15 Mayıs 2024 Çarşamba

Halklar 1 Mayıs'ta alanlara akın etti

Çok sayıda kentte sokağa çıkan işçi ve emekçiler, ezilen halklar taleplerini 1 Mayıs dolayısıyla meydanlarda haykırdı. Örgütlü mücadelenin önemine dikkat çekilen mitinglerde, iktidarın savaş ve yoksulluk düzenini besleyen politikalarına karşı mücadele çağrısı yapıldı. 

Malatya'da Emeksiz alt kavşağında bir araya gelen 10 Ekim Aileleri, KESK, SES, BTS, Büro Emekçileri Sendikası, Eğitim-İş, DİSK, Türkiye Mimar ve Mühendisler Odası Birliği, ADD, İHD, Çağdaş Hukukçular Derneği, Malatya Çevre Platformu, Pir Sultan Abdal Derneği, DEM Parti, Emek Partisi, TKP, Sol Parti, TİP, CHP ve çok sayıda kişi çeşitli pankart ve afişlerle slogan atarak Emeksiz Meydanı'na kadar yürüdü. Alanda ‘Yaşasın 1 Mayıs", "Direne direne kazanacağız", "Biji Yek Gulan", "Biji Berxwedana Karkeran", "Her yer Taksim her yer direniş" sloganları sık sık atıldı.

KAYA: BİZ HEP VARDIK
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Milletvekili Adalet Kaya, "Bugün birçok gazeteci Kürt olduğu için soruşturma açılıyor veya tutukludur cezaevine gönderiliyor. Biz direniş gününde direnişi büyüteceğimizin sözünü veriyoruz. Bugün biz yok sayılanların günüdür. Kürt halkının, Alevi Halkının, kadınların, gençlerin günüdür. Biz hep vardık, varız, var olacağız" dedi.

Yoksullaşma krizine dikkat çeken Kaya, "İktidarın ilk 4 aydaki asgari ücreti enflasyon karşısında yenik düşmüş durumda. Kendileri lüks adalarda, çok pahalı saatlerle, saraydaki şatafatlı hayatlarıyla gündeme gelirken, biz emekçiler, köylüler ucuz et kuyruklarıyla gündeme geliyoruz. Biz direniş gününde direnişi büyüteceğimizin sözünü veriyoruz. Biz iktidara dedik ki savaş politikalarınla, tecrit politikalarınla Kürt sorununa çözüm üretmeyerek açlığa, yoksulluğa mahkûm ediyorsun. Bugün biliyoruz ki yoksulluğun ve gençlerimizin gelecek kaygısı, çocuklarımızın umutsuzluğunun en temel sebebi iktidarın savaş politikasıdır. Biz iktidara dedik ki Kürt soruna demokratik, adil bir çözüm üretmenin zamanıdır. Artık bunun için demokratik siyasetin ve müzakerenin önünü açın. 31 Mart seçimi halkların iktidara cevabıdır bunu herkes bilsin."

MİLLİOĞULLARI: EN BÜYÜK GÜÇ ÖRGÜTLÜLÜĞÜMÜZ
KESK Dönem Sözcüsü ve Eğitim-Sen Malatya Şube Başkanı Nevzat Millioğulları, "Rant sevdasının neden olduğu 6 Şubat depreminin ardından 1 Mayıs'ı karşılıyoruz. Üzerinden geçen bir seneyi aşkın süreye rağmen depremin yarattığı enkaz öylece dururken işçiler, emekçiler dayanışmayla yaralarını sarmaya çalışıyor. Bu depremle yıkılan sadece kentler olmadı, liyakattan uzak devletin kurumları da çöktü. Bizi ayağa kaldıran, ilk eli uzatan ise dayanışmamız, birliğimiz, örgütlülüğümüz oldu. Bir kere daha gördük ki bir toplumun en büyük gücü bizlerin örgütlü gücüdür" dedi.

Yağmur yağmasına rağmen 1 Mayıs'ın kutlandığı Emeksiz Meydanı'nda halaylar çekildi. Dil Tengi konser verdi.

