2 Mayıs 2024 Perşembe

Kadınlar sokaklarda: Saldırı varsa direniş de var

HDP Kadın Meclisi, "Kadın mücadelesi her yerde" kampanyası kapsamında birçok kentte sokaklara çıkarak, "Kazanımlarımıza saldırı varsa biz kadınların da direnişi ve mücadele kararlılığı vardır" mesajı verdi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi'nin, kayyım, istismar, infaz yazası ve kadına dönük artan şiddete karşı "Kadın mücadelesi her yerde" şiarıyla startını verdiği kampanya kapsamında bugün de birçok kentte açıklama yaptı.

MARDİN 
HDP Mardin Kadın Meclisi, parti binası önünde açıklama yaptı. Polis ablukası altında yapılan açıklamaya, HDP Mardin Milletvekilli Pero Dündar, Şahmaran Kadın Platformu üyeleri ve Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri de katıldı. Üzerinde, "Eşbaşkanlık mor çizgimizdir", "İstismarın affı olmaz" ve "İstismara, infaza, kayyımlara karşı biz varız, kadın mücadelesi her yerde" yazılı pankart ve dövizler açıldı.

HDP Mardin İl Örgütü yöneticilerinden Münevver Ülker, devletlerin pandemiyi fırsata çevirerek otoriterleşme eğilimi gösterdiğini belirtti. Ülker, AKP-MHP ittifakının da süreci fırsata çevirerek kayyımlar eliyle Kürt halkının seçme ve seçilme hakkını yok saydığını vurgulayan Ülker, "AKP halk iradesine darbe vurmuş, Kürt halkının iradesini gasp etmekle kalmamış, diline ve kültürüne saldırı gerçekleştirmiştir. Eşbaşkanlık sistemimize saldırarak kadın kazanımlarımızı gasp etmeye çalışmıştır" diye konuştu.

HER ALANDA EYLEM
Kadınların eşit ve özgür bir yaşam için direnmeye ve mücadeleye etmeye daha kararlı ve güçlü devam edeceğine dikkati çeken Ülker, "Hep birlikte, kayyıma, istismara, infaz yasasına, kadına yönelik şiddete karşı mücadele, eylem ve örgütlenme halinde olacağız" mesajı verdi.

Açıklama, "Jin, jiyan, azadî" sloganlarıyla sona erdi.

MERSİN
HDP Mersin Kadın Meclisi, kampanya kapsamında parti binasında açıklama yaptı. Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Canan Yüce ve Özgür Kadın Hareketi'nden (TJA) aktivistlerin de katıldığı açıklamada, "Kadın mücadelesi her yerde" pankartı açıldı. HDP Mersin Kadın Meclisi üyesi Zelal Önen, HDP ve CHP'li 3 ismin vekilliklerinin düşürülmesine tepki göstererek, iktidarın halkın iradesini gasp ettiğini dile getirdi. Önen, her yerde alanlarda olup örgütleneceklerini söyledi.

VAN
HDP Van Kadın Meclisi de, kampanya kapsamında İpekyolu'ndaki parti binası önünde açıklama yaptı. Açıklamaya, TJA üyeleri, HDP Milletvekili Muazzez Orhan, HDP İl Eşbaşkanı Öznur Bartın, HDP yöneticileri ile HDP Gençlik Meclisi üyeleri katıldı. "İstismar, infaza, irade gaspına karşı biz varız. Kadın mücadelesi her yerde" pankartının açıldığı açıklamada, "Kadın düşmanı infaz yasası", "İstismarın affı olmaz" ve "Bijî yekitiya jinan" dövizleri taşındı.

'SALDIRI VARSA DİRENİŞ DE VAR'
HDP Edremit İlçe Eşbaşkanı Şükran Şen, Türkiye ve dünyada yaşanan kapitalizm krizinin aşmanın tek yolunun nefret söylemleri üreten, ırkçılığı örgütleyen, kadınların kazanılmış haklarına saldıran, işçi ve emekçilere daha fazla sömürü dayatan iktidarlara karşı mücadele yürütmek olduğunu söyledi. Şen, "Süreci fırsata çeviren AKP-MHP ittifakı da kayyımlar eliyle Kürt halkının seçme seçilme hakkını yok saymış, halk iradesine darbe vurmuş, Kürt halkının iradesini gasp etmekle kalmamış, diline, kültürüne saldırı gerçekleştirmiştir" ifadelerini kullandı.

Kadına yönelik artan baskılara da değinen Şen, şunları söyledi: "Kadın kazanımlarımıza saldırı varsa bunun karşısında biz kadınların da direnişi ve mücadele kararlılığı vardır. Evde, sokakta, mecliste, iş yerinde; kısaca yaşamın her alanında haklarımıza sahip çıkacağız. Meclis'ten geçirilmek istenen istismar yasasına karşı, 'İstismarın affı olmaz' diyeceğiz."

Açıklama, "Jin, jiyan, azadî" ve "Bijî berxwedana jinan" sloganlarıyla sona erdi.