20 Nisan 2024 Cumartesi

Kadınlar birçok kentte alanlara çıktı

8 Mart dolayısıyla birçok kentte sokağa çıkan kadınlar, savaşa, krize, şiddete ve eşitsizliğe karşı mücadele edeceklerini belirti.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla çok sayıda kentte alanlara çıkan kadınlar, dayanışma ve direniş çağrısı yaptı.

SAMSUN
Samsun Kadın Dayanışması, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla yürüyüş düzenledi.

Samsun Öğretmenevi önünde bir araya gelen kadınlar, pankart ve dövizler taşıdı. Kadınlar, İstiklal Caddesi'nden "kadınlara özgürlük", "kadınlar birlikte güçlü" sloganları atarak Lise Caddesi'ne kadar yürüdü.

Yürüyüşün ardından basın açıklamasını okuyan Sevil Topaloğlu, kadınların yalnızca iş gücü piyasasında değil, evde görünmeyen emekleriyle de değer ürettiklerini belirterek, "Kadınların emeği yaşamın her alanında daha görünmez hale gelirken her krizle birlikte işsiz ve geleceksiz kalanlar yine kadınlar olmaktadır" dedi.

Kadına yönelik şiddete değinen Topaloğlu, "Artık sorunlarımız karşısında somut politikaların hayata geçirilmesi gerekmektedir. Cinsiyetler arasında eşitliğin sağlanması, her türlü şiddet ve istismarı önleyici politikalar üretilmesi gerekmektedir. Yaşamın her alanında biz kadınlar olarak özgürlükte ısrarlı ve mücadelede kararlıyız. Şiddetsiz bir toplum, eşitlik ve adalet taleplerimize sahip çıkarak şiddetin hiçbir türüne sessiz kalmayacağız" şeklinde konuştu.

ADANA
Adana Kadın Platformu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Uğur Mumcu Meydanı'nda "Kriz, savaş, yoksulluğa karşı eşitlik, özgürlük, barış için 8 Mart'ta alanlardayız" şiarıyla miting düzenledi. Miting öncesi HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, kentteki birçok siyasi parti, demokratik kitle örgütü ve kadın örgütleri, Kasım Gülek Köprüsü'nde bir araya geldi. Polisin geniş güvenlik önlemleri altında bir araya gelen  kadınların ellerindeki, "Savaşa hayır", "Kadın düşmanı Akit kapatılsın" ve "AKP'nin gülüşü kadınları öldürüyor", "Diyanet kapatılsın yerine sığınma evi açılsın", "Kadın savunma ağı" dövizleri polisler tarafından alana sokulmadı.

Rengarenk yöresel kıyafetler giyen kadınlar, ellerindeki erbanelerle ezgiler söyleyip, halay çekti. Kadınlar, "Özgürlükte ısrarlıyız, mücadelede kararlıyız", "Direnişi örgütlüyoruz, özgürlüğe yürüyoruz" pankartlarını ve katledilen kadınların fotoğraflarının bulunduğu "Kadına şiddete sıfır tolerans", "Haklarımıza, hayatımıza sahip çıkıyoruz" dövizleri taşıyarak miting alanına yürüdü. Kadınlar, savaşa ve cinsiyetçiliğe karşı emekleri, kimlikleri ve özgürlükleri için alanlara çıkıp, barışı haykırdı. Miting alanına giren kadınlar, Kürtçe ve Türkçe dillerinde selamlandı. Saygı duruşuyla başlayan mitingde, kadınlar adına ortak basın metnini Avukat Sevil Aracı Bek okudu.

Savaşa, krize, şiddete ve eşitsizliğe karşı yine alanlarda olduklarını ifade eden Bek, kadına yönelik şiddetin gün geçtikçe arttığına değinerek, "2019 yılında en az 474, 2019'un Ocak ayında 27, Şubat ayında 22 kadın öldürüldü" dedi. Kadınların, özgür, eşit, savaşsız ve şiddetsiz bir yaşam ile can güvenliği istediğini kaydeden Bek, "Biz kadınlar geleceğimize, emeğimize ve bedenimize sahip çıkmak için mücadeleye devam ediyoruz.Özgürlük tutkumuzla, bulunduğumuz her yerde bizi ezenlere ve sömürenlere karşı güçlü ve örgütlü olarak her günü 8 Mart'a çevireceğiz. Kapitalizme ve erkek egemenliğine karşı; cinsiyetçiliğin, şiddetin, sömürünün, tacizin, tecavüzün tüm izlerini yeryüzünden silmek için tüm kadınları mücadeleye çağırıyoruz. Kadınlar alanlara, örgütlenmeye, mücadeleye."

