25 Nisan 2024 Perşembe

Mam Zeki'nin cenazesi Şengal halkına teslim edildi

Bu sabah Zeki Şengali'nin cenaze törenine katılmak üzere yola çıkan Kuzey Suriye halkı, Şengal'de ilk kontrol noktasında Irak ordusu tarafından engellendi. Uzun bekleyişin ardından halk Mam Zeki Şengali'nin cenazesini gerçekleştirdikleri tören ile Şengal halkına teslim etti.
AKP/Saray rejimi tarafından gerçekleştirilen suikast sonucu yaşamını yitiren Şengal Êzidî Koordinasyonu ve KCK Yürütme Konseyi Üyesi İsmail Özden'e (Zeki Şengali) için gerçekleştirilecek cenaze töreni için Kuzey Suriye kentlerinden Şengal'e gitmek isteyen aralarında PYD Eşbaşkanı Şahoz Hasan, Demokratik Özerk Yönetim üyeleri, YPG Sözcüsü Nuri Mahmud, SYPG, Şehit Aileleri Kurumu, MLKP, YPG savaşçılarının olduğu grubun geçişine Irak hükümeti tarafından izin verilmedi.
 
Uzun bekleyişin ardından halk Mam Zeki Şengali'nin cenazesini gerçekleştirdikleri tören ile Şengal halkına teslim etti. Törende sık sık "intikam" sloganları atıldı. Törende Kuzey Suriye ve Rojava demokratik yönetim adına konuşan Şahoz Hasan, "Faşist iktidarlar ve işbirlikçileri halkımızın iradesinden korkuyorlar. 73. ferman yaşayan halkımız bu sefer bir işbirlikçi komplo ile Mam Zeki'yi katletti. Bugün burada bütün halklar Şengal halkının çığlığına ortak olmak için Mam Zeki'yi uğurlamak için yüzünü Şengal'e döndü. Faşist iktidar ve işbirlikçileri halkın evladını Mam'ını uğurlamaya izin vermedi. Bizim direnişimiz görkemli bir direniştir. Tarihten beri faşizme karşı devam ediyor. Bu direniş insanlığın direnişidir. Son olarak Mam Zeki, Êzidî ve Rojava halklarının mücadelesinde yaşayacak. Şimdi Mam Zeki'yi Şengal halkına o kadim topraklarda topraklarda defnedilmesi için teslim ediyoruz" diye belirtti.
 
Şengal Özerk Yönetimi adına yapılan konuşmada ise Rojava ve Kuzey Suriye halklarına Şengal topraklarına geldikleri için teşekkür etti. Mam Zeki Şengali'nin katliamındaki kirli itifaka dikkat çekilen konuşmada, "Halkımız Mam Zeki Şengali'nin yolundan yürümeye devam edecek" dedi.
 
Mam Zeki Şengali'nin omuzlarda taşınan cenazesi Şengal Özerk Yönetimine ve Şengal halkına teslim edildi. Tören sırasında koalisyon uçakları bölgede uçuş yaptı.