17 Mayıs 2024 Cuma

Kadınlar Gercüş'teki tecavüze karşı birçok kentte eylem yaptı

Gercüş'teki tecavüze tepki gösteren kadınlar, "Toplumun ahlaki değerlerine saldırıda bulunan sisteme karşı mücadelemizi, örgütlülüğümüzü daha çok güçlendireceğiz" dedi.

Gercüş'te yaşanan tecavüze ilişkin birçok kentte kadınlar eylem yaptı.

MARDİN
Mardin'de Tevgera Jinên Azad (TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, Batman'ın Gercüş ilçesinde aralarında polis, asker ve korucuların da olduğu 27 kişinin bir çocuğa tecavüz etmesine ilişkin açıklama yaptı. HDP Mardin İl binası önünde yapılan açıklamada, "Li hemberî destdirêjîyê û kuştina jinê em xwe diparêzin" (Tecavüz ve katliamlara karşı kendimizi savunuyoruz) yazılı pankartı açıldı, cinsel istismar karşıtı dövizler taşındı.

Basın açıklamasını okuyan HDP İl Yöneticisi Münevver Ölker, AKP ve MHP'nin tecavüz ve cinsel istismar olaylarına karşı politik bir yaklaşım sergilediğini belirtti. Ölker, "İpek Er'e tecavüz eden ölümüne sebep olan uzman çavuş kirli bir zihniyetle cezasızlıkla ödüllendirildi. Mardin'de özel harekat polisi B.K. olayında da aynı politika izlendi. Kürt illerinde taciz ve tecavüzün cezası hukuki bağlamda yok ediliyor" dedi. Batman Gerçüş'te 27 kişinin karıştığı tecavüz olayının ardından yaşananları hatırlatan Ölker, "8 ay boyunca tecavüz edenlerin soruşturulması nedense cezai bir yaptırımla sonuçlanmaması başlı başına suça ortak olmaktır. Erkek devlet şiddetine, çocuk istismarlarına, taciz ve tecavüzlere hayır diyoruz" ifadelerini kullandı.

ANTALYA
HDP Antalya Kadın Meclisi, Gercüş'te yaşanan tecavüze ilişkin Attalos Meydanı'nda açıklama yaptı. "Tecavüzcüyü koruma, aklama, yargıla" pankartının açıldığı açıklamada, HDP Antalya İl Yöneticisi Hülya Hasbay hazırlanan basın metnini okudu.

Gercüş'te ortaya çıkan istismar ve tecavüz meselesinin takipçisi olacaklarını aktaran Hasbay, olayların faillerinin bulunup yargılanması için mücadele edeceklerini söyledi. Hasbay, "Susmuyoruz, korkmuyoruz, adalet demekten vazgeçmeyeceğiz. Sizin suçlarınızı deşifre etmekten vazgeçmeyeceğiz. Gercüş'teki küçük çocuğa ve bu tecavüzlere maruz kalan kadınlara sesleniyoruz: Yalnız değilsiniz. Biz varız, mücadele eden kadınlar var. Hep beraber mücadele edeceğiz. Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" dedi.

MERSİN
HDP Mersin Kadın Meclisi ve TJA, HDP Mersin İl binasında açıklama yaptı. HDP Mersin İl Eşbaşkanı Gülbahar Şöfer, hükümete “Kürdistan'da bu özel savaş politikalarını uygulamaktan vazgeçin" çağrısı yaptı. Şöfer, "Gercüş'te ortaya çıkan bu istismar, tecavüz meselesinin takipçisi olmaya devam edeceğiz. Er ya da geç bu kişilerin, faillerin yargı önünde cezalandırılmasını sağlamak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” dedi.

ŞIRNAK
TJA, HDP il binası önünde basın açıklaması yaptı. “Çocuk istismarının affı olmaz” pankartının açıldığı eylemde basın açıklamasını HDP merkez ilçe Eşbaşkanı Zeynep Salğucak okudu. 