Bek'in ardından HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları konuştu. 8 Mart'ı direniş günü olarak gördüklerini söyleyen Hatimoğulları, kadınların yaşamın her alanında fiziki, psikolojik ve ekonomik şiddete maruz kaldığını anlattı. Kadınlar olarak yaşamak için mücadele edeceklerini aktaran Hatimoğulları, barışı kadınların ülkeye getireceğini söyleyip, tüm kadınları mücadelelerini yükseltmeye çağırdı. Son olarak konuşan CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, 8 Mart'ın önemine değindi.

Miting, Şitlen Azad kadın grubu ile Ekmek ve Gül kadın korosunun sahne alması ve ardından çekilen halaylarla son buldu. 

HATAY
Hatay'da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Kadınlar Birlikte Güçlü tarafından basın açıklaması yapıldı. Büyük Antakya Parkında yapılan açıklamaya HDP Hatay İl Eşbaşkanı Aysel Eşiyok, demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri ve çok sayıda kadın katıldı. "Krize ve şiddete karşı mücadelede ısrarcıyız" pankartı açılırken, "Yaşasın 8 Mart", "Katledilen kadınlar isyanımızdır", "Kız kardeşlerimizin hesabını soracağız", "Kadınlar susmayacak özgürce yaşayacak", "Fıtratımızda direniş var" ve "Nafakama dokunma" dövizleri taşındı. Açıklamada  "Kadınlar artık susmayacaklar", "Yaşasın kadın dayanışması", "Kadın cinayetleri politiktir", "Katledilen kadınlar isyanımızdır" ve "Jin Jiyan Azadî" sloganlarını attı.

Açıklamayı Kadınlar Birlikte Güçlü adına SES Hatay Şube Eşbaşkanı Meryem Avcı yaptı. Avcı, "Hayatları ellerinden alınan, hakları yok sayılan tüm göçmen ve sığınmacı kadınların yaşadığı ayrımcılık ve güvencesizliğin son bulmasını istiyoruz. İşte bu yüzden her gün öldürülen biz kadınlar, tüm gücümüzle yaşamı savunmaya devam edeceğiz" dedi.

Açıklama serbest kürsünün ardından sloganlar eşliğinde son buldu.

OSMANİYE
HDP Osmaniye Kadın Meclisi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla HDP Merkez İlçe Örgütü binasında bir araya gelip, şölen düzenledi. Çok sayıda kadın erbaneler eşliğinde seslendirdikleri ezgilerle halaya durdu. Etkinlikte konuşan HDP Osmaniye İl Eşbaşkanı Kadriye Tören, Valiliği'nin kadın şölenini yasaklamasına tepki gösterdi. Tören, polislerin tüm baskılarına rağmen 8 Mart'ı kutlayıp, mücadele edeceklerini sözlerine ekledi. Etkinlik halaylarla son buldu.

RİZE


Fındıklı dört yolda toplanan emekçi kadınlar sloganlarla meydana yürüdüler. Burada Fındıklı Kadın Meclisleri adına konuşan Betül Mollaibrahimağaoğlu, "Her türlü baskı ve şiddete rağmen eşitlik ve özgürlük için üreten, itaat etmeyen, cinsel, sınıfsal, ulusal sömürüye karşı duran biz kadınlar yaşamımızdan, sokaklardan, onurumuzdan, bedenimizden, kahkahalarımızdan, direnişimizden ve özgürlüğümüzden vaz geçmeyeceğiz" dedi. Etkinlik atılan sloganlarla sona erdi.

ARTVİN


Hopalı Kadınlar Hopa Belediyesi önünde bir araya geldi. Hopa Belediyesi önünden "Şiddet, yoksulluk değil yaşamak istiyoruz. Kadınlar barışta ısrarcı" pankartı arkasında yürüyüşe başlayan kadınlar "Savaşa Hayır Barış hemen şimdi", "AKP’den hesabı kadınlar soracak" sloganlarıyla Hopa sokaklarını mora boyadı. Yürüyüş ile Hopa meydanına gelen kadınlar basın açıklaması ve oynanan horonların ardından eylemini sonlandırdı.

