18 Mayıs 2024 Cumartesi

MEB'in 'Ortaöğretim Tasarımı'mı eşitsizliği artıracak

Eğitimciler uyarıyor: MEB'in açıkladığı Ortaöğretim Tasarımı, okulları ticarileştirerek pedagojik, bilimsel olarak yapılandırılmış bir kurum olmaktan çıkaracak. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un açıkladığı, liselerde yeni eğitim modelini içeren 'Ortaöğretim Tasarımı' üzerinde tartışmalar sürerken Eğitim-Sen, eğitimde fırsat eşitsizliğinin artacağı konusunda uyardı.

Eğitim-Sen tarafından yapılan açıklamada, eğitim hizmetinin, iktidarın ve sermaye çevrelerinin ihtiyaçlarını karşılayacak politikaların ısrarlı biçimde uygulanmasına sahne olduğu, özellikle ortaöğretim kurumlarının, AKP’nin toplum mühendisliği açısından özel önem atfettiği bir alana dönüştüğü vurgulandı.

Açıklamaya göre, Milli Eğitim Bakanlığı’nın ideolojik bir tercihle uzun süredir yürüttüğü dönüşüm programı neticesinde, meslek liseleri ve imam hatip liselerinin ortaöğretim içerisindeki payı sistematik biçimde arttırıldı. Bu politikanın bir sonucu olarak, sınav sistemlerinde değişikliğe gidilerek genel akademik eğitim baskılanmaya çalışıldı. Öğrencilerin meslek liselerine, imam hatip liselerine ve açık liseye fiili olarak yönlendirilmesi, sınav sisteminin bu amaca uygun olarak yapılandırılması “Yoksul ailelerin çocuklarının hayatlarına camdan duvarlar örerek yükseköğretime geçiş sürecini baştan belirler hale getirdi.”

Ayrıca, Ortaöğretim tasarımı modelininde söz edilen “esnek ve modüler yapı” yalnızca Anadolu liseleri açısından kurgulanmış durumda. MEB'in esnek ve modüler yapı uygulamasını imam hatip okulları için  planladığına dikkat çeken Eğitim-Sen, “Bu hedefle uyumlu sadece imam hatip okullarının olması, genel ortaöğretimde geçişliliğin sadece Anadolu liseleri ve imam hatip liseleri arasında olmasına neden olacaktır” diye belirtti.

Meslek liselerinin, fen, sosyal bilimler, güzel sanatlar, spor liselerinin sözü edilen 'esnek ve modüler' yapının dışında tutulmasını konusunda Eğitim-Sen şu değerlendirmede bulundu: “MEB’in esneklik ile tarif ettiği sistem, okul sisteminin geleneksel yapısını alt üst edecek bir sürece işaret etmektedir. Çünkü genel ortaöğretimin temel işlevlerinden birinin yükseköğretime öğrencileri hazırlamak olduğu düşünüldüğünde; zaman içerisinde bu iki okul türünün programlarının birbirine yakınlaşması öğrencilerin imam hatip okullarına yönlendirilmesini kolaylaştıracaktır.”

Modüler sistemin, okulu ticarileştireceğini, yapısal olarak dönüştüreceğini ve pedagojik, bilimsel olarak yapılandırılmış bir kurum olmaktan çıkaracağını kaydeden Eğitim-Sen, “Esnek ve modülerlik yerine, öğrencilerimizin gereksinimleri, tercihleri ve isteklerine göre yapılandırılmış dersler üretilmelidir. Eğitim sistemi, okulun tüm bileşenleriyle birlikte yeniden inşa edildiği, işbirliği ve dayanışmayı esas alan demokratik bir yapıda olmalıdır. Okul türü yerine programların farklılaştığı ve öğrencilerin okul tercihinin esas olduğu bir geçiş sistemi ele alınmalıdır” diye bildirdi.