ÇANAKKALE
Çanakkale'de de çok sayıda kişi 1 Mayıs için Cumhuriyet Meydanı'nda buluştu. Eski salı pazarından devasa, "Jin, jiyan, azadi" pankartının yanı sıra DEM Parti "Emeğin ve özgürlüğün ülkesini kurmak için geliyoruz. Yoksulluk üreten savaş düzenini değiştireceğiz. Yaşasın 1 Mayıs. Bıjî 1ê gulanê", Halkların Demokratik Kongresi (HDK) "Onur, özgürlük için inadına bir aradayız. Yaşasın 1 Mayıs" pankartları önde yürüyüş düzenlendi. 

Miting programı kapsamında konuşan DİSK-Genel-İş Başkanı Serkan Keskin, 1 Mayıs'ın önemine değinerek, Türkiye ve dünyada emeğin, barışın ve kardeşliğin hüküm sürdüğü bir gelecek için mücadelelerinin kararlılıkla devam edeceğini belirtti. Keskin, yaşanan zorlu çalışma ve yaşam koşullarını iyileştirmek için anayasal demokratik haklarını kullanmanın, sendikalı olmanın, örgütlenmenin, grev yapmanın ve meydanları doldurmanın önemine vurgu yaptı.

KIRKLARELİ
Lüleburgaz'da binlerce kişinin katılımıyla işçi ve emekçiler ezilenler taleplerini haykırdı. 1 Mayıs'a Türk-İş'e bağlı Kristal-İş, Petrol-İş, Tek Gıda-İş, TÜMTİS, Toleyis; DİSK'e bağlı Emekli-Sen, Tekstil-İş; KESK'e bağlı Eğitim-Sen, Tüm Bel-Sen, Haber-Sen, SES; UMUT-SEN, UİD-DER; DEM Parti, EMEP, CHP, DİP, TİP, Sol Parti, Yeşil Sol Parti, ADD, Yeni Kuşak enstitüleri, Lüleburgaz Sinema Topluluğu ile Beşiktaş Çarşı grubu katıldı.

MARAŞ
Maraş'ın Nurhak ilçesinde de 1 Mayıs kutlandı. Sağanak yağışa rağmen çok sayıda kişinin akın ettiği miting alanında DEM Parti, "Emeğin ve özgürlüğün ülkesini kurmak için geliyoruz. Yaşasın 1 Mayıs. Bıjî 1ê gulanê" pankartıyla yerini aldı. 

Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan kutlamada Ozan Mehmet Tek, Selen Tek, Binay Koçak sahne aldı. 

EDİRNE
Edirne'de Atatürk Bulvarı üzerinde toplanan binler Saraçlar Caddesi'nde 1 Mayıs'ı kutladı. Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın ile Türk-İş, Tez-Koop İş, DİSK, Birleşik Kamu-İş, KESK, TMMOB, Edirne Tabip Odası temsilcileri sahneye çıkarak kitleyi selamladı. Tertip Komitesi adına açıklamayı okuyan DİSK Trakya Bölge Temsilcisi Caner Makasçı, "Bizler üretiyoruz, bizler çalışıyoruz, bizler bu ülkenin tüm değer ve güzelliklerini emeğimizle var ediyoruz ve insanca yaşamayı hak ediyoruz. Ancak bugünlerde değil insanca yaşamak, hayatta kalmak dahi giderek zorlaşıyor. İnsanca yaşayamıyorsak bu ülke fakir olduğu için değil; ülkenin kaynakları yetersiz olduğu için değil. Bu ülkenin kaynakları hepimizi insanca yaşatmaya yeter. Yeter ki kaynaklarımız rantçılara, sermayeye, faize, şatafata, silaha, savaşa değil işçilere, kamu emekçilerine, emeklilere ve kamu hizmetlerine kullanılsın" dedi.

KOCAELİ
Kocaeli'de Emek ve Demokrasi Platformu işçi ve emekçilerin ekonomik talepleriyle 1 Mayıs'ı kutladı. "Bu düzene artık dur diyoruz" vurgusu yapıldı.