20 Nisan 2024 Cumartesi

Korkun korkun bir aradayız

İzmir’de çeşit çeşit, renk renk, farklılıklarıyla kadınlar bir aradaydı. "Etek mini sen etekten minisen", "Alt tarafı bir elmaydı Adem, fazla abarttın" dövizlerinden sendikalı oldukları için işten atılan SF Trade işçisi kadınların hak arayışlarına, kadın grevini örgütleyen sosyalist kadınların Mualla aracılığıyla taleplerini dile getirmelerinden ev emekçisi onlarca kadının sarı bezleriyle alanları doldurmasına... İzmir, her kadın örgütünün buluştukları yerden yürüyüşe geçmesiyle dört bir yandan eylem alanına çevrildi. 

2020 8 Mart'ı tüm coşkusu ve renkliliğiyle geride kaldı. Bir çok kentte yasaklamalara rağmen kutlanan 8 Mart bir kere daha bize kadın özgürlük mücadelesinin meşruluğunu ve gücünü hatırlattı. Kadınlar yasaklı alanları açtı, açarken de yasaklayanlara "Sana mı soracağız?" diyerek güçlü bir cevap verdi. Kazanılan alanlar militanca ve büyük bir kararlılıkla savunularak faşist şeflik rejimine 8 Mart tekmesi indirildi. 

Yasaklı olmayan kentlerde de kadınlar alanları zapt etti. İzmir 8 Mart'ı her an yasaklanma ihtimaline karşı on bine yakın kadının katılımıyla gerçekleşti. Kadınlar savaştan kadına yönelik şiddete, ekonomik krizden mülteci kadınlara bir çok sözü cesurca ve oldukça yaratıcı biçimlerle dile getirildi. 

8 Mart için haftalar öncesi bir araya gelerek planlamalarını yapan içeriğini belirleyen İzmir Kadın Platformu'nun her bileşeni yüzlerinde gülümsemeyle birbirlerine bakıp haklı bir motivasyon yaşadı. Her kadın örgütünün kendi özgün çalışmaları yoğun ve dikkat çekerken, Kadınlar Birlikte Güçlü imzalı ortak bildirilerin ortak olarak dağıtımının yapılması, provaların ortak örgütlenmesi birlikte iş yapma pratiği sergilemeleri de değerli ve anlamlıydı. 

Ve 8 Mart Günü:

Sabahtan başlayarak çeşitli alanlardan Kadın Grevi görüntülerinin, sarı bez fotoğraflarının geldiği ve tüm güne yayılan bir 8 Mart'ı geride bıraktık. "Bugün hiçbir iş yapmayacağım. Ben de sizinle eyleme geliyorum" diyerek sarı bezlerini astıkları videoları gönderip alana gelen kadınlar, 8 Mart'a çağrıların olduğu görüntüler yansıdı gün boyu sosyal medyada. Eylem alanına bu motivasyonla gelen kadınlar coşkuyu, heyecanı arttırdı. 

"Etek mini sen etekten minisen", "Alt tarafı bir elmaydı Adem, fazla abarttın" dövizlerinden sendikalı oldukları için işten atılan SF Trade işçisi kadınların hak arayışlarına, kadın grevini örgütleyen sosyalist kadınların Mualla aracılığıyla taleplerini dile getirmelerinden ev emekçisi onlarca kadının sarı bezleriyle alanları doldurmasına... Çeşit çeşit, renk renk, farklılıklarıyla kadınlar bir aradaydı. İzmir, her kadın örgütünün buluştukları yerden yürüyüşe geçmesiyle dört bir yandan eylem alanına çevrildi. Alana giriş yapan her kurum "Yaşasın kadın dayanışması" sloganıyla büyük bir sıcaklık ve kadın dostluğuyla karşılanıp kitle içerisinde yerini aldı. 

Çok fazla baskı ve zorbalığın olduğu ve toplumsal mücadele de sokaklara, meydanlara alanlara çıkıp eylem yapma özgürlüğünün bastırıldığı faşist şeflik rejimi döneminde kadın özgürlük mücadelesi yine ön açıcı oldu. Militanlığı ve kararlılığıyla yol gösterdi. AKP'nin kendi krizini çözmek için giriştiği İdlib savaşından mültecilerin sorunlarına, insanları umutsuzluğa sürüklenerek gerçekleşen intiharlardan tutsak alınan seçilmişlere 8 Mart aracılığıyla cevap verildi. Coşkusu son ana kadar tükenmeyen bir 8 Mart geçirdi İzmir'de kadınlar. Bu sene diğer senelerden farklı olarak taleplerin ve gündemlerin daha da acil ele alınması gerektiğinden çok uzun olmasına rağmen basın metni pür dikkat dinlendi, sloganlar hep bir ağızdan haykırıldı. Zorbalıkla bastırılan kadınların sesi, hep birlikte yankılandı. Kadın özgürlük mücadelesinin zayıfladığı fikri tartışılırken kadınlar tam tersi bir tabloyla çıktılar alanlara.

İzmir'de Kadın Platformu'nun ardından Kadınlar Birlikte Güçlü'nün örgütlediği canlı performans da ilgiyle karşılandı. Gülistan Doku'dan Özgecan Aslan'a, Taybet Ana'dan Cumartesi Annelerine katledilen, kaybedilen, direnen kadınlar İzmir sokaklarında yerini aldı. Performansla kadınlar "korkmayın korkmayın bir aradayız" diyerek kadınlara, gençliğe, emekçi sola ve sosyalistlere direniş ve bir arada olma çağrısı yaparken, "korkun korkun bir aradayız" diyerek te faşist şef ve onun bekçilerine yenileceklerinin mesajını verdi.

Korkmuyoruz çünkü bir aradayız!