26 Nisan 2024 Cuma

Köln'de binlerce kişi Erdoğan protestosu için toplandı

Erdoğan, Almanya ziyaretinin son gününde Köln'de cami açılışına katılacak. Kentte binlerce kişi Erdoğan'ı protesto eçin biraraya geldi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, üç günlük Almanya ziyaretinin son gününde Köln'de cami açılışına katılmaya hazırlanırken, şehirde bulunan binlerce kişi de protesto gösterisi için bir araya geldi. Grubun yürüyüşüne izin vermeyen Alman polisi gösteriye ise müdahale etmedi.
 
Deutzerwerft bölgesinde yaklaşık 4 bin kişinin katıldığı gösterilere katılımın artması bekleniyor. Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu da aynı saatlerde Köln'ün Eberplatz Meydanı'nda eylem yapıyor.
 
Protestolar, Erdoğan'ın Almanya'ya resmi ziyaretinin başlamasından hemen önce başlamıştı. Almanya'nın günlük gazetelerinden Neues Deutschland da protestoya katılmış ve Kürtçe başlıkla "Ne bi xêr tê Erdoğan" (Erdoğan hoş gelmedi) manşeti ile çıkmıştı.
 
İLK PROTESTOYU RSF YAPMIŞTI
 
Almanya'da Erdoğan'a yönelik ilk protesto Berlin Tegel Havalimanı'nda da Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) tarafından düzenlenmişti. RSF üyeleri Erdoğan'ı "Erdoğan Berlin'e iniyor, gazeteciler de cezaevinde" pankartıyla karşılamıştı.
 
Erdoğan'ın bugün başlayacağı resmi temasları sırasında da protesto eylemlerinin sürmesi bekleniyor. Basına duyurulan en geniş katılımlı protestonun 138 kurumun katılımı ile kurulan "Erdogan Not Welcome" (Hoş gelmedin Erdoğan) platformu öncülüğünde gerçekleştirileceği ifade edildi. "Erdogan Not Welcome" platformu Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda ağırlanacağı saatlerde Berlin kent merkezindeki Potsdamer Platz meydanında kitlesel protesto eylemi gerçekleştirecek.
 
TARTIŞMALI CAMİ AÇILIŞI
 
Almanya kamuoyunun en çok tartıştığı kurumların başında gelen Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) bünyesinde bulunan ve bir yıldır faaliyette olan Köln DİTİB Merkez Camisi'nin açılışı bugün Erdoğan tarafından yapılacak. Caminin açılışına Alman makamlarından katılım olmayacak. Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Henriette Reker, Köln Merkez Camii'nin Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılacak resmi açılışına katılmayacağını duyurmuştu. Kuzey Ren Vestfalya eyaleti Başbakanı (CDU) Armin Laschet Erdoğan'la görüşecek. Ancak görüşme cami açılışından sonra gerçekleşecek. Laschet Erdoğan'ı Köln'de Wahn Sarayı'nda karşılayacak. Laschet'in Erdoğan ile görüşmesinde Türkiye'de tutuklu bulunan Alman vatandaşlarının durumunu dile getireceği söyleniyor.