19 Nisan 2024 Cuma

Nurcan’ın katili de infaz düzenlemesiyle tahliye olmuş

Bağlar ilçesinde silahlı saldırıda yaşamını yitiren Nurcan Polat’ın, ceza infaz düzenlemesinden yaralanarak şartlı tahliye olan eşi H.P. tarafından öldürüldüğü ileri sürüldü. HDP, infaz düzenlemesi ardından kaç kadının katledildiğinin yanıtını istedi.

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde infaz düzenlemesiyle tahliye olan H.P isimli kişi, kendisiyle birlikte yaşamak istemeyen kadını katletti. HDP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş, infaz düzenlemesi ardından kadına yönelik şiddetin arttığına dikkat çekerek, kadınların katledilmesinden tüm çağrılara rağmen önlem almayanların birinci derecede sorumlu olduğunu vurguladı.

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesi Muradiye Mahallesi 187’nci Sokak’taki evde oturan 3 çocuk annesi Nurcan Polat, dün akşam saatlerinde silahlı saldırıya uğradı. Saldırı sonucu Polat ağır yaralandı. Olay yerine gelen sağlık ekipleri tarafından Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Polat, yaşamını yitirdi. Polat’ın cenazesi otopsi işlemleri için Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi Morguna kaldırılırken, Polat’ın adli bir olaydan dolayı tutuklu olan ve bir süre önce ceza infaz düzenlemesinden yaralanarak şartlı tahliye edilen eşi H.P. tarafından öldürüldüğü iddia edildi.

MAHALLELİ: EŞİ ÖLDÜRDÜ
Mezopotamya Ajansı'na konuşan mahalle sakinlerinin iddialarına göre, başka bir evde kalan 3 çocuk annesi Polat, bir süre önce ceza infaz düzenlemesinden şartlı tahliye olan eşi H.P. tarafından Bağlar’da bulunan bir evde yaşamaya zorlandı. Ancak bu zorlamayı kabul etmeyen Polat, bir süre eşi H.P.'nin tehditlerine maruz kaldı. Tehditler sonucu Polat, olaydan 3 gün önce Bağlar'daki eve yerleşti. Polat, dün akşam saatlerinde eşi H.P. ile birlikte birkaç kişinin eve girmesinden sonra öldürüldüğü ileri sürüldü. 

Saldırıdan sonra kaçan H.P.’nin yakalanması için çalışmaların başlatıldığı kaydedildi.

İNFAZ DÜZENLEMESİ SONRASINDA KADINA YÖNELİK ŞİDDET ARTTI
HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, 7242 Sayılı yasa kapsamında tahliyelerden sonra kadına yönelik artan şiddeti gündeme getirdi. 

Meral Danış Beştaş, verdiği Meclis Araştırma önergesinde 15 Nisan-5 Mayıs dönemini kapsayan 20 günlük dönemde Alo 183 hattına 2 bin 506 başvuru yapıldığını hatırlattı. Beştaş, "Bu veri aynı zamanda kadına şiddet faillerinin tahliye edilmesinin yarattığı sakıncayı da gözler önüne sermektedir. Pandemi ilanının ardında yurttaşların evlerinde kalmasına yönelik tedbirlerin kadınları olumsuz etkilediği bilinmektedir. Kadınların maruz kaldıkları şiddete yönelik başvuru mekanizmalarının işletilmesi yönündeki yaygın talep iktidar tarafından karşılanmadığı gibi şiddet faillerinin tahliye edilerek yeniden şiddet uyguladıkları evlerine dönmelerine ilişkin süreç kadın cinayetlerindeki artışın birincil sebebi, tüm çağrılara rağmen önlem almayan idare ise cinayetlerin birincil sorumlusu konumundadır" değerlendirmesinde bulundu.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Zehra Zümrüt Selçuk'un yanıtlaması için soru önergesi de veren Beştaş, "Yasa kapsamında tahliye edilenlerin kaçı şiddet faalidir? 183 hattına yapılan şiddet başvurularından kaçı, cezaevinden tahliye edilenlerin faili olduğu hadiselerdir? 13 Mart 2020 tarihinden bu yana kaç kadın öldürülmüştür? Kadın cinayetlerini faillerinden kaçı infaz yasası kapsamında cezaevinden tahliye edilenlerdendir?" diye sordu.