MARDİN


Mardin'in Kızıltepe ilçesinde HDP İl Örgütü, Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve Şahmeran Kadın Platformu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlamaları kapsamında şölen düzenledi. Berçem Mahallesi'nde bulunan bir alanda düzenlenen şölenin sahnesine "Em xwe birêxistin dikin ber bi azadîyê ve dimeşin" yazılı pankart asıldı. HDP Sözcüsü Ebru Günay ve Mardin Milletvekili Pero Dündar'ın da aralarında bulunduğu binlerce kadın şölene katıldı. Kadınlar, yöresel kıyafetleriyle alanı renk cümbüşüne çevirdi. 

Doğa katliamı ve kadın cinayetlerine dikkati çeken dövizlerin yanı sıra polis şiddeti sonucu ve sokağa çıkma yasakları döneminde öldürülen kadınların isimlerinin yer aldığı dövizler taşıyan kadınlar, saatlerce halaya durdu. Coşkunun bir an olsun eksik olmadığı şölende sık sık "Jin jiyan, azadî" ve "Jin şer naxwazin - Kadınlar savaş istemiyor" sloganları yükseldi. Kadınların, ellerindeki sarı, kırmızı ve yeşil şallar ile erbaneler eşliğinde doyasıya eğlenmesi renkli görüntüler ortaya çıkardı.

Şölende konuşan Barış Anneleri Meclisi'nden Halime Kaya, yıllardır barış mücadelesi verdiklerine dikkati çekerek, savaşın önünde durmaya devam edeceklerini vurguladı. Tek bir insanın savaşlarda hayatını kaybetmesini istemediklerini vurgulayan Kaya, annelerin sesinin kesilmeyeceğini söyledi.

Ardından konuşan milletvekili Pero Dündar da en kötü zamanlarda dahi kadınların sessiz kalmadıklarını ve toplumun taleplerini yükselttiklerini kaydetti. Kadınların mücadelesiyle zafer kazanılacağını dile getiren Dündar, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi kınadı. Kadınların faşizmi yeneceklerini vurgulayan Dündar, AKP-MHP ittifakının en büyük korkusunun kadınlar olduğunu söyledi.

Şölen, Dengê Jinên Azad isimli müzik grubunun seslendirdiği şarkılarla devam etti. Bu sırada sahneye çıkarak, mikrofonu kapan 10 yaşındaki bir kız çocuğu "Cilê gerîla reş e" şarkısını söylemeye başladı. Bunun üzerine alana giren polisler, çocuğu gözaltına almaya kalktı. Kadınların engel olması üzerine polislerin çocuğu alması engellendi.

Etkinlik, kadınların halaylarıyla son buldu.

URFA
Urfa'da Eğitim Sen Şubesi’nde bir araya gelen kadınlar açıklama yaptı. Eğitim Sen Urfa Şubesi Eşbaşkanı Özlem Ulutaş Şengül, kadınların baskılara boyun eğmediğini, direnerek tarih yazdıklarını belirterek, kadınların yoksulluğa, işsizliğe, köleliğe, savaşlara, doğa ve yaşam alanlarının talanına karşı yükselen halk isyanlarında en önde yer aldığını söyledi. "Güvencesizlik, sömürü, ekonomik kriz, savaş ve şiddet sarmalına mahkûm değiliz" diyen Şengül, "Halkları düşmanlaştıran ve kutuplaştıran politikaların ve savaşın gölgesinde yaşamlarımızın yok edilmesine izin vermeyeceğiz. Savaştan, yoksulluktan kaçan mülteci kadınların uğradığı katmerli sömürüye ve şiddete, militarist söylemlerle örtbas etmek isteyenlere ve kendi gibi düşünmeyen herkesi hedef gösterenlere karşı barış içinde yaşam hakkımıza sahip çıkıyoruz” dedi.

