5 Mayıs 2024 Pazar

Nurcan Arslan davasına çağrı: Ancak dayanışmayla adaleti sağlarız

Nurcan Arslan'ı katleden Abdullah Melik Başrış'ın yargılandığı davanın karar duruşması yarın görülecek. Davaya katılım ve dayanışma çağrısı yapan Nurcan'ın yeğeni Sinem Arslan, ancak dayanışma ile kadın cinayeti davalarında adaletin sağlanabildiğini kaydetti.

Nurcan Arslan'ı katleden Abdullah Melih Barış'ın yargılandığı dava karar aşamasında. 4 Aralık (yarın) Cuma günü Bakırköy Adliyesi'nde karar duruşması görülecek.

Abdullah Melih Barış, İstanbul Küçükçekmece'de 30 Ocak 2016 yılında, teklifini redden Nurcan Arslan'ı ateşli silahla vurarak katletti. Gözaltına alınıp tutuklanan Barış, Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmaya başladı.

12 Nisan 2018 yılına kadar devam eden duruşmalarda Barış, her kadın katilinin bilindik ifadeleriyle cinayeti meşrulaştırmaya ve Nurcan'ı suçlamaya çalıştı. Öyle ki Nurcan'ın "örgüt üyesi" bir "terörist" olduğunu dahi iddia edecek kadar ileri gitti.

'İYİ HAL' İNDİRİMİ UYGULANDI
Mahkeme heyeti, "tasarlayarak öldürme" suçundan yargılanan Abdullah Melih Barış'a önce ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi daha sonra ise "iyi hal" indirimi uygulayarak cezayı müebbet hapse çevirdi. Yerel mahkemenin kararının ardından sanık ve müşteki avukatları dosyayı Yargıtay'a taşıdı.

DAVA YENİDEN GÖRÜLMEYE BAŞLANDI
Yargıtay 1. Ceza Dairesi, "sanığın öldürme kararını ne zaman aldığının anlaşılamadığını ve bu durumun sanık lehine yorumlanması gerektiği"ni savunarak kararı bozdu. Bozma kararının ardından dava 7 Ocak'ta, 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden görülmeye başlandı.

Yeniden başlayan yargılamada şu ana kadar iki duruşma görüldü. İlk duruşmada tanıklar tekrar dinlenmek istendi. Ancak sadece tek bir tanık katılım gösterdi o da Nurcan'ın eski patronu. Tanık ifadesinde Abdullah Melih Barış'ın, Nurcan'ı, ailesi ve yakınlarını da ölümle tehdit ettiğini anlattı.

SAVCI MÜTALAASINDA, KARARI YİNELEDİ
İkinci duruşmada beklenmedik bir sürpriz yaşandı. Savcı, "tanıkları dinlemeye lüzum olmadığını" belirterek mütalaasını açıkladı. Savcılık mütalaasında, "bu cinayet kesinlikle tasarlanarak işlendi, karar tekrar edilmeli, müebbet hapis cezası bozulmamalı" dedi.

ETHA'ya konuşan Nurcan Arslan'ın yeğeni Sinem Arslan, geçen duruşmada heyette nöbetçi hakim olduğu için karar verilmediğini, bu nedenle bu duruşmada kararın çıkmasını beklediklerini kaydetti.

'BİZİM ÜLKEMİZDE ADALET ANCAK DAYANIŞMAYLA SAĞLANABİLİYOR'
Mahkeme heyetinin de, savcının mütalaasında istediği cezayı karara bağlamasını vurgulayan Arslan, "İndirim verilmemesini istiyoruz. Kadın cinayeti davaları, indirim çadırı gibi. Bir müebbet hapse dahi indirim yapılıyor. Başta ağırlaştırılmış müebbetti, 11 kurşunla 'iyi hal' indirimi aldı" dedi.

Davanın 4 Aralık'ta (yarın) saat 10.00'da Bakırköy Adliyesi'nde görüleceğini hatırlatan Sinem Arslan, şu çağrıyı yaptı: "Gelebilecek herkesi o gün yanımızda olmaya, dayanışmaya bekliyoruz. Gelemeyenlerin de kamuoyu oluşturmasını istiyoruz. Çünkü bizim ülkemizde adalet ancak böyle sağlanabiliyor. Nurcan Arslan davasında adaletin yerine getirilmesini istiyoruz."