25 Nisan 2024 Perşembe

Kadınlar Diyarbakır'dan seslendi: İstanbul Sözleşmesi'nden geri adım atmayız

İstanbul Sözleşmesi'nin geri çekilme girişimlerine karşı eylem yapan DAKAP, "İstanbul Sözleşmesi'nden geri adım atmayacağız" dedi.

Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP), İstanbul Sözleşmesi'nin geri çekilme girişimlerine karşı eylem yaptı. Kayapınar ilçesi Dünya Kavşağı'nda bir araya gelen kadınların eylemine, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) il ve ilçe yöneticileri, Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma Dayanışma Derneği (TUAY-DER), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) ve katledilmeye çalışılan Mutlu Kaya'nın ailesi katıldı.

Dünya Kavşağı'ndan Rojava Parkı'na yürümek isteyenlerin yürüyüşü polisler tarafından engellendi. Yürüyüşleri engellenen kadınlar Dünya Kavşağı'nda basın açıklaması yaptı.

"Haklarımızdan hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz, İstanbul Sözleşmesi'ne dokunma uygula" pankartının açıldığı eylemde "Kadın kırımına hayır", "Jin bi hevre bo hêzin", "İstanbul Sözleşmesi yaşatır", "Jin jiyan azadî" dövizleri açıldı.

Kadınların zılgıt ve sloganları ile başlayan eylemde Eğitim-Sen 2 No'lu Şube Eşbaşkanı Zuhal Sezer basın açıklamasını okudu. AKP iktidarının kadınları tehdit olarak gördüğünü kaydeden Sezer, "İktidar partisi temsilcilerinin her fırsatta kadın kazanımlarını hedef alması, İstanbul Sözleşmesi'nden imzanın geri çekilmesine karşı duran kadınlara cinsiyetçi hakaret içeren cümlelerle saldırılması, kadının özgürleşme ve örgütlenmesinden ne kadar rahatsız olduklarının kanıtıdır" dedi. Hükümetin sorumluluklarını yerine getirmediğini belirten Sezer, sorumluluğu yerine getirmek yerine şiddeti teşvik ettiğini söyledi.

'SÖZLEŞME BİR BELGE NİTELİĞİNDE'
İstanbul Sözleşmesi'nin şiddetten korunma ve zararlarını ortadan kaldırma amacının da ötesinde, şiddeti önleyecek ve ortadan kaldıracak yol ve yöntemleri de tanımlayan bir belge olduğunu kaydeden Sezer, "Sözleşmenin ırk, renk, dil, din, siyasi veya başka tür görüş, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği, medeni hal, göçmenlik statüsü gibi nedenlerle hiçbir kesimin ayrımcılığa uğramamasını temin etmesidir" olarak açıkladı.

Kadınlar olarak yaşamlarından, haklarından eşit ve özgür yaşam mücadelesinden vazgeçmeyeceğinin altını çizen Sezer "İstanbul Sözleşmesi'nden geri adım atmayacağız. Buradan bir kez daha haykırıyoruz. Herkesi evde, işte, sokakta yaşamlarımızı kuşatan şiddete karşı yükselen kadın isyanını sahiplenmeye, iktidarı ise İstanbul Sözleşmesi'ni iptal etmek yerine gereklerini yerine getirmeye çağırıyoruz" şeklinde konuştu.