MALATYA


Malatya Demokratik Kadın Platformu, Emeksiz Caddesinde bir araya geldi. Kadınlar, "Krize, şiddete ve eşitsizliğe karşı dayanışmayla güçleniyor, hayatı örgütlüyoruz" pankartıyla açıklama yaptı. HDP Malatya il Eşbaşkanı Perihan Yücekaya, kapitalist ataerkil sistemin baskı, sömürü ve şiddet dışında bir şey vaat etmediğini ifade ederek, "Sisteme karşı tarihimizden aldığımız gücümüzle mücadelemizi sürdürüyoruz. Çünkü adil, eşit ve özgür bir yaşamın biz kadınların mücadelesi ile kurulabileceğinin farkında olarak dünden bugüne her biri yaşamsal değerde olan haklı taleplerimizle bugün yine 8 Mart alanlarındayız" diye konuştu.

ANTALYA


Antalya Kadın Platformu çağrısıyla Aydın Kanza Parkında toplanan kadınlar, Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü. Yüzlerce kadın "Krize, şiddete, savaşa hayır" diye haykırdı. Eğitim-Sen kadın müzik topluluğu ve erbane topluluğu sahne aldı. Çeşitli dallarda mor zakkum ödülleri verildi. Antalya Kadın Platformu adına açıklama yapan Devrim Mol, "Her şeye ve her türlü baskıya, kadın düşmanı yasalara rağmen eşitlik ve özgürlük için direnen, üreten, itaat etmeyen ve mücadele eden kadınlar ve LGBTİ+ bireyler olarak bu korkunç tabloyu değiştirebilecek umudumuz, direncimiz ve gücümüz var. Bizler bu kararlılıkla mücadelemize devam ediyoruz" dedi.

ANTEP
Antep Demokratik Kadın Platformunun çağrısıyla 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde Kırkayak Parkı'nda toplanan kadınlar, "Krize, şiddete, savaşa karşı yaşasın 8 Mart" dedi.

Anneler beyaz tülbentleri ve "Jîn, jîyan, azadî" sloganları ile etkinliğe katıldı. Bir grup kadının cadde boyunca karanfil dağıtmak istemesi ise polisler tarafından engellendi.

Genç kadınlar ise coşkulu sloganları, alkış ve zılgıtları ile katıldığı Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliğinde ortak açıklamayı Antep Kadın Platformu adına Eğitim Sen Antep Şubesi Kadın Sekreteri Elif Söyleyici okudu. Söyleyici, kadın platformu olarak 8 Mart'ta dört taleplerinin acilen karşılanması gerektiğini belirterek, "Doğum izinleri arttırılmalı, 8 Mart kadınlar için ücretli izin günü sayılmalı, kapatılan kamu kreşleri açılmalı, Kadın ve Eşitlik Bakanlığı kurulmalıdır" dedi.

AYDIN


Aydın Nevzat Biçer Parkı'nda bir araya gelen kadınlar, katledilen kadınlar için anma etkinliği gerçekleştirdi. Daha sonrasında Kent Meydanı'na doğru yürüyüşe geçen kadınlar basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada kadınların baskılara boyun eğmeyeceği belirtilirken "Eşitsizlik, işsizlik, yoksulluk, açlık, savaş, göç, ölüm akıl almaz boyutlarda. Buna karşın, yoksul halklar, emekçiler, kadınlar, gençler ve doğa "Bu böyle gitmez" diyerek haykırıyor. Otoriter ve popülist iktidarlar varlıklarını sürdürmek için bu haykırışları susturmak istiyor ve baskıyı, savaş politikalarını, şiddeti artırıyor" dedi.

Didim'de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü coşkuyla kutlandı. İki ayrı yürüyüş kolundan Kent Meydanı'na sloganlarla yürüyen kadınlar, burada basın açıklaması yaptılar. Basın metnini okuyan Nuran Karabıyıkoğlu, "Kadın düşmanı politikaları, bize dayatılan gerici politikaları tanımıyoruz. Eşit ve özgür bir dünyada barış içinde yaşamak için alanlardayız. Hep birlikte fetvalarınıza ve kadın düşmanı politikalarınıza hayır diyoruz. Kadınlar mücadele etmeden, eşitlik sağlanmaz. Kadınlar mücadele etmeden; evde, tarlada, fabrikada, emeğin hakkı alınamaz. Kadınlar mücadele etmeden; 8 Martlar tatil olmaz" dedi. Etkinlik söylenen türküler ve çekilen halaylarla devam etti.

