı. Binlerce insan Fransa'da hayatını kaybetti. Bu devrim dünyada bir çığır açtı" diye konuştu.
 
Rojava'da eşitlik, adalet ve özgürlük mücadelesi yürütüldüğünü hatırlatan Aydoğan, "O mücadele içinde binlerce arkadaşımız, yoldaşımız, mücadele dostlarımız yaşamını yitirdi. Dünyanın hiçbir yerinde bedeli ödenmemiş özgürlük yoktur. Bugün köle Kürdden özgürlüğe geçiş varsa bu mücadelede sayesindedir. Egemenler bize şehitlerimizi unutturmaya çalışıyor. Bize yarınlara dair, güzel  bir dünya bırakmanın mücadelesini veren yoldaşlarımızı asla ve asla unutmayacağız" diye kaydetti.
 
ÖTSP adına yapılan konuşmada, AKP iktidarının yönetememe krizi içerisinde olduğunu ve topluma baskı uygulandığını, bu baskının tutsaklar üzerinde daha ağır şekilde uygulandığını belirtildi.
 
Gecede Partizan, Devrimci Duruş, MKP, HBDH, TKP/ML'nin mesajları okundu.
 
Etkinlik Grup Eylül ve Vardiya'nın seslendirdiği ezgilerle sona erdi.