1 Mayıs 2024 Çarşamba

KESK: Basına ve sanatçılara yönelik baskılara son verin

KESK Ankara Şubeler Platformu, 142 gazetecinin hapishanede olduğunu hatırlatarak, basına ve sanatçılara yönelik baskıların bir an önce sona ermesini istedi.
KESK Ankara Şubeler Platformu, basına yönelik baskı ve gözaltılara ilişkin BES Ankara Şube binasında basın toplantısı düzenledi.
 
Basın açıklamasını KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü İsmet Meydan yaptı. Türkiye'de 142 gazetecinin hapishanede olduğunu hatırlatan Meydan, gazetecilerin yaptıkları haberlerden dolayı sürekli gözaltına alındığını kaydetti. Meydan, "Gerçekleri halka ulaştırmaya çalışan gazetelere yüz binlerce para cezaları kesilmektedir. Bine yakın gazeteci işsiz bırakıldı. Basın kartları iktidarın istediği kriterle gazetecilik yapanlara verilmektedir. Basın örgütleri ve her kim ki bu yaşananları dile getirirse ya da uluslararası kuruluşlardan buna ilişkin raporlar yayınlanırsa tek adam rejiminin saldırısı olmaktadır" diye konuştu.
 
Gözaltına alındıktan sonra tutuklanan gazeteciler için iktidarın söylemlerine değinen Meydan, "Gazeteciler için, 'bunlar gazetecilik faaliyetinden dolayı cezaevinde değiller', siyasetçiler için 'bunlar siyaset yaptıkları için cezaevinde değiller', avukatlar için, 'bunlar mesleklerini yaptıklarından dolayı cezaevinde değiller' söylemlerini söylediler. Oysaki hepimiz biliyoruz, bu insanlar gerçekten hırsız, dolandırıcı, kadın katili, çocuklara cinsel istismar uygulayan kişiler olsa cezaevlerine atılmazdı.  Bağımsız ve liyakatsız hale getirilen yargı eliyle 16 yıldır bu suçları işleyenler aklandılar. Ya da göstermelik cezalar verildi" sözlerini kullandı.
 
Meydan, gazetecilere, sanatçılara ve aydınlara yönelik geliştirilen baskı ve yıldırma politikalarına da işaret ederek bu politikaların korkunun eseri olduğunu kaydetti. Meydan, "Halka karşı işledikleri suçların büyük olması, korkularını daha da büyütüyor. Hileli seçimler ve saray medyasının Goebbels taktikleri ile kullanılması sonsuza kadar bu çürümüş iktidarı sürdürmelerini sağlamayacaktır. Bunları seçimle iktidara getiren halk, zamanı gelince şartların gerektirdiği en uygun yöntemle de gönderilmesini bilir. Bu böyle olmuştur. Bizler biran önce basın üzerindeki baskılara son verilmesini ve sanatçıya ve sanata müdahaleden vazgeçilmesini istiyoruz" dedi.