1 Mayıs 2024 Çarşamba

Kadınlar 1 Mayıs'a hazırlanıyor

1 Mayıs'a hazırlanan kadınlar, kadının rengini ve taleplerini alanlara taşıma hazırlığı içinde. Kadın örgütleri, bu yıl 1 Mayıs'a katılacak kadınların adalet ve özgürlük talep edeceğini belirtti.
1 Mayıs'a yaklaşırken kadın örgütlerinin çalışmaları da hızlanmaya başladı. Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), Kadın Savunması ve Anarşist Kadınlar ile 1 Mayıs hazırlıklarını ve kadınların taleplerini konuştuk.
 
'2020 KADIN GREVİNE HAZIRLANIYORUZ'
 
Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) MYK Üyesi Deniz Aktaş, "1 Mayıs'a hazırlanırken özellikle 8 Mart’ta her alanı zorlayan kadınlar ve seçimlerle birlikte moral kazanan kadın kitlelerine değmek temel hedefimiz" dedi.
 
8 Mart kadın grevine değinen Aktaş, "Kadın grevine destek veren işçi, kamu emekçisi, ev emekçisi ve genç kadınların öfkesini 1 Mayıs alanlarına taşımak isiyoruz. 2020 kadın grevini şimdiden örgütleme bakış açısıyla çalışma yürütüyoruz" diye konuştu.
 
'KADINLAR TECRİT ALTINDA'
 
Aktaş, "Derinleşen ekonomik krizden en çok etkilenen kadınlar oldu. Esnek ve güvencesiz çalışma kadının iş gücü sömürüsünü derinleştirdi. Aynı zamanda kadınların cinsel özgürlük talebi kadınlar bakımından daha yakıcı hale geldi. Erkek egemen sistem kadınların yaşamını tecrit altına almış durumda. Bu nedenle kadınalrın adalet ve özgürlük talebi 1 Mayıs'ın da temel talebi olacak" dedi.
 
'1 MAYIS'A MOR KATACAĞIZ'
 
"Kadın kadını dinler, kadın kadını savunur" diyerek yola çıkan Kadın Savunması aktivisti Çağla Akdere, 1 Mayıs hazırlıkları hakkında bilgi verdi. Akdere, "Kadın Savunma Ağı olarak bulunduğumuz farklı illerde '1 Mayıs’a mor katmaya, Kadın Savunmasıyla Alanlara' diyerek çağrılarımıza başladık. Kent meydanlarından pazarlara, kampüslerden iş yerlerine, vapurlardan metrobüslere kadından kadına çağrımızı ulaştırmaya çalışıyoruz" dedi.
 
Toplantı, kahvaltı, piknik gibi birçok etkinlikte kadınlarla yan yana geldiklerini ve kadınların 1 Mayıs taleplerini topladıklarını belirten Akdere, "Üretim atölyelerinde bir araya geliyoruz. Danslı, ıslıklı, çiçekli devrimler için kadın ritim grubumuzla çalışmalarımız devam ediyor. Diğer yandan ise günlerdir devam eden cinsel istismara karşı eylemlerde sesimizi yükseltiyoruz" diye konuştu.
 
Bu sene ilk defa 1 Mayıs'a katılacaklarını ifade eden Akdere, "Kadınlar 2019 1 Mayıs’ını 31 Mart yerel seçimlerinde kaybeden tek adamın hazımsızlığı ve irade gasbı girişimleriyle karşılıyor. Bir yandan sermayeyi işçilerin, emekçilerin haklarına saldırarak tatmin etmeye çalışan iktidar diğer yandan krizin faturasını halka en çok da kadınlara yıkıyor" diye kaydetti.
 
'KADIN DÜŞMANLARININ AJANDASI KALABALIK'
 
Akdere, komuşmasına şöyle devam etti: "Kadın düşmanlığı ajandası yoğun olan iktidar toplumsal cinsiyet eşitliğinin reddedilmesinden kadınların nafaka hakkının gasbına, şiddetten koruyan yasa 6284’ün kaldırılmasından zorunlu aile arabuluculuğuna kadar uzanan kadınların yıllarca mücadele ederek kazandığı haklarını elinden almaya çalışıyor. Ancak kadınların isyanı ıslıklarla, çığlıklarla karşısına dikiliyor."
 
"1 Mayıs’a giderken görüyoruz ki iktidar yalnızca bir ekonomik krizin değil, politik bir krizin de içerisinde. Kadınları ve halkı yönetememe kriziyle boğuşuyor. Daha birkaç hafta içerisinde iradesini korumak için binlerce insanın sandıklara sarıldığını, sokaklara döküldüğünü gördük. Şimdi de cinsel istismara karşı sokaklara dökülüyoruz."
 
"31 Mart öncesinde de itaat etmeyen, sessiz kalmayan, korkmayan; 25 Kasım ve 8 Mart’ta polis saldırısına direnen ve meydanlara sığmayan kadınlar dikiliyor. 'Ben susmayacağım, sen utanacaksın' diyen kadınlar bu sene 1 Mayıs meydanlarını dolduracak" diyen Akdere, kadınların sadece eşit işe eşit ücret, güvenceli ve insanca yaşam için değil, özgürlük için de mücadele ettiğini söyledi.
 
Akdere, "Dünyayı üreten emeğin yarısı olan kadınlar 8 Mart’tan 1 Mayıs’a isyanlarını taşıyacak. Hayatlarındaki reisçiklere, mağdur babalara, erkek şiddetine, cinsel istismara, cinsiyetçiliğe, emek sömürüsüne, nefrete karşı feminist isyan diyerek 1 Mayıs’ta alanlarda olacak" dedi.
 
'KADINLAR MÜCADELEYE'
 
Anarşist Kadınlar aktivisti Şeyma Çopur ise erkek egemenliğine; kadın emeğinin; bedeninin ve kimliğinin sömürülmesine karşı mücadele ettiklerini belirtti. Çopur, "Dünyanın her yerinde kadınlar ekonomik adaletsizliğin ve sömürünün her türlüsüne karşı 1 Mayıslarda sokaklara çıkmıştır" diye aktardı.
 
Çopur, 1 Mayıs çalışmalarına ilişkin ise şöyle konuştu: 
 
"26A Kolektifi gibi içerisinde yer aldığımız birçok kolektif ve kooperatif çalışması ile kadın emeğinin sömürülmesine ve yok sayılmasına karşı, kapitalizm dışı ekonomik modellerin varolması, yaratılması ve sürdürülmesi için çalışıyoruz. Kadın emeğinin özellikle erkek egemenliğinin baskısıyla daha da yok sayılmasına ve görmezden gelinmesine karşı, kadın kooperatiflerinin ve kolektiflerinin sosyal ve ekonomik modelleri üzerine çalışmalarımızı sürdürüyoruz."
 
"Kapitalizm krizinin faturasının tüm ezilenlere olduğu gibi kadınlara da kesilmesine karşı mücadele etmek kaçınılmazdır. Bizler Anarşist Kadınlar olarak, içerisine sıkıştırılmak istendiğimiz bu erkeklik krizine ve kapitalizm krizine teslim olmayı reddediyoruz. Sosyal ve ekonomik tüm adaletsizliklere karşı, bulunduğumuz her alanda örgütlenmeye devam ediyor, yaşamlarımızı ve iradelerimizi gasp etmek isteyen erkek egemenlere karşı tüm kadınları mücadeleye çağırıyoruz."