19 Mayıs 2024 Pazar

Kuzey ve Doğu Suriye'de kadınlar alanlarda

Kuzey ve Doğu Suriye'de kadınlar, "Şiddet işgaldir! Hevrînlerin direnişiyle işgal ve faşizmi yenelim" sloganı ile alanlara çıktı

Kuzey ve Doğu Suriye'de kadınlar bu yılki 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü etkinlikleri kapsamında "Şiddet işgaldir! Hevrînlerin direnişiyle işgal ve faşizmi yenelim" şiarıyla alanlara çıktı.

QAMIŞLO
Qamişlo'da Türkiye ve desteklediği çetelerinin işgal saldırısı altında düzenlenen 25 Kasım etkinliğinin ana "teması kadın mücadelesi ve direnişi" oldu. Mihemed Şexo Kültür Merkezi önünde bir araya gelen kadınlar. Osman Sabri Kavşağına kadar yürüdü. Gerçekleştirilen Yürüyüşe Suriye Kadın Meclisi, JKŞ, Kongre star, MSD, PYD, Sara Kadın Vakfı, Kevana Zerin Kültür Sanat Merkezi ve HPC-Jin katıldı.

Rojava devriminde ve kadın özgürlük mücadelesinde ölümsüzleşen kadınların fotoğraflarını taşıyan kitle "Jin jiyan azadi", "Biji berxwedana YPJ" sloganları attı. Kitlenin en önünde uzun süredir Rojava'da çalışmalarını yürüten Kevana Zerin Kültür Merkezi çalışanları giydikleri kostümler ile davul ve erbaneleriyle kitlenin en önünde yürüdüler.

Osman Sabri Kavşağında saygı duruşu ile başlayan etkinlikte konuşan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi adına konuşan Dilber Yusif, "Kadınlar her alanda erkek şiddete karşı mücadelelerini sürdürüyorlar. Bugün işgalci Türk devletinin gerçekleştirdiği saldırılarda en fazla zararı ve en fazla şiddet ile kadınlar ve çocuklar gördü. Türk devleti ve çeteleri Rojava kadın devriminin kazanımlarını boğmaya yönelik gerçekleştirdiği bu saldırılarında YPJ savaşçısı Amara'yı yine Suriye Gelecek Partisi Yöneticisi Hevrin Xelef'i hedef aldı. Biz kadınlar olarak bütün bu işgal saldırılarına ve kadına şiddete karşı alanlarda olmaya Rojava devrimini savunmaya devam edeceğiz" diye belirtti.

KOBANÊ
Kuzey ve Doğu Suriye'nin Kobanê kentinde binlerce kadının katılımı ile kitlesel bir yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüşte Türkiye'nin desteklediği çeteler tarafından katledilen Suriye Gelecek Partisi Genel Sekreteri Hevrîn Xelef, YPJ savaşçısı Amara Rênas ve Yadê Eqide'nin posterlerinin yanı sıra özgürlük mücadelesinde yaşamlarını yitiren kadınların fotoğrafları ile "Kadına yönelik şiddete ve işgalciliğe karşı diren", "İşgal de şiddettir", "En büyük şiddet savaştır" ve "Türkiye'nin işgaline hayır" yazılı pankartlar taşındı.

Eyleme Şehit Aileleri Kurumu, Kongre Star, Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ), Toplum Savunma Güçleri (HPC), öğretmenler ve sağlık çalışanları da katıldı.

Özgür Kadın Meydanı'nda başlayan yürüyüş, Şehir Egit Meydanı'ında mitinge dönüştü. Burada yapılan saygı duruşunun ardından Kobanê Kantonu Adalet Komisyonu Divan üyesi Nesra Xelîl ile Arap kadın örgütleri adına da Leyla Elî birer konuşma yaptı. Konuşmalarda Mirabal Kardeşler şahsında Hevrîn Xelef, Yadê Eqide ve Amara Rênas anıldı ve "Buradan tüm kadınlara erkek zihniyetine ve iktidarına karşı çıkması çağrısı yapıyoruz. Ortak gücümüz ile kadına yönelik şiddete karşı duracağız ve özgür yaşamı inşa edeceğiz" denildi.

