19 Nisan 2024 Cuma

'Kürt kentlerde uyuşturucu/uyarıcı madde kullanımı yüksek'

Sosyo Politik Saha Araştırma Merkezinin uyuşturucu/uyarıcı madde kullanımına ilişkin Kürt kentlerinde yapılan saha araştırmasında kentlerde uyuşturucu/uyarıcı madde kullanımının yüksek olduğu görüldü.

Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, uyuşturucu/uyarıcı madde kullanımı ve bağımlılıkla mücadeleye ilişkin toplumdaki algı, eğilim, tercih ve önerileri ölçmek amacıyla bir anket çalışması yaptı.

Araştırma Diyarbakır, Şırnak, Mardin, Batman, Hakkari ve Van bölge ilerinden 602 kişinin katılımıyla online gerçekleştirildi. Araştırma soruları üç bölümden oluştu. İlk bölüm katılımcıların sosyo ekonomik durumlarını öğrenmeyi sağlayacak demografik sorulardan; ikinci bölüm, alışkanlık ve bağımlılık hallerine ilişkin sorulardan; üçüncü bölümde ise madde kullanımı ve bağımlılığına karşı yapılabileceklere ilişkin kent halkının algı, tercih ve önerilerini açığa çıkartmayı amaçlayan sorulardan oluştu. Ankete katılımcılarının yüzde 62,8'i erkek, yüzde 37,2'si kadın oldu.

SİGARA VE ALKOL KULLANIMI ORANI YÜKSEK
"Sigarayı ne sıklıkta kullanıyorsunuz?" sorusuna katılımcıların yüzde 24,6'sı "hiç kullanmadım", yüzde 10'u "kullanmayı bıraktım", yüzde 6'sı ise "Bir-iki kere sadece denedim" yanıtını verirken, yüzde 59,5'i ise halen sigara kullandığını belirtti. Günlük olarak paket sigara kullananların çoğunluğunun 18-44 yaş aralığında; en çok günlük paket kullananların 3000 TL ve altı hane aylık gelire sahip olduğu görüldü.

"Alkolü ne sıklıkta kullanıyorsunuz?" sorusuna katılımcıların; yüzde 40,5'i "hiç kullanmadım" derken, yüzde 5'i "kullanmayı bıraktım", yüzde 8,6'sı "bir-İki kere sadece denedim", yüzde 5,6'sı "sıklıkla kullanırım" yanıtını verirken alkol kullananların oranı ise yüzde 45,8 olduğu görüldü. Alkol kullanımında aile ile yaşamayan katılımcıların aile ile yaşayanlara oranla daha fazla alkol kullandığı ölçüldü.

ARKADAŞ ÇEVRESİNDE UYUŞTURUCU KULLANIMI FAZLA
Katılımcılara, "Hayatınızda hiç uyuşturucu veya uyarıcı madde denediniz mi? Hala kullanıyor musunuz?" sorusu yönlendirildi. Katılımcıların yüzde 80'i "hiç kullanmadım" yüzde 4,7'si "kullanmayı bıraktım", yüzde 10,6'sı "bir-iki kere sadece denedim", yüzde 0,7'si "özel günlerde kullanırım", yüzde 1,3'ü "ara sıra kullanırım", yüzde 1,3'ü "sıklıkla kullanırım" yanıtlarını verirken yüzde 1,3'ü ise "yanıt vermek istemiyorum" yanıtını verdi. Bu veriye göre katılımcı grubunun yüzde 18,6'sı hayatında en az 1 kere uyuşturucu/uyarıcı madde kullanmış, en az yüzde 2,6'sı ise kullanmayı sürdürüyor. Madde kullanımını "bıraktım" diyenlerin hepsinin erkek görüşmecilerden oluştuğu, yine "sıklıkla kullanırım" diyenlerinde erkek görüşmecilerden oluştuğu tespit edildi. 18 yaş altı hiç madde kullanmadığını söylerken; madde kullanımına en fazlada 25-34 yaş grubunda rastlandı.

