26 Nisan 2024 Cuma

Kadınlar Fidan Doğan festivalinde buluştu

Paris'te düzenlenen Fidan Doğan-Rojbin Kürt Kadın Festivali'nde, çok sayıda kadın bir araya geldi. Festivalde yapılan konuşmalarda Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan katliamının aydınlatılmaması eleştirilerek, davanın takipçisi olunduğu belirtildi.
Fransa Kürt Kadın Hareketi'nin (TJK-F) organize ettiği Fidan Doğan-Rojbin Kürt Kadın Festivali, Fransa'nın başkenti Paris'te Creteil Pompadour Val De Marne Parkı'nda yapıldı.
 
Festivalde sabahın erken saatlerinden itibaren stantlar kuruldu. Fransız Komünist Parti, TJK-F, Dünya Kadın Örgütü, SKB, FEDA tanıtım stantlarının yanı sıra Paris katliamında yaşamını yitiren Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez ve son üç yılda dünyada katledilen kadınların portrelerinden oluşan fotoğraf sergisi açıldı.
 
Festivale çok sayıda Fransız parlamenter ve bölge belediye yetkilisi de katıldı.
 
Saygı duruşu ile başlayan festivalde TJK-F adına Şengül Karaca, söz aldı. Festival katılımcılarını selamlayan Karaca, Rojbin-Fidan Doğan adına böylesi bir festivali örgütlemenin onurunu yaşadıklarını ifade etti. Rojbin-Fidan Doğan, Sakine Cansız ve Leyla Şaylemez'in verdiği mücadele ve yarattıkları değerlerin takipçisi olduklarını ifade eden Karaca, katliam aydınlanana kadar davanın takipçisi olacaklarını vurguladı.
 
Fransız Komünist Partisi, Val De Marne Senatörü Laurence Cohen ve France-Kürdistan Derneği Başkanı Sylvie Jan festivalde yaptıkları konuşmalarda Paris katliamının yargı önüne gelip katliamın arkasındaki güçlerin yargılanmamasının Fransa'nın ayıbı olduğunu ifade ederken, katliamın arkasındaki güçlerin aydınlanması için verilen mücadelede Kürt kadınlarıyla birlikte olduklarını vurguladı. Katliamın yaşandığı ilk günden bugüne, verilen adalet mücadelesinde yer aldıklarını ifade eden konuşmacılar, "Kadınlar bu katliamın  takipçisi olmaktan asla geri durmayacak" dedi. 
 
Tayyip Erdoğan'ın rejimine karşı verilen mücadelede seçim sürecinin önemine vurgu yapan konuşmacılar, 24 Haziran'da Kürt halkı ve Türkiyeli demokrasi güçleriyle birlikte seçim sürecinin bir parçası olacaklarını ifade etti.
 
KJK Koordinasyonu'da bir mesaj göndererek festival katılımcıları selamlandı. Mesajda, "Devrimin öncü gücü olarak kadınların Avrupa'da sistem gerçeğini büyük bilince çıkararak şehit Sara, Rojbin ve Ronahi'nin anısına bağlılık temelinde aktif öncülük geliştirmesi tarihsel bir misyon olmaktadır" denilerek, Avrupa'daki kadın çalışmalarının önemi vurgulandı.
 
Festivale katılan FEDA, SKB, Dünya Kadın Örgütü temsilcileri de birer konuşma yaparak festivali selamlarken, kadın mücadelesinin önemine değinildi. Kadın mücadelesinde Kürt kadının yerine vurgu yapan kurumlar, ırkçılığa, faşizme, kadın kırımına, ataerkil sisteme karşı kadınların birlikte mücadele etmeye devam edeceği belirtildi. 
 
Festivalde TEV-ÇAND kadın grubu Kevane Zerin, Yelda Abbasi, Özlem Bağlayan, Nuarin, Roj Arya halk oyunları ekibi, Cezayirli müzik grubu Tighri Uza sahne aldı. Söylenen şarkılara kadınlar halayları ile eşlik ederken, festival "Jin jîyan azadî" sloganıyla sona erdi.