HESEKÊ
Hesekê'de de kadınlar alanlara çıktı. Kongreya Star, Suriye Kadın Birliği ve Özgür Kadın Vakfı öncülüğünde "Şiddet işgaldir! Hevrînlerin direnişiyle işgal ve faşizmi yenelim" sloganı ile yapılan yürüyüşe binlerce kişi katıldı. Kongreya Star, YPJ bayraklarının yanı sıra siyasetçi Hevrîn Xelef, Amara Rênas ve Yadê Eqide'nin fotoğrafları ile "YPJ temsilcimizdir", "Toprak bizim toprağımızdır, işgalcilik şiddettir" yazılı pankartlar taşındı. Sînaloko dörtyolunda başlayan yürüyüş Şehîd Avesta alanında mitinge dönüştü.

Saygı duruşunun ardından Kuzey ve Doğu Suriye Kongreya Star Koordinasyonu adına konuşan Heyfa Erebo, kapitalist ulus devletlerin ayakta durmak için şiddetin her türlüsüne başvurduğunun altını çizerek, "Kadına yönelik şiddet topluma da uygulanıyor. Kadın şahsında toplum köleleştirilmek isteniyor. Erkek egemen zihniyet kadınları hedef almakta ve iktidarını böyle sürdürmektedir. Bugün de Türkiye  ve ona bağlı çeteler bölgemize saldırmaktadır. Bu saldırılarda kadın iradesi hedef alındı. Kadınlar Rojava Devrimi ile şiddetin her türlüsü ile baş etti ve direndi. Kadınlar Demokratik Ulus sistemine öncülük etti. Bu yüzden bugün bu kadar barbarca saldırıların hedefi oluyor. Kongreya Star adına söz veriyoruz ki şiddetin her türlüsüne karşı çıkacağız ve direneceğiz" dedi.

Süryani Kadın Birliği adına konuşan Meryem Melekî de kadınların erkek şiddetine karşı ortak mücadele etmesi gerektiğine işaret etti. Meryem Melekî, "Kadınlar günümüzde köleliğe baş kaldırıyor. İşgalciliğe karşı savaşıyor ve eşit bir yaşamı inşa ediyor. Hevrîn Xelef ve Yadê Eqide gibi direnişçi ve öncü kadınların çizgisini esas alıyoruz ve topraklarımızı işgalcilerden temizleyeceğiz" şeklinde konuştu.

Yürüyüş "Dagirkerî şidet e", "Em ê xaka xwe ji dagirkeriyê biparêzin" ve "Jin jiyan azadî" sloganları ile son buldu. 

TIL TEMIR 
Til Temir'de de Şehit Aileleri Kurumu öncülüğünde 25 Kasım konulu seminer verildi. Seminere Kongreya Star ve Yekîtiya Jinên Ciwan da destek verdi.

Seminerde konuşan Hesekê Kantonu Sözcüsü Afaf Heskê, kadına yönelik şiddet ve mücadele yöntemleri üzerine değerlendirmelerde bulundu. Seminerde kadın hakları, çocuk yaşta evlendirmeler ve mücadele yöntemleri tartışıldı.

Seminer soru-cevap bölümünün ardından "Jin jiyan azadî" sloganıyla son buldu.

DİRBÊSİYÊ
Dirbêsiyê ve köylerinde yüzlerce kadın 25 Kasım dolayısıyla "Şiddet işgaldir! Hevrînlerin direnişiyle işgal ve faşizmi yenelim" şiarıyla yürüyüş düzenledi.

Gençlik Merkezi binası önünde başlayan yürüyüşte, Türkiye ve desteklediği çeteler tarafından katledilen Suriye Gelecek Partisi Sekreteri Hevrin Xelef, Şehit Amara, Aqide Ana ve işgal saldırılarında Türkiye tarafından gerçekleştirilen katliamları anlatan fotoğrafları ve YPJ bayraklarını taşıyan kadınlar, "Kadına karşı şiddete hayır" yazılı gömlekler giydi.

