18 Nisan 2024 Perşembe

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu 3 Mayıs'ı kutladı

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu, birçok gazetecinin 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nü tutuklu karşıladığını belirterek, "Biliyoruz yine alanlara çıkacak, yine haberlerde buluşacağız ve yine 'onlar' tutsak ettikçe biz özgürlükler için direneceğiz" dedi.

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP), 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü ve platformun kuruluşunun 3. yılını yayınladığı yazılı açıklama ile kutladı. 3 Mayıs 2017 yılında kuruluşunu ilan eden platform, açıklamasında gazetecilerin hakikat sorumluluğuna işaret etti.

Platform açıklamasının devamında şu ifadelere yer verildi: 
"Halihazırda bugün bütün aygıtları ile bir çürümüşlük yaşayan sistemden basının azade olması beklenemez elbet. George Orwell'in 1984 kitabında toplumun algılarını yönetmek için 'Gerçek Bakanlığı' kuruluyordu ama bugün yaşadıklarımız bir kitap kurgusundan çok daha öte bir gerçeklik. Sistem, iktidarlar, erkler tüm güçleri ile gerçeklerin saklanması için uğraşıyor. İşte böylesi koşullarda her bir basın mensubu bir savaşçıya dönüşüyor. Kimi kalemini iktidar hizmetine sunup her gün toplumun ölmesine hizmet ediyor, kimi bir kişi dahi ölmesin diye kendi özgürlüğünden vazgeçiyor.

'ARKARDAŞLARIMIZ HAPİSHANELERDE BU GÜNÜ KARŞILIYOR'
"Bu koşullar altında bugün bu ülkede 100'ü aşkın gazeteci tutsak, bir o kadarı hakkında dava açılmış ve birçoğu da işsiz bırakılmış durumda. Bu salgın süreci doğrunun, hakikatin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterirken, arkadaşlarımız tutsak edildikleri cezaevlerinden bugünü karşılıyor. Onlar her fırsatta hakikatin dile getirileceğini söylerken, bizler de elbette onların görevlerini devam ettireceğimizi söylüyoruz.

"Ve biliyoruz ki yine ne yazık ki bu ortamda dahi en çok kadınlar etkileniyor. İşsiz kalıyor, şiddet görüyor, iş yükleri artıyor ve bu da elbette platform olarak sorumluluğumuzu daha da arttırıyor. Farkındayız. Ve hem tüm alanlardaki kadınlar hem de meslektaşımız olan kadınlar için bir gün bile dayanışma ve birlikte güçlü olacağımız inancından şaşmadığımızın bilinmesini isteriz. Biliyoruz yine alanlara çıkacak, yine haberlerde buluşacağız ve yine 'onlar' tutsak ettikçe biz özgürlükler için direneceğiz. Biz daha çok dayanışacağız, daha çok emek vereceğiz.

"Bugün dolayısıyla özgürlüğün yok edilmeye çalışıldığı dünyanın her yerinde buna karşı duran tüm gazetecileri selamlarken, bilinsin isteriz ki özellikle kadınlar olarak, platform olarak biz buradayız ve burada olmaya devam edeceğiz. Kalemlerimizin daha özgürce yazabildiği; eşitliğin, adaletin, barışın, şiddetsiz bir dünyanın haberlerini yapacağımız güzel günleri görmek inancıyla…"