25 Nisan 2024 Perşembe

Latin Amerika‘da kadınlar cinsel şiddete karşı sokaklara çıkıyor

Cinsel şiddetin çok yaygın olduğu Latin Amerika'da 8 Mart'ta sokaklara çıkacak olan kadınların temel talebi, şiddetin durdurulması ve yasal ve güvenceli kürtaj. Kadınlar yürüyüş ve grevlerle taleplerini dile getirecek.

Latin Amarika'nın bir çok kentinde milyonlarca kadın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla sokaklara çıkıyor. Cinsel şiddetin çok yoğun yaşandığı Latin Amerika ülkelerinde kadınlar yürüyüşler ve grevler düzenliyor. Eylemlere, son yılların en büyük katılımın olacağı öngörülüyor. 

KOLOMBİYA
Binlerce Kolombiyalı kadın, Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle Kolombiya'nın ana şehirlerinde yürüyecek. Eylemlerin temel taleplerinden biri yasal ve güvenceli kürtaj olacak. Bogotá'da, 8 Mart yürüyüşüne ek olarak, Kolombiya'daki kadın sosyal ve sendika liderlerinin katledilmesine karşı "Dinle" adı verilen bir oturma eylemi de olacak.

ARJANTİN
On binlerce Arjantinli kadın "Yasal Kürtaj, Şimdi!" sloganıyla meydanlara çıkacak. Kadınlar Buenos Aires'te, merkezi Katedral'de saat 12:00'de buluşacak (Türkiye saatiyle 19.00). Kadınlar 9 Mart günü de genel grev çağrısı yaptı. 9 Mart Pazartesi günü Plaza Mayo Meydanı yakınlarında saat 16.00'da bir miting düzenlenecek.

Bu yılki çağrının şiarı, Ni una menos'la birlikte "Dini köktendinciliğe karşı beden özgürlüğü" olarak belirlendi.

MEKSİKA
Meksika'daki kadın eylemleri kadına yönelik şiddete karşı olacaktır. Kadınlar, Meksika topraklarında katledilen veya kaybettirilen kadınlar için adalet talep edecek. En az 20 şehrinde eylemler olacak. Guadalajara, Monterrey, Querétaro, Toluca ve Tampico 8 Mart'ta yürüyüşler düzenlenecek.

9 Mart Pazar günkü yürüyüşe ek olarak, #UnDiaSinNosotras (BizsizBirGün) şiarı altında bir genel grev gerçekleşecek. Kadınlar, iş yerlerine gitmemeye, derslere katılmamaya ve sokaklara çıkmaya çağrıyor.

Başkenti Mexico City'de kadınlar dün de sokaklara çıktı. Mor tişörtler giyen kadınlar, Benito Juarez anıtının çevresinde insan zinciri oluşturdu.

ŞİLİ
Bu yıl Şili'de 8 Mart eylemleri, 140 gün önce başlayan ayaklanmanın bir devamı olacak. 8 Mart etkinliğin örgütleyicisi olan 8M Feminist Koordinatörü, "Yaşamın güvencesizliğine karşı" programı ile gösterilere öncülük edecek. Ülkenin çeşitli yerlerinde kadın gösteriler gerçekleşecek. Arica, Antofagasta, La Serena ve Valparaíso 8 ve 9 Mart'ta eylemler gerçekleşecek.

PERU
"Emekçi kadınlara evet, sömürü ve şiddete hayır" şiarı altında kadın hareketi Lima merkezli bir yürüyüş gerçekleşecek.

Başkenti Lima'da da binlerce kadın, erkek şiddetine karşı dün sokaklardaydı. Adalet binasına yürüyen kadınlar, erkek şiddeti karşısında sessiz kalan iktidarları protesto etti. Kadınlar erkek şiddetine karşı kadın dayanışmasını yükselteceklerini belirtti.