İktidarın kadına yönelik şiddete politikalarının gün geçtikçe arttığını ifade eden Salğucak, “Kadına yönelik şiddeti bir kültür haline getirmiş durumda.  Kürdistan’da onlarca kez rastladığımız kolluk güçleri tarafından yapılan istismar vakaları tespit edilmiştir. Her defasında açılan davaların cezasızlıkla sonuçlanmasından kaynaklı yeni istismar vakalarının yaşanmasına zemin hazırlamaktadır. Yargının yanında artık, kaymakamından valisine ve bakanına kadar istismarcıları savunma pozisyonuna geçmektedirler. Özellikle Kürdistan’da yıllardan beridir uygulanan özel savaş politikasının bir parçası olan taciz ve tecavüz kültürü, savaş süreçleri çetinleştiği zamanlarda artmaktadır” dedi.

HAKKARİ
TJA, Gercüş'teki tecavüze ilişkin HDP Hakkari İl binası önünde bir araya geldi. "Bilmek hakkımız hesap vermek göreviniz" yazılı pankartının açıldığı açıklamada konuşan HDP Hakkari Merkez İlçe Eşbaşkanı Sinem Seven, her gün taciz, tecavüz, istismar ve kadın katliamları ile karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

Kürdistan ve Türkiye de tecavüzlerinin kültür haline geldiğini ve cezasızlıkla ödüllendirildiğini belirten Seven, "AKP-MHP iktidarının politik bir yaklaşım sergilediği açık ve alenidir. Faşist zihniyetin İpek Er’e tecavüz ederek ölümüne sebep olan uzman çavuş, kirli bir zihniyetle cezasızlıkla ödüllendirildi. Mardin özel harekat polisi B.K. olayında da aynı politika izlenmektedir. Kürt illerinde taciz ve tecavüzün cezası hukuki bağlamda yok ediliyor" diye konuştu.  Davanın takipçisi olacaklarını belirten Seven "Toplumun ahlaki değerlerine saldırıda bulunan sisteme karşı mücadelemizi, örgütlülüğümüzü daha çok güçlendireceğiz" dedi.

ADANA
Adana Kadın Platformu'da Atatürk Parkı'nda biraraya geldi. "Erkek devlet şiddetine karşı isyandayız" yazılı pankartın açıldığı eylemde yapılan açıklamada, Gercüş'te neler olduğunun çok iyi bilindiği kaydedildi.

Açıklamada, şu ifadeler yer aldı: "Neler olduğunu, N.Ç. davasından, Bergama davasından biliyoruz. Neler olduğunu Musa Orhan'ı serbest bırakıp, Nevin Yıldırım'a müebbet vermenizden biliyoruz. Neler olduğunu her gün korumadığınız için yitirdiğimiz kadınlardan, katillere uygulamadığınız gerçek adaletten biliyoruz. Edî bese! Artık yeter diyoruz."

İszanbul Sözleşmesi'ne yönelik saldırıların hatırlatıldığı açıklamada, "Kız çocuklarını korumak, failleri cezalandırmak yerine olayı örtbas etmek için harekete geçen tüm makam ve mercilere sesleniyoruz: Bizler sokaklardan, meydanlardan, mahallelerden, işyerlerimizden, kampüslerden, mahkeme salonlarından ve bulunduğumuz her yerden ilmek ilmek ördüğümüz dayanışmamızla tecavüzcüleri, istismarcıları, katilleri, erkek adaleti alaşağı edecek, haklarımızdan ve hayatlarımızdan asla vazgeçmeyeceğiz" denildi.

HATAY
HDP İskenderun İlçe Örgütü de Gercüş'te ortaya çıkan istismar ve tecavüz meselesine dair yazılı açıklamada bulundu. Bir istismar meselesinin yine cezasızlık politikasıyla örtülmeye çalışıldığının farkında olduklarının belirtildiği açıklamada; "HDP olarak buradan sesleniyoruz: Biz kadına yönelik şiddet, istismar dosyalarında, özellikle üniformalıların işin içine karıştığı bu tür olayların üstünün örtülmesine izin vermeyeceğiz. Suçluların aklanmasına izin vermeyeceğiz. Er ya da geç bu kişilerin, faillerin yargı önünde cezalandırılmasını sağlamak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Susmuyoruz, korkmuyoruz. Adalet demekten vazgeçmeyeceğiz. Sizin suçlarınızı deşifre etmekten vazgeçmeyeceğiz" denildi.