BALIKESİR
Balıkesir merkezde Toplu Taşıma Merkezi önünden Alihikmetpaşa Meydanı'na dek yaklaşık 1 km'lik güzergah boyunca sloganlar eşliğinde yapılan yürüyüş sonunda Alihikmetpaşa Meydanı'nda Balıkesir Kadın Platformu Dönem sözcüsü İnci Aydoğan Aydı'nın basın açıklaması yaptı. Açıklama sonrası yürüyüş sona erdi.

Bandırma Emekçi Kadın Platformunun çağrısıyla İDO önünde toplanan kadınlar, Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü. Bandırma Emekçi Kadın Platformu adına ortak açıklama yapıldı. Bandırma Ekmek ve Gül Grubundan Dilan Köse de kürsüden kadınlara seslenerek, "İnsanın insanı sömürmediği, öldürülmediğimiz, taciz ve tecavüzlere olmadığı can vermediğimiz bir dünyayı var etmek için mücadele ediyoruz. Böyle bir dünyayı var etmekten, bir araya gelmekten, tüm ayrıştırmalara karşı birleşmekten ve böyle gitmez demekten başka çaremiz yok" dedi.

Edremit Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından düzenlenen miting için kadınlar Vergi Dairesi önünde toplandı. Vergi Dairesi önünden başlayan yürüyüş renkli ve coşkulu geçti. Şehit Hamdibey Meydanı'na sloganlarla gelen rengarenk, davullu, erbaneli kadın korteji çevreden ilgiyle izlendi. Yaklaşık 500 kişinin katıldığı miting konuşmalarla devam etti.

Kadın Meclisi adına Ömür İlgör bir konuşma yaptı. İlgör, "Mücadele kadınları birleştirir, kadınlar dünyayı özgürleştirir. Bugün tüm dünyada kadınlar sokakta. Eşit ve özgür bir dünya biz kadınların mücadelesi ile kurulacak" dedi.

ÇANAKKALE
Çanakkale Kadın Platformu ve Çanakkale Kadın Dayanışması çağrısıyla kadınlar 8 Mart mitinginde buluştu. Eski Salı Pazarı'ndan başlayan 8 Mart mitinginde yürüyüş boyunca sloganlarla kadınların örgütlü mücadeleri vurgulandı. Cumhuriyet Meydanı'na yürüyen kadınlar, adına konuşan TTB Yönetim Kurulu Üyesi, Dr. Jale Yaman, "Rengimiz, dilimiz, inancımız farketmeksizin haklarımıza, kazanımlarımıza saldırıları, katmerli sömürü, baskı ve şiddet artarak devam ediyor" diye konuştu.

ÇORUM


Çorum Kadın Platformu, Kadeş Barış Meydanı'nda bir basın açıklaması düzenledi. Siyasi parti, sendika ve demokratik kitle örgütlerinin temsilcilerinin de destek verdiği ve katılımın yüksek olduğu basın açıklaması, renkli görüntülere de sahne oldu. "Kadın, yaşam, özgürlük", "Yaşasın kadın dayanışması", "savaşa hayır, barış hemen şimdi" gibi sloganların atıldığı basın açıklamasında konuşan Eğitim Sen Kadın Sekreteri Nurcan Hasırcı Doğan, "1857'den bu yana hak almak ve özgür olmak için yürütülen mücadelede çok yol aldıklarını kaydeden Doğan, "Ne var ki, rengimiz, dilimiz, inancımız farketmeksizin, haklarımıza, kazanımlarımıza saldırılar, katmerli sömürü, baskı ve şiddet artarak devam ediyor. Yağma, talan, aşırı kar hırsı, ekosistemi yok edecek düzeye ulaştı. Eşitsizlik, işsizlik, yoksulluk, açlık, savaş, göç, ölüm akıl almaz boyutlarda. Buna karşın, yoksul halklar, emekçiler, kadınlar, gençler ve doğa ‘bu böyle gitmez' diyerek haykırıyor. Bizi her geçen gün daha da yoksullaştıran, yaşam koşullarımızı zorlaştıran ekonomik krizdeki sorumluluklarını militarist söylemlerle örtbas etmek isteyenlere ve kendi gibi düşünmeyen herkesi hedef gösterenlere karşı barış içinde yaşam hakkımıza sahip çıkıyoruz" dedi.