Kadına karşı şiddeti kınayan sloganlar atan kadınlar Gardinya kavşağına kadar yürüdü. Burada konuşan Suriye Kadın Meclisi Sözcüsü Lina Berekat, "Kadın mücadelesini yürüten bütün dünya kadınlarına selam olsun. Bizler Şehit Hevrin'in, Amara'nın, Çiçek'in, Aqide Ana'nın ve Mirabel kardeşlerin ve bütün dünya kadınlarının direnişi ile faşizmi ve işgali yeneceğimizi söyledik" dedi.

Kongre Star Hesekê Kantonu Yönetimi adına konuşan Zeynep Murad ise bütün dünyanın Kürt kadınlarının teröristler karşısındaki direnişine tanık olduğunu belirterek, işgalci Türk devleti ve çetelerinin bilinçli bir şekilde kadını hedef aldığını kaydetti.

Yürüyüş kadın özgürlüğünü haykıran sloganlarla sona erdi.

EYN ÎSA
Eyn İsa ilçesinde bir araya gelen Girê Spî Kantonu'nda yaşayan kadınlar, 25 Kasım yürüyüşü düzenledi. Eyn İsa'nın merkezindeki El Beca kavşağında başlayan yürüyüş, ilçenin caddelerinde devam etti. Yürüyüş M4 Ulusal Karayolu üzerinde mitinge dönüştü.

Mitingde konuşan Girê Spî Şehit Aileleri Meclisi Üyesi Feride Şerif ve Eyn İsa Kongre Star Yönetimi Üyesi Reşa Selamê, işgal saldırıları ve Şehit Hevrin Xelef ile Şehit Amara'nın katledilmesini kınadı.

Uluslararası topluma çağrıda bulunan konuşmacılar, Kuzey ve Doğu Suriye'den çıkması için Türkiye'ye baskı yapılmasını istedi.

ŞEDADÊ
Hesekê Kantonu'nun Şedade ilçesinde de çok sayıda kadın 25 Kasım için düzenlenen yürüyüşe katıldı. İlçe Meclisi binası önünde başlayan yürüyüşte kadınlar, "Savaşı Durdurun, Kadına Yönelik Şiddete Hayır!" yazılı pankartlar taşıdı.

Kitle ilçe merkezine ulaştığında Kongreya Star Üyesi Rîhan Loqo konuşma yaptı. Kuzey ve Doğu Suriyeli kadınların şiddete karşı mücadele başta olmak üzere birçok alanda büyük adımlar attığını belirten Rîhan, bölgedeki kadınların yaşamın tüm alanlarında öncü olduğunu söyledi.

Rîhan, devamla Suriye krizinin başından bu yana Arap kadınların geri gelenekselliğe karşı örgütlendiğini ve toplumda aktif bir role sahip olduğunu söyledi.

Rîhan, Türk devletinin çeteleri tarafından vahşice katledilen Suriye Gelecek Partisi Genel Sekreteri Hevrîn Xelef ve cenazesine işkence edilen YPJ savaşçısı Amara'nın faillerinin yargılanması için çağrı yaptı.

MİNBİC
Minbic'de yüzlerce kadın, "Şiddet işgaldir! Hevrînlerin direnişiyle işgal ve faşizmi yenelim" şiarıyla alanlara çıktı.

El Mizan kavşağında bir araya gelen kadınlar, "İrademiz şiddetinizden daha güçlüdür", "Hevrin onurumuzdur" , "En büyük şiddet savaştır" yazılı pankartlar taşıyarak El Wadi sokağına doğru yürüyüşe geçti.

Suriye Kadın Meclisi Sözcüsü İbtisam Abduqadir yürüyüşte yaptığı konuşmada, "Minbicli kadınlar adına Mirabel kardeşlerin ruhunu ve şiddete karşı direnen bütün özgür kadınları selamlıyoruz. Bütün kadınları, her türlü şiddete karşı ses çıkarmaya çağırıyoruz" dedi.

Daha sonra konuşan Minbic Yürütme Meclisi Eşbaşkan Yardımcısı Şehriban Çawiş, kadınların eski çağlardan bu yana emeğiyle, kahramanlığıyla ve fedakarlığıyla tanındığını söyledi.

