16 Nisan 2024 Salı

KESK Ankara Kadın Platformu: 25 Kasım'da sokaklardayız

KESK Ankara Kadın Platformu, 25 Kasım'da "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" şiarıyla sokaklarda olacağını açıkladı. KESK'li kadınlar tutsak kadınlara kart gönderdi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Ankara Kadın Platformu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında basın toplantısı düzenledi.

Eğitim-Sen Ankara 2 Nolu Şube binasında düzenlenen toplantıya açıklamayı Eğitim-Sen Ankara 4 Nolu Şube Kadın Sekreteri Edge Ejderoğlu yaptı.

Kadınları şiddete karşı koruyan yasaların esnetildiğini, sığınma evlerine erişimin zorlaştığını belirten Ejderoğlu, "Kayyumlar marifetiyle gasp edilen belediyelerin kadın birimleri kapatılıyor. İstanbul sözleşmesi ve 6284 gibi yaşam güvencemiz sayılabilecek kazanımlarımız yok edilmek isteniyor. Kadın cinayetlerinin yüzde 59' u eski koca/koca, yüzde 20' si erkek akraba, yüzde 16' sı eski sevgili/sevgili tarafından işlenirken şiddete karşı savunmasız bırakılmamız için nafaka hakkının gaspı, arabuluculuk gibi hazırlıklarla boşanmaların önlenmesinin hesapları yapılıyor" dedi. Ejderoğlu, iktidarın şiddeti besleyen gerici, militarist, kadın düşmanı ayrımcı politikalarından vazgeçmesiyle şiddetin önlenebileceğinin altını çizdi. 

Ejderoğlu, şöyle devam etti: "Sokaklardayız çünkü; pandemi fırsatçılığıyla kazanımlarımız yok edilmek isteniyor. Pandemi koşullarında derinleşen ekonomik kriz var olan cinsiyet eşitsizliğini derinleştirirken artan kadın işsizliği ve yoksulluğuna dair hiçbir önlem alınmıyor. BM verilerine göre Türkiye' de pandemi sürecinde erkeklere göre işini kaybeden kadınların oranı yüzde 32 daha fazla oldu. Kadınların ücretsiz izin kullanım oranı erkeklerden yüzde 42, ev içi iş yükü artışı ise yüzde 65 daha fazla. Sağlık alanı başta olmak üzere pandeminin etkilediği kadın emeğinin yoğun olduğu sektörlerde ağır iş yükü altında çalışmak zorunda kalan kadınlar bakım hizmetlerinin paylaşılmasını önceleyen sosyal devlet sorumluluklarının yerine getirilmemesi nedeniyle hem evde hem işte bitmeyen mesai içerisinde tükeniyor."

"Kadınları erkeğe, sermayeye ve devlete daha da bağımlı hale getirmek için her türlü krizi fırsata çevirmenin hesabını yapanlardan hesap sormak için sokaklardayız. Emeğimiz, bedenimiz ve kimliğimiz üzerindeki binlerce yıllık erkek egemen sömürü düzenine karşı sokaklardayız. Sermayeye, ranta, savaşa aktarılan bütçe hakkımıza sahip çıkmak için her türlü yasağa ve baskıya rağmen 'Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz' demek için sokaklardayız" diyen Ejderoğlu, tüm kadınları 25 Kasım'da sokaklara çıkmaya çağırdı.

Açıklama "Jin, Jiyan, Azadi" sloganlarıyla sona erdi.

KESK'li kadınlar açıklamanın ardından tutsak kadınlara kartlar gönderdi.