18 Nisan 2024 Perşembe

Kadın Savunması: 6284'ten elinizi çekin

Kadın Savunması, İstanbul Sözleşmesi gereğince devletin, salgın hastalık süreçlerinde dahi, erkek şiddetine karşı önleyici ve kadınları koruma yükümlülüğünde olduğunu belirtti, HSK'nın kararı geri çekmesini ve 6284 sayılı kanun etkin biçimde uygulanmasını istedi.

Kadın Savunması, HSK Genel Kurulu'nda "6284 Sayılı Kanun kapsamında verilen tedbir kararlarının yükümlülerin koronavirüs kapsamında sağlığını tehdit etmeyecek şekilde değerlendirilmesi gerektiği" yönünde verdiği karara ilişkin açıklama yaptı. 

Kararın 30 Mart'ta yapılan toplantıda alınan bu ucu açık karar ile "evde kal" çağrılarının yapıldığı karantina günlerinde, şiddet uygulayanla aynı evi paylaşmak zorunda kalan kadınların şiddete mahkum edildiği vurgulandı. 

Kararla, erkek şiddetinin meşrulaştırılmasına da neden olduğu belirtilerek, "Bu karar, ucunun açık olması itibariyle sığınağa yerleştirilmek isteyen kadınların sığınak taleplerinin 'salgın bahanesiyle' alınmamasına, yani kadınların şiddetten kurtulmak için gidebileceği bir yeri olmayacağı için şiddete mahkum olmasına neden olacaktır" denildi.

Bu sonuçların görülmemesinin mümkün olmadığına işaret eden Kadın Savunması, HSK'ye, "şiddet uygulayanların salgından korunmasını gözetirken, kadınların şiddet uygulayan erkeklerden korunmasını gözetme sorumluluğunu kime bırakmıştır?" diye sordu.

'KADINLAR İÇİN EN TEHLİLELİ 'YER EVLERİ'
Salgın nedeniyle uygulanan karantina ile ev içi şiddetin arttığı hatırlatılarak, şunlar ifade edildi: "Tüm dünyada kadına yönelik şiddete ilişkin veriler gösteriyor ki kadınlar için en tehlikeli yer 'evleri'. Türkiye'de geçtiğimiz yıl öldürülen kadınların yüzde 95'inin eş, partner ya da yakın akrabası tarafından, yüzde 73'ünün ev içlerinde öldürüldüğü Süleyman Soylu tarafından da açıklanmıştı. Karantinada geçen günler boyunca, basına yansıdığı kadarıyla, Türkiye'de 12 kadın erkekler tarafından öldürüldü. HSK'nın bu kararının, korona virüs salgını süresince iktidarın izlediği genel politikanın uzantısı olduğu çok açık."

İstanbul Sözleşmesi gereğince devletin, salgın hastalık süreçlerinde dahi, erkek şiddetine karşı önleyici ve kadınları koruyucu yükümlülüğü olduğunu vurgulayan Kadın Savunması, "HSK'nın bu kararı acilen geri çekilmeli ve salgın boyunca erkek şiddetine karşı 6284 sayılı kanun etkin biçimde uygulanmalı; iktidar başta kadınlar olmak üzere tüm halka yönelik kamusal sorumluluklarını acilen yerine getirmelidir."