20 Mayıs 2024 Pazartesi

Maksut Tepeli'nin mezarı hangisi?

Kayıp yakınları, Gözaltında Kayıplarla Mücadelesi Haftası'nın ilk gününde Feriköy Helvacıdede Mezarlığı'ndaydı. Maksut Tepeli'nin mezarı bu mezarlıkta. Ancak hangisi olduğu bilinmiyor. Kayıp yakınları, ?Maksut Tepeli'nin mezarı hangisi? diye sordu.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), 17-31 Mayıs Gözaltında Kayıplarla Mücadele Haftası'nın ilk eylemini, Feriköy Helvacıdede Mezarlığı'nda gerçekleştirdi.
 
“Maksut Tepeli'nin mezarı hangisi” pankartı açılan eyleme, kayıp yakınları ve insan hakları savunucularının yanı sıra ESP İstanbul İl Başkanı Pınar Türk ve ÖTSP üyeleri de katıldı. 
 
Kayıp yakınları adına açıklama yapan Maside Ocak, 34 yıldır aranan Maksut Tepeli'nin Feriköy mezarlığına defnedildiği resmi makamlarca açıklanmasına rağmen halen mezar yerinin gösterilmediğini belirtti. 
 
Maside Ocak'ın aktardığına göre, öğretmen olan Maksut Tepeli, 2 Şubat 1984 tarihinde İstanbul Küçükbakkalköy'deki arkadaşının evine gitti ve burada karakol kurmuş olan polislerin açtığı ateş sonucu yaralandı. Tepeli hastane yerine Gayrettepe Siyasi Şube'ye götürüldü. Burada da ağır işkence uygulandı. Tepeli 5 Şubat'ta koma halinde Haydarpaşa Askeri Hastanesi'ne kaldırıldı ve kendisinden bir daha haber alınamadı.
 
Maksut Tepeli'nin eşi yıllar sonra nüfus kâğıdını değiştirdiğinde medeni durum bölümünde “dul” yazıldığını gördü. 2003 yılında Cumhuriyet Savcılığına başvuru yapıldı. Böylece 22 yıl sonra Maksut Tepeli'nin ölümü ile ilgili düzenlenen resmi belgelere ulaşıldı. Ölü Muayene ve Zabıt Varakası'nda Maksut Tepeli'nin 6 Şubat 1984 tarihinde Haydarpaşa Numune Hastanesi'nde öldüğü belirtiliyor. Ailenin ısrarlı girişimleri sonucu Tepeli'nin Helvacıdede Mezarlığı'nda defnedildiği belirtildi ancak mezar yeri açıklanmadı.
 
“Devlet üzerine düşen görevi yapsın, gözaltında kaybedilmesinin üzerinden 34 yıl geçen Maksut Tepeli'nin mezar yeri açıklansın" diyen Maside Ocak, gözaltında kaybetmenin insanlığa karşı işlenmiş ağır bir suç olduğunu ve devletin bu suçtaki sorumluluğunu üstlenmesi, kaybedilenlerin akıbetini açıklaması, kaybedenleri yargılaması gerektiğini ifade etti. 
 
'DEVLET KEMİKLERDEN KORKUYOR'
 
Ardından söz alan Maksut Tepeli'nin eşi Şehriban Tepeli, "Eşim tam 34 yıl önce Gayrettepe Emniyet Müdürlüğü'nde polisin işkencesi ile katledildi. Bu, Gayrettepe'de çalışan tüm polislerin suçudur, tüm polisler de buna ortaktır. Burada bizi çekerek, sözlerimizi cımbızlayarak yargılamaya kalacaklar. Korkmuyorum bundan. Çünkü benim eşimi işkenceyle katlettiniz" dedi.
 
Tepeli, şöyle devam etti: "Biz kardeşimizi, eşimizi, çocuğumuzu kaybettik. Biz hala onları arıyoruz. Sizden sadece kemiklerinin yerini istiyoruz. Belli ki siz o kemiklerden korkuyorsunuz. O kemiklerin her bir parçası delildir. Nasıl öldürdükleri, nasıl katlettiklerinin delilidir. 
 
"Biz kemiklerini istiyoruz, başka hiçbir şey istemiyoruz. Eğer devletin cesareti varsa gösterir mezar yerini. Benim çocuğum babasını tanımıyor, torumlarım dedesini tanımıyor. Korkmaya devam edin. Bizler ölünceye kadar aramaya devam edeceğiz. Gayrettepe polis merkezi kendi üzerindeki şaibeyi kaldırmak istiyorsa insanlık adına vicdan adına bunu yapmalı. Bize mezar yerlerini göstermeli."
 
GAZİ'DE YÜRÜYÜŞ, GALATASARAY'DA 23. YIL DÖNÜMÜ BULUŞMASI
 
Gözaltında Kayıplarla Mücadele Haftası etkinlikleri 27 Mayıs'a kadar sürecek. 
 
19 Mayıs Cumartesi günü Galatasaray'da 686. buluşma gerçekleştirilecek, ardından saat 15.00'da Gazi Mahallesi'nde Rıdvan Karakoç ve Hasan Ocak anılacak. 
 
Haftanın son eylemi, Cumartesi Annelerinin Galatasaray'daki 23. yıl dönümü olan, 27 Mayıs Pazar günü saat 20.00'da Galatasaray Meydanı'nda gerçekleştirilecek.