20 Nisan 2024 Cumartesi

Malezya Başbakanı: Eşcinsel ilişkiye daha az ceza verilmeli

Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed, eşcinsel ilişkinin suç olmaktan çıkarılmasını değil de daha az ceza verilmesini istedi.
Malezya'da geçen hafta, yaşları 22 ve 32 olan ve ismi açıklanmayan iki Malezyalı kadın eş cinsel ilişki yaşadıkları gerekçesi ile Nisan ayında şeriat görevlilerince tutuklanmış ve şeriat yasalarını ihlal etmekten altışar kırbaca ve 3 bin 300 ringgit (800 dolar) para cezasına çarptırılmıştı.
 
Transseksüel hakları grubu 'Kızkardeşler İçin Adalet'ten Thilaga Sulathireh, bu cezanın LGBTİ'yi hedef alan 'faillerin şiddet eylemlerinin cezasız kalmasına' neden olacağını söyleyerek tepki göstermişti.
 
Tutuklanarak kırbaç cezasına mahkum edilen iki kadının 100'den fazla insanın önünde kırbaçlanması, işkence olarak nitelendirilerek hukukçular ve sivil toplum örgütlerince eleştirilmişti.
 
ÖZGÜRLÜK DEĞİL DAHA AZ CEZA 
 
Lezbiyen çiftin 'cezasının infaz edilmesinin' ardından konuşan Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed, lezbiyen çifte verilen cezanın "İslam'ın adaletini ve merhametini yansıtmadığını" söyledi. Mahathir, eşcinsel ilişkinin suç olmaktan çıkarılmasını değil daha az ceza verilmesini istedi.
 
KIRBAÇ EĞİTİM AMAÇLIYMIŞ
 
Öte yandan, ülkedeki diğer şeriat görevlileri ise, söz konusu kırbaç cezasını savunarak bunun kadınlara zarar vermek gibi bir amacının olmadığını, cezanın 'eğitim' amaçlı olduğunu söyledi.