2 Mayıs 2024 Perşembe

'Linç kültürü bir devlet politikasıdır'

Gik-Der ve SKB'nin düzenlediği "Linç Kültürü ve Ötekileştirme" panelinde konuşan Barbaros Şansal ve Mehmet Ali Alabora, linç kültürünün bir devlet politikası olduğunu ifade ettiler.
İngiltere'nin başkenti Londra'da Göçmen İşçiler Kültür Derneği (Gik-Der) ve Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), "Linç Kültürü ve Ötekileştirme" paneli düzenledi.
 
Panele, modacı Barbaros Şansal, tiyatro oyuncusu Mehmet Ali Alabora ve SKM Temsilcisi Nazlı Top konuşmacı olarak katıldı.
 
Panelde ilk söz alan SKB Temsilcisi Nazlı Top, Avrupa topraklarında ötekileştirilmeye maruz kalan göçmenlerin, gençlerin ve kadınların buna karşı mücadelede birleşerek bunu yenebileceklerini söyledi. Tayyip Erdoğan'ın Gezi direnişçilerine karşı kullandığı çapulcular sözünün bugün Fransa'da Macron hükümetine karşı eylem yapan Sarı Yeleklilere karşı farklı biçimlerde kullandığını ifade eden Nazlı Top, linç ve ötekileştirmenin nerede olursa olsun bir devlet politikası olduğunu kaydetti.
 
ŞANSAL: DEVLETİN AJANSI LİNÇ EDİLMEM İÇİN HABER YAPTI
 
Ardından söz alan modacı Barbaros Şansal ise linç kültürünün tarihsel geçmişine değinerek, linç kültürünün bir devlet politikası olduğunu belirtti. Ali Kemal olayının da 6-7 Eylül olaylarının da Sivas'ın, Maraş'ın, hapishaneler operasyonunun da devletin linç kültürünün bir parçası olduğunu belirtti.
 
Şansal, "Ben tamamen hukuksuz bir şekilde Kuzey Kıbrıs'da tutuklanarak THY uçağı ile Türkiye'ye getirildim. Devletin ajansı uçağımın koltuk numarasını vererek lince davet etti. Uçaktan iner inmez resmi polisler ve havaalanı personeli tarafından öldürülesiye linç edildim. Bu lince katılan 8 resmi polis hakkında dava açılmasına valilik KHK'ya dayanarak izin dahi vermedi" dedi.
 
ALABORA: LİNÇ KÜLTÜRÜ BİR DEVLET POLİTİKASI
 
Son olarak söz alan tiyatro oyuncusu Mehmet Ali Alabora da linç kültürünün devlet politikasının bir parçası olduğunu söyledi. Devlet olgusunun süni bir olgu olduğunu ve orada aynı dili konuşan ve aynı olanların, ayrı olanları bastırarak oluşturdukları bir olgu olduğunu belirten Alabora, empati yapamamanın toplumsal kültür haline geldiğini ifade etti.
 
Moderatörlüğünü yazar Akın Olgun'un yaptığı panel soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.