29 Mart 2024 Cuma

Kadınlar İzmir'de haykırdı: Gülistan'ı sormaktan ve aramaktan vazgeçmeyeceğiz

Gülistan Doku İçin Adalet Komisyonları, İzmir'de yaptığı açıklama ile Gülistan bulunana kadar mücadele edeceklerini kaydetti. HDP Milletvekili Koçyiğit de tek bir kadının daha katledilmesine müsaade etmeyeceklerini belirtti.

Gülistan Doku İçin Adalet Komisyonları, 248 gündür kendisinden haber alınamayan Gülistan Doku için biraraya geldi.

Alsancak'ta bulunan Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde Gülistan'ın fotoğraflarıyla biraraya gelen kadınlar, "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" sloganını attı ve oturma eylemi yaptı. Eyleme HDP Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit de katıldı.

Söz alan Koçyiğit, tek bir kişi daha eksilmeye tek bir kadının daha katledilmesine müsaade etmeyeceklerini kaydetti. Koçyiğit, "Bugün Gülistan'ı bulmak mı istiyorlar, işte Dersim'de bütün Mobese'lere baksınlar. Zaynal Abarakov'u neden gözaltına almıyorlar, niçin soruşturmadılar? Zaynal Abarakov'un Rusça telefon konuşmalarını niçin bilirkişi getirip dosyaya koymadılar. Ne için emniyette çalışan Zaynal Abarakov'un üvey babasının apar topar kenti terk etmesine göz yumdular? Niçin bir failin, bir zanlının yakını olan emniyet mensubunun dosyadan el çektirmesi için onu açığa almadılar. Biz inanacak mıyız bu soruşturmanın etkin, tarafsız, bağımsız yapıldığına" dedi ve mücadeleyi sürdüreceklerini kaydetti. 

Basın metnini okuyan Rengin Oğuz, Gülistan'ın bulunması için oturma eylemi yapan anne Bedriye ve abla Aygül Doku'ay yönelik gözaltı saldırısını hatırlattı. Kadınların kaybedilişini engellemeyen devletin, "Gülistan Doku nerede?"diye soran ailesinin önüne barikat kurduğunu, aileye destek olmak için Dersim'e giden Gülistan Doku İçin Adalet Komisyonları'nın heyetini engellediğini belirtti.

'GÜLİSTAN'I SORMAKTAN VE ARAMAKTAN VAZGEÇMEYECEĞİZ'
Oğuz, "Dün işkenceyle gözaltına aldığınız yine bir kadın katili değil, Zaynal değil. Gülistan'ı arayan ve soran Bedriye anneydi. Bizi Gülistan'ı sormaktan ve onu aramaktan vazgeçiremeyeceksiniz" dedi.

Kadın katilleri ve çocuğa yönelik istismarda bulunanların yargılanmadığı gibi kadınların kazanımlarıyla elde edilen İstanbul Sözleşmesi'ne yönelik saldırılara işaret eden Oğuz, "Bütün bunlarla beraber Gülistan Doku'nun kaybedilmesinde baş şüpheli konumunda olan Zainal Abakarov değil Gülistan'ı soran kadınlar erkek devlet şiddetiyle karşılaşıyor. Haklarımıza ve hayatlarımıza sahip çıkmamız istemiyorlar, bizlere meydanları yasaklamak istiyorlar. İşte meydanlar, işte kadınlar. Kadın dayanışmasıyla Gülistan'ı bulacağız" diye konuştu.

'DÜNYANIN ALTINI ÜSTÜNE GETİRECEĞİZ'
"Şule Çet için adalet diyerek yola çıktık" diyen Oğuz, bugün Gülistan'ın sesini duyurmaya çalıştıklarını söyledi. Oğuz, şöyle devam etti: "Biz kadınlar, gücümüze inanıyoruz. 8 Mart'larda meydanları dolduran ve bir adım dahi geri adım atmadan erkek egemenliğinin karşısında dikilen kadınlar olarak gücümüzü o günkü kalabalığımızdan alıyoruz. Bizler gücümüzü geçmiş deneyimlerimizden alıyoruz ve iddialıyız tarih erkek egemenliğini değil bizim mücadelemizi, Gülistan'ın mücadelesini yaldızlı büyük puntolarla haykıracak. Çünkü bizler dünyanın altını üstüne getiren kadınlarız ve altının üstünden güzel olduğunu biliyoruz."