Suriye Kadın Meclisi Minbic Meclis Üyesi Rola Osman ise "Kadına yönelik şiddetin sona ermesi için hem kadınların hem de erkeklerin çalışma yürütmesi gerekir" diye konuştu.

Suriye Gelecek Partisi Minbic Eşbaşkanı Ezab Ebod ise, toplumu oluşturan kadınların günümüzde de her türlü şiddete maruz kaldığını vurguladı.

HALEP
Halep'in Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê mahallelerinden yüzlerce kadın ve genç, 25 Kasım için düzenlenen yürüyüşe katıldı. 8 Mart Konferans Salonu önünde bir araya gelen, "Amara Onurumuzdur", "Hevrîn Halkların Birliğinin Sembolüdür", "Şiddete Hayır", "Çocuklarımızı Katletmeyin", "Kadın Yaşamdır, Yaşamı Öldürmeyin" ve "Türk İşgalciliğine Başkaldır!" yazılı pankart ve dövizler taşıdı.

Şêxmeqsûd'un doğu bölümünde devam yürüyüş Cebanat Meydanı'na kadar devam etti. Burada Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê Genel Meclisi adına Raperîn Dêrik, Suriye Gelecek Partisi Üyesi Sebîha Efaşê  ve Êzidî Evi adına Ranya Cafer birer konuşma yaptı.

DÊRIK
Dêrik'te de Azadî Meydanı'nda toplanan binlerce kadın, Onur Direnişi ve Rojava Devrimi şehitlerinin posterleri ve Kürt sembolleriyle 25 Kasım için düzenlenen yürüyüşe katıldı.

Yürüyüşte Şehit Hevrîn, Amara Rênas ve çeteler tarafından esir alınan Çîçek Kobanê'nin posterleri taşındı.

Devrimci Kadın Meydanı'nda mitinge dönüşen yürüyüşte konuşma yapan Kongreya Star Sözcüsü Evîn Swêd, Kuzey ve Doğu Suriyeli kadınlar başta olmak üzere ataerkil zihniyete karşı mücadele eden tüm kadınları selamlayarak, "Faşist Türkiye'nin kadınlara yönelik şiddeti, mücadelemizi yükseltmekteki ısrarımızı güçlendiriyor" dedi.

Suriye Gelecek Partisi Kadın Bürosu, Süryani Kadın Birliği ve Keldani kadınları adına yapılan konuşmalarda da Kuzey ve Doğu Suriyeli kadınların Türkiye faşizmine karşı Serêkaniyê, Girê Spî ve tüm bölgede kahramanlık destanı yazdığı belirtildi.

GIRKÊ LEGÊ
Girkê Legê'de 25 Kasım için Şehit Xebat Meydanı'nda bir araya gelen kadınlar, yürüyüş düzenledi.

Şehit Hevrin Xelef'in, Aqide Ana'nın fotoğraflarını ve "Şiddet işgaldir! Hevrînlerin direnişiyle işgal ve faşizmi yenelim" yazılı pankartlar ve Kongre Star bayraklarını taşıyan kadınlar kent çarşısına yürüdü. Türkiye ve çetelerini kınayan sloganlar atan kadınlar, Türkiye'nin Serêkaniyê'de katlettiği Aqide annenin evine doğru yürüdü.

Yapılan bir dakikalık saygı duruşu ardından TEV-DEM Eşbaşkanı Zelal Ceger ve Kongre Star Genel Koordinasyonu Üyesi Perwin Yûsiv konuştu.

İşgalin kadına yönelik bir şiddet türü olduğunu vurgulayan kadınlar Türkiye'nin Kuzey ve Doğu Suriye'de kadınları hedef alarak kadının iradesini kırmak istediğini kaydetti.

Konuşmacılar, Kuzey ve Doğu Suriyeli kadınların özgür kadını temsil ettiğini ve hep birlikte kadına yönelik şiddete karşı duracaklarını söyledi.

