26 Nisan 2024 Cuma

Muğla'da kadınlar katledilen Zeynep Şenpınar için eylem yaptı

Zeynep Şenpınar'ı katleden erkek Selim Ahmet Kenanoğlu hakkındaki davayı takip edeceklerini söyleyen kadınlar, Zeynep'in ölümünden kadınların yaşam tarzını sorgulayarak erkeklere cesaret verenlerin sorumlu olduğunun altını çizdi.

Muğla Kadın Platformu, Menteşe ilçesinde Zeynep Şenpınar'ın Ahmet Kemaloğlu tarafından katledilmesine ilişkin Sınırsızlık Meydanında ortak basın açıklaması gerçekleştirdi.

Basın açıklamasını platform adına Sultan Turgun okudu. Eylemde "Yaşasın kadın dayanışması" sloganları atılırken, "Kadın cinayetleri politiktir" pankartı açıldı.

Açıklama öncesinde söz alan Karya Kadın Derneği üyesi Dilek Bulut, Isparta'da okurken erkek arkadaşı tarafından ayrılmak istediği gerekçesiyle katledilen Güleda Cankel'i hatırlatarak dernek avukatlarının davaya müdahil olacağını söyledi.

Kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz ve katliamların cezasızlık, tahrik indirimleri ve eşitsiz infaz yasaları nedeniyle kadın kıyımına dönüştüğünü söyleyen Turgun, özellikle üniversiteli kadınlara yönelik istismar ve şiddetin giderek ivme kazandığını belirtti. İktidar milletvekillerinin İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasaya ilişkin söylemlerine dikkat çeken Turgun, "Bazıları sosyal medya hesaplarından yaptıkları açıklamalarla kendilerine göre 'gayrımeşru' yaşam biçimlerinin kadınları ölüme sürüklediğini ifade ederek katilleri aklama, kadınları yargılama cüretini dahi gösterebilmektedir. Kadınlar yaşam biçimlerinin değerlendirilmesi hakkını kimseye ve özellikle bu erkek devlete vermeyecektir" dedi.

Zeynep'in ölümünden kadınların yaşam tarzını sorgulayarak erkeklere cesaret verenlerin sorumlu olduğunu söyleyen Turgun, davanın takipçisi olacaklarını ve cezasızlık ile "iyi hal" indirimlerine karşı mücadeleyi sürdüreceklerini sözlerine ekledi.

Bodrum'da Belediye meydanında bir araya gelen kadınlar adına basın açıklamasını Ayten Özçakmak okudu.

"Yasta değil isyandayız, kadın cinayetleri politiktir" pankartının açıldığı basın açıklamasında Özçakmak, "Kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz ve cinayetler; bu ülkedeki cezasızlık, tahrik indirimleri ve eşitsiz infaz yasaları yüzünden bir kadın kıyımına dönüşmüştür. İçinde bulunduğumuz pandemi sürecinde devlet tarafından sağlığımızı korumamız için evde kalmamız öğütlenirken, kadınlar için evleri güvenli alan olmaktan çok uzak ve hedef oldukları şiddetin merkezi haline gelmektedir. Ülkede her gün en az bir kadın erkekler tarafından öldürülürken, en yakınımızda da Zeynep, Muğla'da Selim Ahmet Kemaloğlu tarafından katledildi" dedi.

Özçakmak, bazı iktidar vekillerinin 6284 sayılı yasa ve İstanbul sözleşmesine şuursuz bir biçimde imza attıklarını söylediğini, bazılarının da sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlarla katilleri aklama cüreti gösterdiklerini belirterek, "Kadınlar yaşam biçimlerinin değerlendirilmesi hakkını kimseye ve özellikle bu erkek devlete vermeyecektir! Erkek egemen sisteminizi hayatlarımızdan atana kadar, eşitlikçi ve özgür bir dünyayı kurana kadar da haykırmaya devam edeceğiz" dedi.

Özçakmak son olarak kadın cinayetlerinde uygulanan cezasızlık ve iyi hal indirimine karşı da mücadele vurgusu yaptı.