19 Mayıs 2024 Pazar

Kanada'da 36 papazın 29 çocuğa cinsel tacizde bulunduğu açıklandı

Kanada'nın British Columbia Eyaleti Katolik Başpiskoposluğu, 1950'den bu yana 36 papazın 29 çocuğu cinsel istismara maruz bırakdığını duyurdu.

Kanada'nın British Columbia Eyaleti Katolik Başpiskoposluğu, kendi bünyesinde gerçekleştirdiği bir soruşturmanın sonuçlarını ilk kez açıkladı. Ülkenin resmi yayın kuruluşu CBC'de yayınlanan The Fifth Estate isimli programla gündeme getirilen sonuçlara göre, 1950 yılından bu yana 36 papazın 29 çocuğa cinsel istismarda bulunduğu belirtildi.

Başpiskoposluk, papazların cinsel istismarına maruz bırakılanlara çağrıda bulunarak kendilerine başvurmalarını istedi. Kanada Katolik Piskoposlar Birliği tarafından yapılan açıklamada, "Son derece ciddi ve saygılı bir şekilde ele alınmaktadır" ifadesi kullanıldı.

2 BİN CİNSEL İSTİSMAR DAVASI
Vatikan tarafından da geçen yıl rahipler aleyhine devam eden 2 bin cinsel istismar davası olduğu ve sürecin ağır işlediğine dair açıklaması ile Katolik dünyasının utancı haline gelen papazların cinsel istismarlarda en büyük rakam ABD'de bulunuyor. ABD Katolik Başpiskoposlar Konferansı tarafından 2004'te yapılan araştırmaya göre, ülkede 1950-2002 döneminde 4 binden fazla Katolik rahip, 10 bin 667 çocuğa cinsel istismarda bulunduğu açıklanmıştı.

Şili'den Avustralya'ya kadar on binlerce çocuk istismarının Katolik dünyasında yaşandığı ortaya çıkmış, Vatikan ise bundan dolayı "utanç ve üzüntü" duyduğunu belirtmişti.