"Aile bireyleri içinde uyuşturucu/uyarıcı madde kullanan var mı?" sorusuna katılımcıların yüzde 18,3'ü "Evet", "Akrabalarınız arasında uyuşturucu/uyarıcı madde kullanan var mı?" sorusuna yüzde 39,5'i "Evet", "Arkadaş çevrenizde uyuşturucu/uyarıcı madde kullanan kimse var mı?" sorusuna yüzde 41,2'si "Evet", "Komşu/yakın çevrenizde uyuşturucu/uyarıcı madde kullanan kimse var mı?" sorusuna ise katılımcıların yüzde 42,9'u "Evet" yanıtını verdi. Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, bu oranların anket çalışması yapılan kentlerde uyuşturucu/uyarıcı madde kullanımının oldukça yüksek olduğunu düşündürdüğünü vurguladı.

Hane aylık gelir durumu düştükçe aile bireyleri içinde uyuşturucu kullananların oranının da arttığı; yüzde 43,6'sının uyuşturucu kullanan aile bireyi için hiçbir şey yapmadığı, toplamda yüzde 47,3'ünün ilgili aile bireyini psiko-sosyal desteğe ve tedaviye yönlendirdiği görüldü.

"Uyuşturucu/uyarıcı madde kullanımı nedeniyle yakın çevrenizden kimse hiç adli bir sorun yaşadı mı?" sorusuna katılımcıların yüzde 24,6'sı "Evet" yanıtını verdi.

"Bulunduğunuz kentte sizce en çok hangi uyuşturucu/uyarıcı madde kullanılmaktadır?" sorusuna katılımcıların yüzde 44,2'si "Esrar", yüzde 37,9'u "Bilmiyorum" şeklinde cevap verirken, katılımcı grubunun yüzde 27,2'si uyuşturucu/uyarıcı madde kullanımının öncelikli sebebi olarak "arkadaş etkisini" gösterirken, yüzde 24,3'ü "Sorunlardan uzaklaşmak kafayı bulmayı istemek", yüzde 14'ü "Özenti" şeklinde yanıt verdi.

SAĞLIK VE EKONOMİK DESTEK VERİLMESİ İSTENDİ
"Sizce madde kullanıcıları maddeye en çok nerelerden ulaşıyor? Kimlerden alıyorlar?" sorusuna katılımcıların yüzde 23,9'u "Arkadaş çevresinden", yüzde 23,3'ü "Satıcı-Torbacıdan", yüzde 13,3'ü "kolluk kuvvetleri ve çevrelerindeki gruplardan", yüzde 13'ü "Sokak-mahalle çevresinden" yüzde 21,9'u "Bilmiyorum" yanıtını verdi.

"Bağımlıların tedavi olması gerektiğini düşünüyor musunuz?" sorusuna katılımcıların yüzde 93,4'ü "Evet", "Sizce bağımlılıkla mücadelede nelerin yapılması gerekir?" sorusuna verilen yanıtların ilk 3 sırasını; yüzde 34,3 ile "Psiko-Sosyal destek", yüzde 32,8 "Sağlık tedavi desteği", yüzde 17,6 "Ekonomik destek" yanıtlarını verdi.

MADDE KULLANIMININ YAYGIN OLDUĞUNU DÜŞÜNENLERİN ORANI YÜZDE 78,7
"Kentinizde madde kullanımının yaygın olduğunu düşünüyor musunuz?" sorusuna katılımcıların yüzde 78,7'si "Evet", "Kentinizde madde kullanımını bir sorun olarak görüyor musunuz?" sorusuna ise katılımcıların yüzde 89,7'si "Evet" yanıtını verdi.

"Kentinizde bu konuyla ilgili öncelikli olarak hangi kurumların sorumluluk alması gerektiğini düşünüyorsunuz?" sorusuna katılımcıların yüzde 15,2'si "Güvenlik birimleri", yüzde 14,9'u "Belediyeler", yüzde 14,6'sı "Aile", yüzde 14'ü "Tümü", yüzde 11,4'ü "Toplum", yüzde 10,5'i "Hastaneler", yüzde 7,3'ü "Okullar", yüzde 5,9'u "STK", yüzde 3,7'si "Valilik", yüzde 1,7'si "Üniversite" yanıtlarını verdi.