5 Mayıs 2024 Pazar

Nurcan Arslan davasında yerel mahkeme kararında ısrar etti

Nurcan Arslan'ı katleden Barış'ın yargılandığı davanın karar duruşması görüldü. Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi; Yargıtay'ın erkek egemen bozma ilamına karşı önceki kararında direndi. Nurcan'ın katiline, önce ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi, ardından bir hakimin muhalefet şerhiyle 'iyi hal' indirimi uygulanarak ceza müebbete çevrildi. Adliye önünde yapılan açıklamaya, Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi ve SKM'de katıldı.

Nurcan Arslan'ı katleden Barış'ın yargılandığı davanın karar duruşması görüldü. Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi; Yargıtay'ın erkek egemen bozma ilamına karşı önceki kararında direndi. Nurcan'ın katiline, önce ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi, ardından bir hakimin muhalefet şerhiyle 'iyi hal' indirimi uygulanarak ceza müebbete çevrildi.

İstanbul Küçükçekmece'de 30 Ocak 2016 yılında, teklifini reddeden Nurcan Arslan'ı öldüren Abdullah Melik Barış hakkında bir kez daha ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

Yargıtay'ın katil erkek lehinde kararı bozma istemi üzerine yeniden yargılamanın başladığı Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde karar duruşması görüldü. Mahkeme heyeti, önceki kararında ısrar etti, Barış hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Haksız tahrik indirimi uygulamayan heyet, bir hakimin muhalefet şerhi ile 'iyi hal' indirimi uygulayarak cezayı müebbete çevirdi. Mahkeme heyeti, ayrıca, Nurcan Arslan'ın katili Abdullah Melik Barış'ın tutukluluğunun devamı yönünde karar verdi.

'İyi hal' indirimine itiraz eden heyet üyesi, muhalefet şerhini şu şekilde ifade etti:
"Sanığın çoğunluk tarafından uygulanan TCK Madde 62'deki geçmiş yaşamı ve duruşmadaki iyi hali kriterinin devamından olacak şekilde cezanın failin geleceği üzerinde olumlu ve ıslah edici etkisi olacağı yönünde kanaatim oluşmadığından bu madde hükmünün uygulanmasının mümkün olmayacağı kanaatindeyim. Bu nedenle sayın çoğunluğa katılmıyorum."

'ERKEK ADALET DEĞİL, GERÇEK ADALET'
Nurcan Arslan'ın ailesi ve arkadaşları duruşma öncesi Bakırköy Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada "Erkek adalet değil, gerçek adalet" pankartı açıldı. Açıklamaya, Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi, Sosyalist Kadın Meclisleri, Halkların Demokratik Partisi Bakırköy Kadın Meclisi üyeleri ve katledilen Fatma Şengül'ün kızı Açelya Şengül de katıldı. Karar açıklandıktan sonra da adliye önünde duruşmaya ilişkin bilgi verildi.

Katledilen kadınların haklarını savunmaya devam edeceklerini belirten kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nin önemine dikkat çekti. 

Nurcan Arslan'ın ailesi ve arkadaşları adına açıklama yapan Sinem Arslan, kadın dayanışmasının gücüne dikkat çekti. Arslan, tüm kadınları, 30 Mart 2019’da sabah evden işe gitmek için sokağa çıktığı sırada aynı iş yerinde çalıştığı Zeynel Akbaş tarafından katledilen Fatma Şengül'ün istinafa taşınan davasına katılmaya çağrıldı.
 
Annesi Fatma Şengül'ü katleden Zeynel Akbaş'ın yargılandığı davanın duruşmasına destek çağrısında bulunan Açelya Şengül de, "Bugün buraya katledilen tüm kadınlar ve Nurcan için hesap sormaya geldik . 7 Aralık günü saat 10.30'da annemin davası için bütün kadınları dayanışmaya davet ediyorum" dedi.

Açıklamada Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi ve Sosyalist Kadın Meclisleri adına yapılan konuşmalarda da, kadın dayanışması sonucu bir davada daha adalet sağlandığına dikkat çekilerek, "Nurcan Arslan gibi katledilen kadınlar için adliyelerde sokaklarda olmaya devam edeceğiz" denildi.

Açıklama sloganlarla sona erdi.

NE OLMUŞTU?
Nurcan Arslan'ın katilinin yargılandığı Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 12 Nisan 2018 tarihinde, "tasarlayarak öldürme" suçundan yargılanan Abdullah Melih Barış'a önce ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi, daha sonra "iyi hal" indirimi uygulayarak cezayı müebbet hapse çevirdi. Yerel mahkemenin kararının ardından sanık ve müşteki avukatları dosyayı Yargıtay'a taşıdı.

Yargıtay 1. Ceza Dairesi, "sanığın öldürme kararını ne zaman aldığının anlaşılamadığını ve bu durumun sanık lehine yorumlanması gerektiği"ni savunarak erkek egemen bir bozma kararı verdi. Bozma kararının ardından dava 7 Ocak'ta, Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden görülmeye başlandı.

Yeniden yargılama süresince görülen duruşmalarda Nurcan'ın eski patronu tanık olarak dinlendi. Tanık ifadesinde Abdullah Melih Barış'ın, Nurcan'ı, ailesi ve yakınlarını ölümle tehdit ettiğini anlattı.

İkinci duruşmada beklenmedik bir sürpriz yaşandı. Savcı, "tanıkları dinlemeye lüzum olmadığını" belirterek mütalaasını açıkladı. Savcılık mütalaasında, "bu cinayet kesinlikle tasarlanarak işlendi, karar tekrar edilmeli, müebbet hapis cezası bozulmamalı" dedi.