24 Nisan 2024 Çarşamba

Kadınların yasaklara yanıtı: Kadınların isyanı biter mi sandın

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun talimatıyla yasaklanmak istenen 8 Mart Gece Yürüyüşü binlerce kadının katılımıyla gerçekleşti. Yasağı dinlemeyen kadınlar, "Kadınların isyanı biter mi sandın" diyerek erkek egemen devletin yasağına karşı birleşik mücadelenin gücünü gösterdi. "Biz bitti demeden bitmez" diyerek, polis barikatına yüklendi, saatlerce saldırıya direndi. 2 gazeteci 24 kişi gözaltına alındı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun 8 Mart Gece Yürüyüşü'ne koyduğu yasak, kadınların birlikte gücüyle aşıldı. Kadıköy'deki kadın buluşmasının ardından kadınlar vapurlarla yasaklanan İstiklal Caddesi ve Taksim Meydanı'na geçti. Ancak, İstiklal ve Taksim polis tarafından tamamen kapıtıldığı için kadınlar 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü'nün çağrısıyla Sıraselviler Caddesi'nde buluştu. Kadınlar, bütün ara sokaklardan engellemelere rağmen bir araya geldi. 

Gece yürüyüşüne Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Leyla Güven, Züleyha Gülüm, Oya Ersoy, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş'ın olduğu siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcileri katıldı.

Bir araya gelen binlerce kadın "Patriyarkaya karşı gücümüz feminist mücadele" pankartı arkasında, "Kadınlar birlikte birlikte güçlü", "Erkek adalet gerçek adalet", "Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa", "İsyan" sloganlarıyla Taksim Meydanı'na doğru yürüdü. Sivil ve çevvik kuvvet polisleri tarafından kadınların önüne büyük bir birakat kuruldu.

Sıraselviler Caddesi'nin Taksim Meydanı'na yaklaşık 50 metre kala kurulan polis barikatı önünde bir süre beklemeye başladı. Eylem komitesi ile polis arasında görüşmeler yapıldı. Kadınlar hiç susmadı, sloganlarla, şarkılarla faşizmin yasak kararını protesto etti. Görüşmeler sonucunda, Taksim'e gitmelerine izin verilmeyen kadınlar, "Kadınların isyanı biter mi sandın", "Yüklen yüklen barikata yüklen", "Dünyayı yerinden oynatacağız", "Yükselt yükselt isyan sesini yükselt" sloganlarıyla barikata doğru yürüdü. Eylem komitesinin "geriye yürüyoruz" anonsuna rağmen kitle, barikata yüklendi. Polis, barikata yüklenen kadınlara sert bir şekilde saldırdı, biber gazı da sıktı. Kadınlar, pet şişeleri polise atarak saldırıyı protesto etti.

Uzun süre yaşanan saldırıya rağmen kadınlar, geri adım atmadı. Bu sırada çok sayıda kadın darp edilerek gözaltına alındı. Gözaltı ve saldırıya rağmen dağılmayan kitle, uzun süre polis barikatına yüklendi. 

Kitle saatlerce slogan, alkış ve zılgıtlarla eylemlerini sürdürdü.

Defalarca barikata yüklenen kitleye saldıran polis 2'si gazeteci 24 kişiyi gözaltına aldı.