26 Nisan 2024 Cuma

Kadınlar Saray Güven için adalet istedi

Almanya'nın Darmstadt kentinde Saray Güven'e tecavüz ederek katleden Hayrettin Tandoğan'ın yargılanmasına bugün devam edildi. Kadın örgütleri, duruşma öncesi açıklama yaparak, davanın takipçisi olduklarını duyurdu.
Almanya'da Hayrettin Tandoğan tarafından kaçırılarak katledilen Saray Güven davasına bugün devam edildi. 
 
Saray Güven, geçen yıl 20 Ağustos'ta Hayrettin Tandoğan tarafından kaçırılarak tecavüze uğramış ve katledilmişti. 
 
Katil zanlısı Tandoğan, epilepsi hastası olduğunu ve akıl sağlığının yerinde olmadığını belirterek, cezadan kurtulmaya çalışıyor. Tandoğan'ın avukatları ayrıca duruşmalarda Saray Güven ile Hayrettin Tandoğan'ın ilişkisini gündeme getirerek, cinayeti meşrulaştırmaya çalışıyor. 
 
Saray Güven davasının 5. duruşması bugün görüldü. Duruşma öncesi mahkeme salonu önünde bir araya gelen Amara Kadın Meclisi, Sosyalist Kadınlar Birliği ve Yeni Kadın aktivistleri, tüm katledilen kadınlar için adalet istedi. 
 
Yapılan açıklamada kadın katliamlarının politik olduğu vurgulandı, “Dünyanın hemen her yerinde kadınlara aynı kader reva görülürken zanlıların yargılanma süreçlerinde hakim ve savcıların benzer tutumlar takınması, her defasında zanlıların akıl sağlığının gündeme getirilmesi ve öldürülen, şiddete uğrayan kadınların 'ahlaki' açıdan değersizleştirilmeye çalışılarak neredeyse 'suçlu' ilan edilmeleri erkek egemen aklın işbirliğidir” denildi.
 
Dava sürecinin takipçisi olacaklarını belirten kadınlar, açıklamayı “Jin jiyan azadi” sloganlarıyla sonlandırdı. 
 
Hayrettin Tandoğan'ın yargılandığı dava ileri bir tarihe ertelendi.