7 Eylül 2024 Cumartesi

Kadınlar Birlikte Güçlü: Katledilen Tuba'nın hesabını soracağız

Tuba Tokbaş'ın Eray Hakver tarafından katledilmesini protesto eden Kadınlar Birlikte Güçlü, "Tuba'nın ve katledilen her bir kadının hesabını mutlaka soracağız" diye belirtti.

Kadınlar Birlikte Güçlü, Pamukkale Üniversitesi öğrencisi 22 yaşındaki Tuba Tokbaş'ın dün akşam saatlerinde Denizli'deki evinde Eray Hakver tarafından katledilmesini protesto etti.

Karşıyaka İskele karşısında biraraya gelen kadınlar, Tuba Tokbaş'ın fotoğrafının yanı sıra kadın katliamlarını kınayan dövizler taşıdı. Kadınlar "Bir kişi daha eksilmeyeceğiz", "Katledilen kadınlar isyanımızdır", "Kadın cinayetleri politiktir", "Erkek egemen devlet, yıkacağız elbet"  sloganlarını attı.

Eylemde konuşan Tuba Tokbaş'ın ev arkadaşı Dilan İpek, kadın katillerinin cesaretlerini İstanbul Sözleşmesini uygulamayan iktidardan, iyi hal indirimi uygulayah hakimlerden aldığını söyledi. İpek, "Üzgünüz ama öfkeliyiz de Tuba'nın da katledilen tüm kadınların da hesabını soracağız" dedi.

Kadınlar Birlikte Güçlü adına basın açıklamasını okuyan Deniz Uslu, erkeklerin sadece Ekim ayında an az 23 kadını, 2020 yılının 10. ayına kadar en az 229 kadını katlettiğini belirtti. 

Kadın cinayetlerinin ve kadına yönelik şiddetin artmasındaki en büyük sebeplerden bir tanesinin, cezasızlık politikaları olduğuna dikkat çeken Uslu, "Kadına yönelik şiddete ve kadın cinayetlerine karşı caydırıcı yaptırımlar uygulanmaması, kadınları korumayı amaçlayan İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanmaması, tartışmaya açılması, kaldırılmak istenmesi bu sebeplerin başında gelmektedir" diye kaydetti.

Uslu, "Biz hayatlarımıza sahip çıkmak için de katledilen her bir kadının hesabını sormak için de sokaklarda olacağız, meydanlarda olacağız, adliye salonlarında olacağız. Tuba'nın ve katledilen her bir kadının hesabını mutlaka soracağız" diye konuştu.