DENİZLİ


Denizli'de kadınlar 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü'nde sokaklara indi. Grup halinde yürüyüş gerçekleştiren Denizli kadın örgütleri Candoğan Parkı'ndan Delikliçınar Meydanı'na yürüyüş yaptı. Denizli'de boşanmak üzere olduğu kocası tarafından öldürülen Hafize Kurban'ın kızı ve kız kardeşi Hacer Balık yürüyüşe katıldı. Hacer, "Çok duygulandım, bu kadar çok kadının bir arada aynı talepleri haykırması çok güzel bir duydu" dedi. Meydanda tiyatro gösterisi ve basın açıklaması gerçekleştirdi. Toplanan kadın kitlesi adına basın açıklamasını Ebru Koç Acar okudu. Koç Acar açıklamasında Türkiye'nin kadın sorunu hakkında değerlendirmeler ve çözüm önerilerinde bulundu.

ELAZIĞ


Elazığ'da 8 Mart'ta "Krize, şiddete, eşitsizliğe, güvencesizliğe karşı gücümüz birliğimiz" şiarıyla bir araya gelen kadınlar kahvaltıda buluştu. Açılış konuşması yapan SES Elazığ Şube Yöneticisi Aynur Öğüt, 8 Mart'ın tarihçesine ve önemine değindi. 8 Mart'ın emekçi kadınlar günü olduğunu vurgulayan Öğüt, "Yaşamını evine, işyerine, çocuklarına adayan kadınların günü bugün. Bizim de burada toplanma amacımız emekçi kadınların ancak birlikte olursak güçlü olduğunu göstermek. Burada 35-40 kadınız, hepimiz ekonomik krizi yaşıyoruz, şiddet görüyoruz" dedi. Kadınların birbirinin hayatlarına dokunması gerektiğine vurgu yapan Öğüt, "Hayatlarımıza sahip çıkmak için birlik olmaktan, mücadele etmekten başka yol yok, gücümüz birliğimiz diyoruz başka da bir şey demiyoruz" diyerek sözlerini sonlandırdı.

KAYSERİ
Kayseri'de kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde gerçekleştirdikleri eylemde taleplerini dillendirdi. Forum AVM önünden başlatılan eylem Cumhuriyet Meydanında sonlandırıldı. Kayseri Kadın Bileşenleri adına söz alan kadınlar eğitimde cinsiyetçiliğin son bulmasını; çalışma yaşamında esnek, güvencesiz, kayıt dışı, sendikasız, taşeron çalışmanın son bulmasını; ücretsiz kreşler açılmasını; 6284 sayılı Kanun'un ve İstanbul Sözleşmesi'nin bütün yükümlülüklerinin yerine getirilmesini talep etti.

MANİSA
Manisa Kadın Platformu ise Manolya Meydanında basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit katılırken, "Yaşasın kadın dayanışması", "Kadın yaşam özgürlük", "Birleşe birleşe kazanacağız" sloganları atıldı.

Açıklamayı okuyan Eğitim Sen Manisa Şubesi Kadın Sekreteri Ayşe Dubaz, Manisalı kadınlar olarak kadın emekçilerin öne çıkardığı dört ana talebinin acilen karşılanması gerektiğini ifade ederek "Doğum izinleri arttırılmalı, 8 Mart kadınlar için ücretli izin günü sayılmalı, kapatılan kamu kreşleri açılmalı, Kadın ve Eşitlik Bakanlığı kurulmalıdır" dedi.

Eşit işe eşit ücret taleplerini de dile getiren Dubaz, "Esnek-güvencesiz-kayıt dışı ve taşeron çalışmaya, kiralık işçilik uygulamasına son verilmeli, güvenceli iş, güvenli yaşam koşulları sağlanmalıdır. Kadınlara ve LGBTİ+' lara yönelik her türlü şiddeti ve ayrımcılığı önleyici yasal düzenlemeler acilen yapılmalı, Grevli toplu sözleşme hakkı, sendikal hak ve özgürlüklerimiz önündeki engeller kaldırılmalı, Kadınlar için daha fazla yoksulluk, şiddet, göç ve ayrımcılık anlamına gelen savaş politikaları son bulmalı. Eşit ve özgür biçimde barış içinde bir arada yaşamın sağlanacağı demokratik koşulların oluşması sağlanmalı, İstanbul sözleşmesi başta olmak üzere kadınlardan yana imza atılan uluslararası sözleşmelerin gereklikleri yerine getirilmelidir" diye konuştu.