TIL HEMÎS
Qamişlo'nun Til Hemis ilçesinde de kadınlar 25 Kasım kapsamında alanlardaydı. Til Hemis İlçe Meclisi binası önünde bir araya gelen kadınlar, Kürtçe, Arapça, İngilizce "Fedai ruhunuzla demokratik ulus sistemi inşa ediliyor", "Türk devletinin işgaline hayır", "Şiddet işgaldir! Hevrînlerin direnişiyle işgal ve faşizmi yenelim" yazılı pankartlar, YPJ, Kongre Star bayrakları ve şehit fotoğraflarını taşıyarak yürüyüşe geçti.

Şehitler Meydanı'nda kısa bir konuşma yapan Suriye Gelecek Partisi Genel Meclis Üyesi Semira El-Eziz, "Kuzey ve Doğu Suriye'de tarih, Suriye Gelecek Partisi Genel Sekreteri Hevrin Xelef'in şehadetiyle tekerrür etti. Şehit Hevrin Xelef, Erdoğan'ın destek verdiği Ehrar El Şerqiye çeteleri tarafından katledildi. Çeteler kadın özgürlüğü için mücadele eden Aqide Ana ve Şehit Amara'nın cenazelerine işkence etti" dedi.

TIL BERAK
Til Berak'ın güneyinde bir araya gelen kadınlar, "Kadın yaşamdır, yaşamı öldürmeyin", "Kadın mücadelesiyle Serêkaniyê ve Girê Spî özgürleşecek", "Kadına yönelik şiddete hayır", "Direnmek yaşamaktır" sloganları eşliğinde ilçe merkezine doğru yürüyüşe geçti.

İlçe merkezindeki Şehitler kavşağına kadar devam eden yürüyüşün ardından ilçe meclisi adına Neda Behlewi, Qamişlo Kanton Yönetimi adına Sebah Osman, Kongreya Star adına Henan Silêman konuştu. Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerine yönelik işgal saldırılarına dikkat çeken konuşmacılar, kadınların her gün Türkiye ve çetelerinin şiddetine maruz kaldıklarını söyledi.

Türkiye ve IŞİD çetelerine karşı ön mevzilerde savaşan kadınların yolundan gideceklerini belirten kadınlar, dünya kadınlarına çağrıda bulunarak Erdoğan'ın işlediği savaş suçlarından ceza alması için seslerini yükseltmelerini istedi.

AMÛDÊ
Amûdê'de, Kongreya Star, Demokratik Suriye Meclisi Kadın Bürosu, Süryani Kadınlar Birliği, siyasi parti temsilcilerinin aralarında olduğu yüzlerce kadın 25 Kasım dolayısıyla alanlala çıktı. Yürüyüş gerçekleştiren kadınlar üzerinde, "Sozkîn ve Medya onurumuzdur", "İşgalcilik şiddettir", "DSG irademizdir", "Çocuklarımızı öldürmeyin", "Türk işgalciliğine hayır", "Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî bizimdir", "Hevrîn kadın birliğinin sembolüdür", "Yaşasın halkların kardeşliği", "Göçmenliğe hayır" yazılı pankartlar taşıdı. Şehitlerin fotoğraflarını taşıyan kadınlar, Şehîd Cîhad Meydanı'ndan yürüyüşe başladı. Sloganlar eşliğinde yürüyen kadınların yürüyüşü Özgür Kadın Meydanı'nda sona erdi.

Burada düzenlenen mitingde konuşan Kongreya Star üyesi Gulîstan Elî ve Süryani Kadınlar Birliği Sözcüsü Sebah Şabo, öldürülen Hevrîn Xelef ve diğer kadın şehitlerin zaferin başlangıcı olduğunu söyledi.

TIRBESPIYÊ
Tirbespiyê ilçesinde ise Kongreya Star binası önünde toplanan kadınlar, "Kadın, yaşam, özgürlük", "Yaşasın YPJ direnişi", "Yaşasın Rojava direnişi" sloganları eşliğinde yürüyüşe geçti.

Yürüyüşte, üzerinde "Hevrin kadın birliğinin sembolüdür", "Şiddet işgaldir! Hevrînlerin direnişiyle işgal ve faşizmi yenelim", "Zafer günü geldiği vakit arkana baktığında teslim olmadığın için kendinle gurur duyacaksın" yazılı pankartlar ile YPJ bayrakları, Şehit Hevrin Xelef, Aqide Ana'nın posterleri taşındı. Yürüyüş ilçenin batısına kadar sloganlar eşliğinde devam etti. 

