20 Mayıs 2024 Pazartesi

Köln'de 74. dayanışma nöbeti

Dayanışmanın Sesi derneği, Almanya'nın Köln kentinde tutuklu gazeteciler ve tutuklu Alman vatandaşları için 74. dayanışma nöbetini gerçekleştirdi.

Almanya'nın Köln kentinde tutuklu gazeteciler ile siyasi tutuklu Almanlar ile dayanışma çalışması yürüten Dayanışmanın Sesi derneği, 22-25 Eylül tarihleri arasında düzenlediği  "Dayanışma Festivali" kapsamında Türkiye'deki siyasi tutsaklar için eylem düzenlendi.

Wallrafplatz meydanından 74. dayanışma nöbetinde tutuklu veya yurtdışı yasağı ile Almanya'ya geri dönemeyen Alman vatandaşlarının durumuna dikkat çekilen eylemde, HDK Eşsözcüsü Sedat Şenoğlu'nun tutuklanması ve Evrensel yazarı Yusuf Karataş'ın 10,5 yıl hapis cezası verilmesi kınandı. Türkiye'de tutuklu olan Hozan Cane, Erdener Demirel ve İsmail Yılmaz'ın ailesi ile yurtdışı yasağından dolayı Almanya'ya geri dönemeyen Gönül Örs, Yüksel Wessling ve Bekir Topgider'in ailesi yakınlarına ilişkin bilgi verdi. Eylemde SPD Milletvekilli Frank Schwabe, Yeşiller Ren-WEstfalya Eyalet Milletvekilli Berivan Aymaz, Köln Belediye Meclis üyesi Jörg Detjen ile Dayanışmanın Sesi derneği üyelerinden eski SPD milletvekili Anke Brunn ile Yazar Günter Wallraff birer konuşma yaptı.

VALLRAFF: TÜRKİYE'DE ÖZGÜR BASIN KALMADI
Gazeteci-Yazar Günter Wallraff, "Bugün Türkiye'de 100'ü aşkın gazeteci tutuklu durumda ve bugün basının özgür olduğunu söylemek zordur. Erdoğan rejimi kendisi gibi düşünmeyen herkesi hedef göstermeye devam ediyor. Hapishaneler gazeteciler ve siyasi aktivistler ile doludur. Aralarında hasta ve yaşından kaynaklı Koronavirüs pandemisinde risk grubunda olan var. Onlar tahliye edilmelidir" dedi. SPD Milletvekilli Frank Schwabe ise "Hozan Cane ve Gönül Örs'ün mahkemelerine gidiyorum. Gönül haftaya yeniden mahkeme karşısına çıkacak ve hakkındaki yurtdışı kararın kalkmasını diliyorum. Artık Köln'e geri dönmelidir" dedi. Kuzey Ren-Westfalya Yeşiller Milletvekilli Berivan Aymaz ise Almanya'da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve AKP iktidarı eleştiren muhaliflerin hedef haline getirilmesine değindi. Aymaz, "Almanya'da AKP'nin politikasını eleştiren Essen üniversitesinde öğretim görevlisi Profesör Burak Çopur'da MİT'in hedefine girdi. Çopur'un yaşlı ailesine MİT tarafından tehdit edilmesiyle susturulmak istenildiği" ifade etti. Aymaz, "Bugün Almanya'da 6 bin MİT çalışanın olduğunu" belirtti.

BRUNN: DAYANIŞMANIN GÜCÜNÜ GÖRDÜK
Dayanışmanın Sesi derneğin kurucu üyelerinden SPD'li eski Devlet Bakanı Anke Brunn ise "Türkiye'de bir dönem tutuklu olan Adil Demirci için başlatılan dayanışma çalışması bugün devam ediyor, çünkü o sadece bir örnekti. Ondan öncede çok sayıda alman vatandaşı ve gazeteciler tutuklandı ve halen hergün yeni haberler alıyoruz. Köln'de yaratılan dayanışma çalışma çok değerli bir örnektir ve ailelerin taleplerini dile getirebileceği bir ortam yaratılıyor. Dayanışmanın gücünü gördük ve bunu büyütmeliyiz" dedi.

Salı akşamı Mülheim semtindeki Kulturbunker'de Mirza Metin ve Hicran Demir'in tiyatro gösterimiyle başlayan "Dayanışma Festivali", bugünkü düzenlenen sokak gösterisinin ardından Cuma günü gazeteci Meşale Tolu'nun kitap okuması ile sona erecek.