MERSİN
Mersin'de 8 Mart uzun yıllar sonra ilk kez yürüyüş ve mitingle kutlandı. 7 Mart'ta gerçekleşen ve Mersin Kadın Platformunun düzenlediği mitingde kadınlar taleplerini sloganlara, dövizlere ve pankartlara yansıttı. Mitingde HDP Milletvekili Fatma Kurtalan konuşma yaparken Yeliz Güzel'in Renkler ve Diller Korosu, Jinawaz Korosu ve Feryal Öney sahne aldı.

Balıkçı Barınağı yanında bir araya gelen Mersin Kadın Platformu bileşenleri, sendikalar ve siyasi partilerden kadınlar, yürüyüşle Eski Tevfik Sırrı Gür Stadına geldiler. Mersin Kadın Platformu üyesi kadınlar, hazırladıkları ortak açıklamayı hep beraber okudu. Açıklamada "Emeğimiz, özgürlüğümüz ve haklarımız için alanlardayız. Bu 8 Mart'ta da kadın dayanışmasından aldığımız güçle itirazımızı, isyanımızı, mücadele inadımızı kuşandık, el ele alanlardayız. Şiddete, kadın katliamına, ekonomik krize, savaşa karşı yaşamı savunmak, isyanımızı haykırmak için alanlardayız" dendi. Miting Yeliz Güzel'in Renkler ve Diller Korosu, Jinawaz Korosu ve Feryal Öney'in sahne almasıyla sona erdi.

MUĞLA


Datça'da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlamaları 5 güne yayılarak devam etti. Datça Kadın Platformu olarak bisiklet turundan, belgesel gösterimine kadar etkinlikler yapılırken bugün ise Cumhuriyet Meydanı'nda basın açıklaması yapıldı. Açıklamayı okuyan Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Avukat Gülhan Keleş, "Biz kadınlar hayatın her alanında eşit olmak ve eşit söz sahibi olmanın yanı sıra, en temel olan yaşam hakkımızı savunmak için tüm dünyada mücadele etmeye devam ediyoruz" dedi.

ZONGULDAK
Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliğinin çağrısıyla Cumhuriyet Meydanında toplanan kadınlar taleplerini dile getirdi. Çok sayıda kadının katıldığı basın açıklamasında konuşan Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliği Kadın Sekreteri Evrim İzci Altun şunları söyledi:
"Bize baskı, sömürü ve şiddet dışında bir şey vaat etmeyen ataerkil kapitalist sisteme karşı tarihimizden aldığımız gücümüzle mücadelemizi sürdürüyoruz. Çünkü adil, eşit ve özgür bir yaşamın biz kadınların mücadelesi ile kurulabileceğinin farkında olarak dünden bugüne her biri yaşamsal değerde olan haklı taleplerimizle bugün yine 8 Mart alanlarındayız.

"Çözüm, sorunları yaratan ve artıranlarda değil, örgütlü kadın mücadelesindedir. Bizler milyonlarız, haklı olanlarız. Gelin her birimiz haklı taleplerimizi, mücadeleyi sahiplenelim. Birlikte kazanalım.

"Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliği tarafından 9 Mart Pazartesi günü saat 19.00 ise Çaycuma Belediyesi SEKA Sosyal Tesislerinde Akşam Çayı, Şiir ve Müzik Dinletisi yapılacak.

ESKİŞEHİR
Eskişehir Demokratik Kadın Platformu üyeleri, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde ellerinde dövizlerle kadına şiddete karşı yürüdü.

