25 Nisan 2024 Perşembe

KCDP kapatma davası 11 Ocak'a ertelendi

KCDP'ye "ahlaka aykırı faaliyet yürütmek" suçlamasıyla açılan kapatma davası 11 Ocak'a ertelenirken, duruşma öncesi adliye önünde açıklama yapan kadınlar "Asla vazgeçmeyeceğiz" dedi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'na (KCDP) "kanuna ve ahlaka aykırı faaliyet yürütmek" iddiasıyla açılan kapatma davasının ikinci duruşması bugün Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde bulunan 27'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

'ASLA VAZGEÇMEYİZ'
Duruşma öncesi KCDP üyeleri, kadın örgütleri ve çok sayıda kişi adliye önünde toplanarak karara tepki gösterdi. Platform Genel Temsilcisi Gülsüm Kav, davanın utanç davası olduğunu belirterek, "Büyük bir özgürlük mücadelesinin bir parçası olduğumuz için kendimizi çok güçlü hissediyoruz. Bir kişi giderse, bin kişi geliriz. Asla vazgeçmeyiz" ifadelerini kullandı.

İstanbul Barosu'ndan Nazan Moroğlu ise şunları ifade etti: "Hepimiz aynı acıyı hissediyoruz. Kapatma davasına tepki göstermek için buradayız. Neden kapatılmaya çalışıldığını hepimiz biliyoruz. Çünkü devletin yapamadığını bu dernek yapıyor. Kadınların güçlenmesini istemiyorlar. Böyle bir yönetim olamaz."

Katledilen kadınların aileleri de platforma destek vererek, "Derneğimizi kapatmayın. Devlet bize sahip çıkmadı, bu dernek sahip çıktı" dedi.

'İKİ DURUŞMA ARASI 114 KADIN KATLEDİLDİ'
Duruşmada platform avukatlarından Rukiye Leyla Süren, kapatma davası sürecinde 72 kadının davasını takip ettiklerine, iki duruşma arasındaki kadın cinayeti sayısının 114 olduğuna dikkat çekti. Katledilen kadınların ailelerinin platformun kapatılmaması için mücadele ettiğini vurgulayan Süren, "Bize 'kanuna, ahlaka aykırı' iddiasıyla dava açıldığı için ben şunu düşünüyorum: Savcılık samanlıkta suç aramıştır. Bu dosya ile hepimiz zaman kaybediyoruz" dedi.

'HUKUKA UYGUN OLMAYAN DELİLLER DİKKATE ALINIYOR'
Avukat Sevda Nur Bayram, mahkeme ve emniyetin istediği kayıtların delil olarak dinlenmesinin hukuka aykırı olduğunu belirterek, bu talepten vazgeçilmesini istedi. Bayram, "Hukuka uygun olmayan deliller dikkate alınıyor. Listemizdeki tüm tanıkların dinlenmesini talep ediyoruz. İlk celsedeki SEGBİS kaydı hukuka aykırı yazılmış ve bir çok hukuku terimi dahi yanlış yazılmış. Bu celsedeki kayıtların da başkaca bilirkişilerce yapılmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Mor Çatı adına konuşan Selin Nakıpoğlu da davanın hukuka aykırı olduğunu ifade ederek, "Bizlerin müdahillik taleplerini dinleyin. Bu davayı reddedin" dedi.

Mahkeme Başkanı ara kararını açıkladı. Bir grup tanık için davetiye çıkartılmasına, diğer tanıkların mahkemede dinlenmesine karar verildi. Mahkeme, tüm müdahillik taleplerini reddetti. Bir sonraki duruşma 11 Ocak 2023'e ertelendi.