26 Nisan 2024 Cuma

Özsavunmasını kullanan kadına beraat

Kendisine defalarca tecavüz eden erkeği öldüren Esma Yeşilbaş beraat etti. Mahkeme, kadının özsavunma eylemini "meşru savunma" kapsamında gördü.
İstanbul'da kendisini defalarca tecavüz eden kayınpederini öldürerek özsavunma hakkını kullanan Esma Yeşilbaş beraat etti.
 
Beykoz'da kocası hapishanedeyken kendisine tecavüz eden kayınpederi Ahmet Yeşilbaş'ı (69) silahla vurarak öldüren Yeşilbaş'ın yargılandığı davada karar çıktı. "Haksız tahrik altında kasten öldürme" suçlamasıyla yargılanan Yeşilbaş, ilk duruşmada tahliye edilmişti. 
 
Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuksuz yargılanan Esma Yeşilbaş ile avukatı katıldı.
 
Duruşmada mütalaasını açıklayan cumhuriyet savcısı, Yeşilbaş'ın "haksız tahrik altında kasten öldürme" suçundan 12 yıldan 18 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi.
 
Mütalaaya ilişkin söz alan Av. Aydın Mollaoğlu, kadının kayınpederinin cinsel tacizine maruz kaldığını kaydederek, "Huzurda genç bir anne var. 9 aylık bebeğiyle kayınpederinin evinde yaşamak zorunda kalan, ekonomik özgürlüğü olmayan bir anne. Maktulün tacizin ötesinde tecavüz eylemleri süreklilik arz etti. Müvekkilim 9 aylık çocuğu varken yine böyle iğrenç bir olaya maruz kaldı. Eltisi müvekkilin başından geçenlere benzer hadiseler anlattı. Müvekkilin sosyo-kültürel durumunu suistimal ederek yapacağı eylemleri ifşa etmeyeceğini düşünerek yaptı. Beraatını istiyorum" dedi.
 
Üye hakimin, "Eşine söylemekten seni alıkoyan neydi?" sorusu üzerine Yeşilbaş, "Bebeğimin boğazına defalarca bıçak dayadı. Kayınpederim, yaptığı eylemler sonrası çocuğuma zarar vereceğini söyleyerek kimseye söylememem konusunda beni tehdit ederdi. Bu nedenle eşime ve aileme söylemedim. Çok korkuyordum. Eşime söylemiş olsaydım, kendisi öldürürdü" dedi.
 
MEŞRU SAVUNMA
 
Davayı kararı bağlayan mahkeme, meşru savunma koşullarına göre olayda erkeğin Yeşilbaş'a yönelik cinsel saldırılarının ve tehditlerin sürekli, somut, haksız olduğunu, sanığın ahlaki değerlerinin ve ailevi yükümlülüklerinin baskısı altında çaresiz olduğunu ve başkaca hukuka uygun hiçbir savunma imkânı olmadığını kaydetti. Cinsel saldırının süreklilik arz ettiği ve tekrarı yönünde de mani bir sebep olmadığını kaydeden mahkeme heyeti, Yeşilbaş'ın eyleminin meşru müdafaa kapsamında kaldığını gerekçe göstererek, oyçokluğu ile beraatına karar verdi.
 
Üye hâkim Zeynep Hatun Sarıçam, karara muhalefet şerhi koydu. Sarıçam, muhalefet şerhinde Yeşilbaş'ın polise şikâyetçi bulunmamasını gerekçe gösterdi.
 
Erkek yargının özsavunmasını kullanan kadınlar hakkındaki farklı kararları dikkat çekiyor. Benzer durumda olan Nevin Yıldırım, kendisine defalarca tecavüz eden bir erkeği öldürdüğü için ömür boyu hapse çarptırılmıştı. Yasemin Çakal da kendisine şiddet uygulayan kocasını öldürdüğü için önce cezası düşürülmüş, ardından istinaf mahkemesi 15 yıl hapis cezası vermişti.