Demokratik Kadın Platformu üyeleri, Tepebaşı ilçesi Yılmaz Büyükerşen Bulvarı üzerindeki bir alışveriş merkezi önünde toplandı. Kadınlar ellerinde taşıdıkları dövizlerle slogan atarak yaklaşık 5 kilometre yürüyerek Porsuk Bulvarı'na kadar gelirken, "Bir yaşamda kararlı, direnişte ısrarcıyız" yazılı afiş taşıdı. Etkinliğe katılan kadınlar adına konuşan platform üyesi Umut Özge Yılmaz, kadın cinayetlerine dikkat çekerek, "Kadın cinayetlerinin her geçen yıl daha da artarak devam ettiğini ne yazık ki her gün aldığımız yeni haberlerden biliyoruz. Kadınlar kah sokak ortasında, kah evde, kah koruma altında ve boşanma davası çıkışında öldürüldü. Koruma kararı istediği halde verilmediği için kadınlar erkek şiddetiyle öldürüldü veya yaralandı. Ayrılma veya boşanma isteği bahane gösterilerek kadınlar öldürüldü. Evlenme teklifini kabul etmediği gerekçesiyle kadınlar öldürüldü. Şiddetten kaçarak sığınma evinde yaşayan kadınlar öldürüldü. Erkek arkadaşı olduğunu ailesi öğrendiği için kadınlar öldürüldü" dedi.

Kadına yönelik şiddete ve kadın cinayetlerine karşı kadın dayanışması sağladıklarını belirten Yılmaz, "Tacize, tecavüze, eşitsizliğe, savaşa karşı gücümüzü kadın dayanışmasından alıyoruz. Biz kurduğumuzda daha da güzelleşecek dünya için mücadelemizden ve direnişimizden asla taviz vermiyoruz. Hiçbir kız kardeşimizin kendini çaresiz ve yalnız hissetmediği, gerçek bir eşitliğin ve özgürlüğün dünyasının kurulduğu güne kadar yan yana omuz omuza olmaya devam edeceğiz. Asla yalnız yürümeyeceğiz" şeklinde konuştu.

Yürüyüşe eski eşi tarafından öldürülen Ayşe Tuba Arslan'ın babası Serdar Arslan da katılarak destek verdi. Konuşmaların ardından kadınlar, halay çekerek eğlendi. Eskişehir Emniyet Müdürlüğü ekipleri de etkinlik boyunca çevrede güvenlik tedbiri aldı.

UŞAK
Kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde Uşak'ta sokağa çıktı. Uşak Belediyesi önünde toplanan kadınlar kent meydanına yürüdü.

Kent meydanında basın açıklamasını Uşaklı Kadınlar adına üniversite öğrencisi Su Çifçi okudu. Dünyanın dört bir yanında kadınlar hayatlarını çalan gerici, baskıcı ve neoliberal politikalara karşı isyanlarıyla sokakları doldurduklarını belirten Çifçi, "Dünyanın her yerinde kadınlar isyanların en önündeler. Türkiye'de de kadınlar AKP iktidarının tüm yasaklamalarına, baskı ve karalamalarına rağmen kadınlar hız kesmiyor, sokakları umut ve isyanla doldurmaya devam ediyor" diye konuştu.

2019 yılının son 10 yılda en çok kadının öldürüldüğü yıl olduğunu vurgulayan Çifçi, "Bu yıl 474 kadın öldürülürken AKP iktidarının İstanbul Sözleşmesini hedef alan söylemleri devam ediyor. Karma eğitim kısmen ya da tamamen ortadan kaldırılmaya yönelik uygulamalar, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini pekiştiren gerici müfredat ve tüm bu protokoller sonlandırılmalıdır. Kamucu, bilimsel ve laik eğitim için her gün her yerde mücadele etmeye devam edeceğiz. Tüm kadınları özgür ve korkusuz bir yaşam için 8 Mart'ta sokaklara çağırıyoruz. Yalnız değiliz" dedi.

BURSA


Bursa'da kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Formara Meydanı'nda bir araya gelerek yürüyüş gerçekleştirdi. Kent Meydanı'na gelen kadınlar basın açıklaması yaptı.  Kadınlar, "Hiçbir kadın karanlığa gömülmeyecek", "Kadın yaşam özgürlük", "Jin jiyan azadi" dövizleri taşıdı.

Açıklamayı okuyan Bursa HDP ilçe Eşbaşkanı Sümmeye Temini, din adı altında fetva veren Diyanet'in kadınların haklarını hedef aldığını söyledi. Açıklama kadınların söylediği şarkılar ve halaylar eşliğinde son buldu.