29 Mart 2024 Cuma

NKP'den çağrı: Nükleer silahları yasaklayın

Hiroşima'ya atom bombası atılmasının 73. yılı nedeniyle bir açıklama yapan Nükleer Karşıtı Platform, nükleer silahların yasaklanmasını ve var olanların kaldırılması çağrısı yaptı.
Nükleer Karşıtı Platform (NKP), Hiroşima'ya atom bombası atılmasının 73. yılı nedeniyle bir açıklama yaparak, silahsızlanma çağrısında bulundu.
 
Türkiye ve bütün Avrupa ülkelerinden NATO nükleer silahlarının çekilmesi istenen açıklamada, "İncirlik Üssü, bölge istikrarsızlığının odağı haline gelen yabancı güç ve silahlardan derhal arındırılmalı, ulusal güvenliği ve bölge barışını koruyan niteliğe kavuşturulmalıdır" denildi.
 
Nükleer Karşıtı Platform, "73 yıl önce insanlık o zamana değin görülmemiş bir kitle kırım silahının hedefi oldu. 2. Dünya Savaşı'nın sonuna doğru, Birleşik Krallığın onayını alan Amerika Birleşik Devletleri emperyalist hegemonyası için, 6 Ağustos 1945 günü Hiroşima'ya atılan 4 ton ağırlığında ve 15 kiloton etkisindeki taktik atom bombası ile 70 bin kişiyi öldürmüş, bir o kadarını da yaralamıştır. Üç gün sonra Nagazaki'ye atılan 20 kilotonluk taktik atom bombasıyla da 74 bin kişi ölmüş ve 75 bin kişi yaralanmıştır. Daha etkili olması amacıyla havada patlatılan bombalarla her iki şehir tamamen tahrip edilmiş, doğal çevrede yaşam olanaksız hale gelirken, radyoaktivite yıllar boyu yaşamı tehdit etmiş, hayatta kalabilen insanlardan yüz binlercesi sakatlıklar, yanıklar, sistemik hastalıklar ve kanserlerle yaşamlarını sonlandırmıştır. Olumsuz etkileri günümüzde hâlâ devam etmektedir" denildi.
 
NÜKLEER SİLAHLAR ORTADAN KALDIRILSIN
 
Böylesi bir felaketin bir daha yaşanmaması ve nükleer silahların tamamen ortadan kaldırılması hedefi için toplumcular, barışseverler, bilim insanları, aydınlar ve uzmanlar on yıllardır mücadele ettiğini ifade edilen açıklamada, şu ifadelerine yer verildi:
"Nükleer savaşın kazanan tarafı olmayacağını, tek korunma yolunun bu silahların tamamen yasaklanması olduğunu vurgulayan ve bütün ülkelerde yürütülen 'Nükleer Silahların Tamamen Ortadan Kaldırılması Uluslararası Kampanyası' (www.icanw.org) bilgilerine göre, halen dünyada 9 ülkede, çoğu Japonya'ya atılanlardan defalarca güçlü 15 bine yakın nükleer silah bulunmaktadır. ABD ve Rusya'nınkilerden bin 800 kadarı, karşılıklı uyarıyla derhal ateşlenen yüksek alarm durumundadır. Büyük bir şehir üzerinde patlatılacak tek bir nükleer başlık milyonlarca insanı öldürebilir, kalıcı etkileri on yıllarca sürebilir. Amerikan Bilim İnsanları Fedarasyonu'nun (FAS) verdiği bilgilere göre ABD 6 bin 800, Rusya 7 bin, Birleşik Krallık 215, Fransa 300, Çin 270, Hindistan 110-120, Pakistan 120-130, İsrail 80, Kuzey Kore 10'dan az nükleer silaha sahiptir. Bunların yanı sıra, "genişletilmiş nükleer caydırıcılık" politikasıyla ABD'ye ait B-61 taktik nükleer silahları NATO kapsamında beş Avrupa ülkesine (Belçika, Almanya, İtalya, Hollanda ve Türkiye) yerleştirilmiştir. Bütün bu nükleer silahlar, bulundukları ülkeler ve bölgelerdeki insanların yaşamı için büyük bir tehdit oluşturmaktadır.
 
"Dünya uluslarının üçte ikisi 7 Temmuz 2017'de Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması'nı imzalamıştır. Bu tarihsel anlaşma nükleer silahları ve onlarla ilgili bütün etkinlikleri yasaklamaktadır. Anlaşma, 50 ülkenin resmen imzalaması ve parlamentolarında onaylaması sonucunda uygulamaya girmesiyle, hukuksal bağlayıcılığı altındaki bütün ülkelere nükleer silahları geliştirme, deneme, üretme, taşıma, bulundurma, stoklama, kullanma ya da kullanma tehdidinde bulunma ya da sınırları içinde yerleştirilmesine izin verme yasağı getirmektedir. Nükleer silahlara sahip olan ülkelerle birlikte topraklarında NATO çerçevesinde ABD nükleer silahlarını barındıran ülkeler ki maalesef Türkiye de bunların arasındadır, oylama oturumunu boykot ederek anlaşmaya direniş göstermişlerdir. Nükleer silahsızlanma yanlısı söylemine karşın Türkiye, BM oylamalarında genellikle NATO ülkeleriyle birlikte hareket etmektedir.
 
"Emperyalizmin saldırgan gücü olan NATO, ulusal ve bölgesel güvenliği tehdit etmektedir. Türkiye'deki ABD-NATO nükleer silahlarının derhal geri çekilmesi barış ve demokrasi güçlerinin acil talebidir. Aynı işlem NATO nükleer silahlarını barındıran bütün Avrupa ülkeleri için yerine getirilmelidir. İncirlik Üssü, bölge istikrarsızlığının odağı haline gelen yabancı güç ve silahlardan derhal arındırılmalı, ulusal güvenliği ve bölge barışını koruyan niteliğe kavuşturulmalıdır."
 
NÜKLEER SİLAHSIZLANMA KAMPANYASINI DESTEKLİYORUZ
 
Hiroşima'nın 73. yıldönümünde dünya barış ve demokrasi güçleriyle birlikte uluslararası nükleer silahsızlanma kampanyasını desteklediğini belirten NKP, "Ülkemiz ve dünya hükümetlerine sorumluluklarını hatırlatıyor, Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması'nı samimiyetle destekleyerek onaylamalarını istiyoruz. Mayıs 2018'de ertelenen Birleşmiş Milletler Nükleer Silahsızlanma Yüksek Düzey Konferansı'nın toplanması konusunda çaba harcanmasını istiyoruz. Yarattığı çok yönlü tehlikeler ile nükleer silahlara geçiş birikimi oluşturduğu kabul edilen nükleer enerji santrallarının yapımından vazgeçilmesini istiyoruz" diye vurguladı.