26 Nisan 2024 Cuma

Kayı inşaat işçilerinin eylemi 9'uncu gününde

Kayı İnşaat işçileri, ödenmeyen maaşlarını alma talebiyle patron Coşkun Yılmaz'ın ofisi önünde başlattıkları eyleme 9'uncu gününde devam etti.

İnşaat Emekçileri Sendikası'na (İnşaat Sen) bağlı Kayı İnşaat İşçileri Koordinasyonu, ödenmeyen ücretlerini alabilmek için işveren Coşkun Yılmaz'ın ofisinin bulunduğu Levent'teki Kayı İnşaat Genel Merkezi önünde başlattıkları eylem 9'uncu gününde.

Eyleme, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Züleyha Gülüm, Musa Piroğlu ve Serpil Kemalbay, Birleşik Gençlik Meclisi üyeleri, Halkevleri, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel İş Örgütlenme Dairesi, DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası, Kaldıraç, Genç İşçi Derneği, Devrimci Parti, Dördüncü Vardiya Dayanışması temsilci ve yöneticileri de destek verdi.

Eylemde, "Kayı İnşaat patronu Coşkun Yılmaz işçilerin alacaklarını vereceksin" pankartı açıldı.

İş bulamadıklarını, borçlandıklarını, kira, elektrik, su faturalarını ödeyemez duruma geldiklerini söyleyen işçiler, alacaklarının ödenmesini istedi. İşçiler, konuşmalarında maaşlarının ödeneceğine dair kendilerine söz veren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun sözünü tutmadığını belirterek, tepki gösterdi. İşçiler, haklarını alana kadar direnişe devam edeceklerini söyledi.

'AKP SERMAYEYLE KOL KOLA'
HDP Milletvekili Serpil Kemalbay, AKP iktidarının sermaye ile kol kola girerek işçi ve emekçilerin sömürüsüne devam ettiğini belirterek, işçilerin yalnız bırakılmaması gerektiğini söyledi. Kemalbay, "Onlar göz yumdukları sürece Coşkun Yılmaz gibi patronlar zevk ve sefa içinde yaşamaya devam edecek" dedi.

UCUZ EMEK CENNETİ
DİSK Genel İş Sendikası yöneticisi Sadettin Yıldırım, AKP'nin Türkiye'yi ucuz emek cennetine çevrilmeye çalışıldığını belirterek, "Daha birkaç gün önce işverenlerin temsilcileri bütün ülkelere 'ülkemizde ucuz emek var buraya gelin, yatırım yapın' diye çağrıda bulundu. Ülkemiz ucuz emek cenneti değildir. Buna müsaade etmeyeceğiz" diye konuştu. Yıldırım, Kayı İnşaat işçilerinin direnişlerine sonuna kadar destek vereceklerini kaydetti.

BİRLİKTE MÜCADELE
HDP Milletvekili Züleyha Gülüm de Coşkun Yılmaz gibi patronların, "Nasıl olsa iktidar benim yanımda, nasıl olsa hukuk benim yanımda" diyerek, işçilerin hakkını ödemediğine dikkat çekti. Bunun iktidarın işçi ve emekçilere yönelik saldırısının bir parçası olduğunun altını çizen Gülüm, "Yabancı sermayeye diyorlar ki 'gelin bizdeki işçileri istediğiniz gibi sömürebilirsiniz, tazminat da vermezsiniz, asgari ücretin altında çalıştırırsınız, köle gibi çalıştırırsınız. Bizim ülkemiz ucuz emek için cennettir' diyorlar. Bu iktidarın reform dediği şey sermaye için yeni düzenlemelerdir. İşçiler için bir şey yoktur. Sadece sermayeyi güçlendirmeye çalışıyorlar. Bizler de birlikte mücadele ile sermayeye karşı direneceğiz" diye konuştu.

Açıklamaların ardından işçiler, baretlerini beton zemine vurup sloganlar attı.