20 Nisan 2024 Cumartesi

Novares işçileri kadın cinayetlerini protesto etti

Novares işçileri, sabah vardiya girişinde kadın cinayetlerini ve hükümetin İstanbul Sözleşmesi'ni kaldırma girişimlerini protesto etti.

Kocaeli'nin Gebze İlçesinde kurulu Novares fabrikasında işçiler kadın cinayetlerini protesto etti, İstanbul Sözleşmesinden çekilmeyi tartışan hükümete "Sözleşmeyi uygula" çağrısında bulundu.

Petrol-İş Gebze Kadın Komisyonu tarafından fabrika önünde yapılan basın açıklamasında "Hem toplumsal alanda hem çalışma yaşamında kadınları koruyan yasa ve sözleşmelerin imzalanması için Petrol-İş olarak hiçbir faaliyetten kaçınmayacağız" denildi.

Petrol-İş'in örgütlü olduğu diğer fabrikalarda da saat 16.00'da basın açıklamaları yapacağı belirtildi.

Fabrika önünde yapılan basın açıklamasında "Ülkemizde geçtiğimiz yıl 500'e yakın kadın öldürüldü. Bulunduğumuz 2020 yılında öldürülen kadınların sayısı şimdiden 150'yi buldu. Son beş yılda ülkemizde 2000 kadın, cinayetlerde hayatını kaybetti. Kadınların çoğu, kendi yaşamları ve gelecekleriyle ilgili kararlar aldıkları için eşleri, eski eşleri veya birlikte oldukları erkekler tarafından öldürüldü. Kadına yönelik şiddet rakamları da çok farklı değil. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 700 kadın şiddete uğradı" denildi.

Kadına yönelik şiddetin önlenmesi için İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanması istenen açıklamada, "Petrol-İş Gebze Şubesi Kadın Komisyonu olarak kadına yönelik her türden şiddete, kadın cinayetlerine karşı, kadın-erkek eşitliğine yönelik bütün saldırılara karşı gerekli tüm çalışmalarda ve işbirliklerinde yer almaya devam edeceğiz. Hem toplumsal alanda hem çalışma yaşamında kadınları koruyan yasa ve sözleşmelerin imzalanması için Petrol-İş olarak hiçbir faaliyetten kaçınmayacağız. Tüm sendika, sivil toplum örgütü ve toplumsal kesimleri hep birlikte konuyla ilgili duyarlılık oluşturmaya çağırıyor, resmi kurum ve yetkilileri acilen göreve davet ediyoruz" diye belirtildi.