8 Mayıs 2024 Çarşamba

'Kadınlar tecavüz kültürü bitene kadar mücadele edecek'

Kadınlar, uzman çavuş Musa Orhan'ın tecavüzü sonrası intihara sürüklenen İpek Er için alanlara çıktı. Cizre'de konuşan DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, devlet yetkililerinin karıştığı şiddet ve tecavüzün bizzat bakanlar tarafından korunduğunu ifade etti.

TJA ve HDP Kadın Meclisi üyeleri, Batman'da uzman çavuş Musa Orhan'ın tecavüz ederek ölümüne sebep olduğu İpek Er'e ilişkin Şırnak, Mardin, Hatay ve Mersin'de açıklama yaptı.

ŞIRNAK
Şırnak'taki açıklama Cizre'de Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir ve çok sayıda kadının katılımıyla sokakta yapılmak istendi. Polis, Valiliğin ilan ettiği eylem ve etkinlik yasağını gerekçe göstererek açıklamayı engellemek istedi. Yapılan görüşmelerde HDP milletvekil Nuran İmir, Valiliğin yasağını tanımadıklarını ve kadınlar olarak sokakta olacaklarını söyledi. Açıklamaya izin vermeyen polislerin "4 kadın kalsın, 4 polis kalacağız" önerisine HDP'liler tepki gösterdi.

Yaşanan tartışmanın ardından açıklama yapan HDP Cizre İlçe Eşbaşkanı Güler Tunç, açıklamaya başladı. Açıklamasında, kirli politikaların bugün değil yıllardır Kürt illerinde özel savaş politikası haline geldiğini belirterek tecavüzcülerin aklama politikasına izin vermeyeceklerini söyledi.

'MÜCADELE EDECEĞİZ'
Tunç'un ardından konuşan DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, "Deminden beri çok komik bir şeyi müzakere etmeye çalışıyoruz. Kaç kadınla basın açıklaması yapacağımızın müzakeresini yapıyoruz. Biz buradan bu zihniyete bir kez daha sesleniyoruz. Kadınları engelleyeceğinize içinizdeki tecavüz kültürünü bitirin. Kadınları engelleyeceğinize Türkiye halklarının demokratikleşmesi için yıllardır koyduğunuz yasakları kaldırın. İktidara sesleniyorum; Bugün Türkiye ve Kürdistan'da en çok söylediklerinizin altında eziliyorsunuz. Bugün burada yaşanan tecavüz kültürünün katliam kültürünün devlet politikası olduğunun görüntüsüdür. Bugün işkence, tecavüz, katliam yapan devlet yetkililerini bakanlar, valiler korumak için elinden geleni yapıyor. Evet tecavüz ediyor bakanı savunuyor. İşkence yapıyor valisi savunusunu yapıyor. Kadınlar asla vazgeçmeyecek. Bu zihniyetinize karşı kadınlar haklarına her yerde sahip çıkacaklar. Tecavüz ve kirli zihniyetiniz bitene kadar kadınlar mücadele etmeye devam edecekler" dedi.

'SESSİZ KALMAYIN'
Kadınlar olarak haklarının bir gece yarısı iki kişinin sözleriyle alınmasına izin vermeyeceklerini dile getiren Aydeniz, "Buradan Türkiye halklarına bir kez daha sesleniyorum; burada Kürdistan'da yapılan politik bir yönelimdir ve tecavüz kültürüdür. Sonuna kadar haklarımızın arkasında duracağımızı, bir gün bile sokakları boş bırakmayacağımızı, bu tecavüz kültürüne karşı boyun eğmeyeceğimizi söylüyorum. Burada yürütülen yönelimin 100 yıllık kirli politika olduğunu biliyoruz. Kürt kadınlarının katliamlarına sessiz kalmamaları gerektiğini vurgulamak istiyorum."

Açıklama "Jin Jiyan Azadi" sloganlarıyla son buldu.

MERSİN
HDP Mersin Kadın Meclisi ve TJA, Batman'da uzman çavuş Musa Orhan'ın tecavüz ederek ölüme sürüklediği İpek Er için açıklama yaptı. Parti binasında yapılan açıklamada "İntihar değil erkek şiddeti! Katledilen kadınlar isyanımızdır" denildi. HDP Mersin Kadın Meclisi Sözcüsü Gülay Şen, İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanması durumunda tecavüz faili Musa Orhan'ın ilk şikayette gözaltına alınacağını belirterek, "Kadınlar olarak olmayan adaleti aramak için karakolları, adliyeleri doldurduğumuz  bu ülkede; devletin kurumlarının İstanbul Sözleşmesinde ve yasalarda açık seçik belirtilmiş görevlerini yerine getirmedikleri için "koruma" kararları ceplerimizde öldürüldüğümüzü bildiğimiz gibi gücümüzün birliğimiz, dayanışmamız, kız kardeşliğimiz olduğunu da biliyoruz" dedi.

HATAY
İskenderun Emek ve Demokrasi Platformu da konuya ilişkin HDP İskenderun İlçe Örgütü'nde açıklama yaptı. Kadınlar adına konuşan Fatma Güreş, "Kirli siyasetin kadın bedeni üzerinde tezahürüne asla izin vermeyeceğiz" dedi. Yaşanan durumla, hukukun üstünlüğü, anayasal güvencelerin bir kez daha eril siyaset tarafından yok sayıldığını belirten Güreş, "Yargı makamı, her türlü baskıdan özgür olarak, iç hukuk ve İstanbul Sözleşmesini temel alarak bağımsız bir yargılama yapmalı hem Musa Orhan'ı hem de temsil ettiği zihniyeti yargılamalıdır" ifadelerini kullandı.

MARDİN
TJA ve HDP Kadın Meclisi Mardin ve ilçelerinde de yaşananları protesto etti. Eylemlerde "Bu tecavüzcüleri neden koruyorsunuz? Kürt kadınları şahsında tüm topluma yönetilmiş ve sistemleştirilmeye çalışılan bu tecavüz kültürüne karşı tüm kadınlar olarak mücadele edeceğiz" denildi.

URFA
HDP Urfa Kadın Meclisi ve TJA, İpek Er için bir araya geldi. İl binasında yapılan HDP İl Eşbaşkanı Emine Çetiner, İpek'i ölüme götüren sürecin sorumlusu uzman çavuş Musa Orhan olduğu kadar, iktidarın politikaları olduğunu ifade etti. Çetiner şunları dile getirdi: "Bu ülkede adalet var deniliyor, halkın gözlerinin içine baka baka yalan söyleniyor. Katiller, tecavüz failleri, hırsızlar bir kapıdan alınıp diğer kapıdan serbest bırakılıyor. Bu böyle gitmez, gitmeyecek. Biz kadınlar haklarımız için, bir can daha eksilmemek için mücadele ediyoruz ve kazanacağız da. Katillere, tecavüzcülere  eril düzene karşı biz kadınlar kazanacağız."