29 Mart 2024 Cuma

KESK Bursa'da 'Her iş yerine kreş' kampanyasını duyurdu

KESK Bursa'da "Kreş ebeveyn ve çocuk hakkıdır. Her iş yerine kreş" kampanyasının duyurusunu yaptı.
KESK Bursa Şubeler Platformu, "Kreş ebeveyn ve çocuk hakkıdır. Her iş yerine kreş" kampanyasının duyurusunu KESK binasında düzenlediği basın toplantısıyla duyurdu.
 
Açıklamayı Eğitim-Sen Bursa Şube Sekreteri Derya Şimşek Aksakal yaptı. Aksakal, harkesin nitelikli, erişilebilir ve parasız kamu hizmetleri alma hakkını savunmanın KESK bütünlüğü içinde yıllardır yürütülen emek ve demokrasi mücadelesinin temel ilkelerinden biri olduğunun altını çizdi.
 
Aksakal sözlerini şöyle sürdürdü; "Kreş ve ebeveyn izni haklarımızın engellenmesi, başta Anayasa’nın 10. ve 49. maddeleri olmak üzere, ILO Sözleşmeleri ve CEDAW gibi uluslararası anlaşma ve sözleşmeleri hiçe sayan hukuka aykırı yaklaşımları beraberinde getirmektedir. ‘Hak verilmez, alınır’ ilkesinden hareketle, çocuk bakımının sadece kadınların sorumluluğu olmadığını; doğum ve çocuk bakımından kaynaklı kayıpların eşitlik ilkesine aykırı olduğunu ve çalışan ebeveynlerin çocuk bakım yükümlülüklerinin adil dağıtılması gerektiğini, vb. aile-iş yaşamını uzlaştırmaya yönelik taleplerimizi bu yüzden kadın-erkek tüm kamu emekçileri hep birlikte yükseltmeliyiz. Çünkü taleplerimiz ülkemizin ekonomik gerçeklerine uymayan talepler değildir; sorunlarımız bu ülkedeki diğer ekonomik, siyasi vb. sorunlardan daha az önem arz eden sorunlar değildir. Bu yönde atılacak en önemli adımlardan biri, kreş ve ebeveyn hakkımıza yönelik bu düzenlemelerin kadın-erkek eşitliğinin sağlanmasına ve daha sağlıklı nesillerin yetiştirilmesine yönelik makro-ekonomik politikaların temel bir parçası olarak kabul edilmesi ve bu yöndeki düzenlemeler için bütçe paylarının arttırılmasıdır."