Yürüyüşün ardından konuşan Suriye Demokratik Meclisi (MSD) Eşbaşkanı Emine Umer, "Kadına yönelik şiddetin durması için verilen direnişi kutluyorum. Geçmişten bu yana erkek egemen zihniyet kadına yönelik şiddetini devam ettiriyor. Tarih boyunca kadınlar kolayca öldürülüyor ve kurban ediliyor. Kadın bedeniyle alay ediliyor, kadınlar cinsel istismara maruz kalıyor" diye konuştu.

Emine Umer, 19 Temmuz 2012 devriminden sonra kadın direnişinin yeni bir boyut kazandığını vurgulayarak, "Kadınlar özgürlük, eşitlik, demokrasi için mücadele ediyor. Fedakar bir şekilde bütün süreçlerde örgütlenerek gerici zihniyetin üstesinden gelmişlerdir. Kadınlar bütün terörist ve faşist çetelere karşı savaştı. Saldırılardan bu yana Kuzey ve Doğu Suriye'de baş gösteren olaylar, kadına karşı bilinçli bir şiddet yöntemidir. Saldırılar sonucunda 300 bin kişi evlerinden, anılarından göç etmek zorunda kaldı. Kamplarda yaşayan göçmen kadınlar büyük acılar çekiyor" şeklinde konuştu.

TEBQA
Tebqa'da yüzlerce kadın 25 Kasım etkinlikleri kapsamında kentin batısında kalan Elem kavşağında bir araya geldi. İşgal saldırılarında hayatını kay.eden savaşçıların fotoğrafları ile kadına yönelik şiddeti ve işgali kınayan pankartlar taşıyan kadınlar, Kadın Yönetimi binası önüne doğru yürüyüşe geçti.

Kadın Yönetimi binası önünde açıklama yapan Kadın Yönetimi Üyesi Semer El-Şihabi, "25 Kasım içerisinde mücadele ve direnişin anlamını barındırıyor. 25 Kasım Mirabel kardeşlerin diktatörlüğe karşı verdiği mücadelenin sembolüdür. Bu yıl ki 25 Kasım etkinliklerini Şehit Hevrin Xelef'e adıyoruz. Yoldaşlarımız halklarının hakları için işgale karşı korkusuzca direndi" dedi.

RAKKA
Rakka'da ise Eski Rakka köprüsü önünde bir araya gelen yüzlerce kadın, yeni köprüye doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşte sık sık kadına yönelik şiddet ve işgale karşı sloganlar atıldı.

Rakkalı kadınlar adına açıklama yapan Suriye Kadın Meclisi Üyesi Suhêl Mihemed, işgal edilen bölgelerdeki kadınlara yönelik şiddete dikkat çekerek, Türk devleti ve çetelerinin bütün dünyanın gözü önünde kadınları hedef aldığını kaydetti. Suhêl Mihemed, bütün kadınları kadına yönelik şiddete karşı durmaya çağırdı.

DEYR EZ ZOR
Deyr ez Zor'un Kisra beldesinde de yüzlerce kadının katılımıyla yürüyüş gerçekleştirildi. Kent girişinde başlayan yürüyüşte sürekli kadına yönelik şiddete karşı sloganlar atıldı. Belde merkezinde sona eren yürüyüşün ardından konuşan Deyr ez Zor Kadın Yönetimi'nden Hiyam El-Ehmed, Türk devleti tarafından işgal edilen alanlarda kadınların her türlü şiddete maruz kaldığını söyledi.

HECÎN
Deyr ez Zor'un Hecîn beldesinde de Kadın Yönetimi öncülüğünde 25 Kasım'a ilişkin toplantı gerçekleştirildi. Baxoz, Şefa ve Ebû Hesen'den de yüzlerce kadının dahil olduğu toplantı, şehitler anısına saygı duruşu ile başladı.

Toplantıda konuşan Hecîn Kadın Evi yöneticisi Omeya El-Hiwêdî, 25 Kasım'ın tarihine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.