16 Nisan 2024 Salı

'Kadın mücadelesi baskılarla susturulamaz'

Mardin Emek ve Demokrasi Platformu, kadın mücadelesinin baskılarla susturulamayacağını belirterek, tutuklananların bir an önce serbest bırakılması çağrısı yaptı.

Mardin Emek ve Demokrasi Platformu, son süreçte kadına yönelik artan şiddet ve Diyarbakır'da Rosa Kadın Derneği'ne yönelik operasyonda gözaltına alınan ve tutuklanan 9 kadına ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi.

KESK Mardin Şube binasında yapılan açıklamaya platform üyelerinin yanı sıra HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar ile Ebru Günay'da katıldı. Açıklamada, baskı ve tutuklamalarla kadın mücadelesinin bitirilemeyeceğine vurgu yapıldı.

Platform adına açıklamayı KESK Kadın Meclisi Üyesi Gülizar İpek okudu. Geçtiğimiz hafta yapılan ev baskınlarıyla çoğu kadın 12 kişinin tutuklandığını hatırlatan İpek, kadına yönelik şiddete karşı mücadele eden herkesin iktidarın hedefinde olduğunu söyledi. İpek, "Çocuk istismarcılarını aklatmaya çalışan iktidar karşısında; seslerini yükselten, tecavüzcülerin aramızda dolaşmaması için mücadele eden kadınları gözaltına almak, haksız ve uydurma suçlamalarla tutuklamak kadına yönelik şiddet ve baskının daha çok artacağının, kadının toplumda yerinin olmadığının mesajını vermektedir. Suçlama ve tutuklama sebepleri olarak gösterilen faaliyetler 'toplumsal ve aynı zamanda anayasal çerçeve de demokratik haklardan' olup, aslında yargılanan kişilerin nezdinde tüm topluma susturma politikası uygulanmaya çalışılmaktadır" dedi.

'ŞİDDET GÖREN KADINLAR CEZALANDIRILIYOR'
Ülkede hem yargı hem de toplumsal alanda şiddet gören kadınların cezalandırıldığı bir anlayış olduğunu belirten İpek, "Siyasi iktidar her adımında ülkeyi kadınlar için yaşanması zor bir hale getirmeye çalışmakta, kadınlara sürekli görevleri hatırlatılarak kadına sadece aile içerisinde bir hayat biçmektedir. Gelinen nokta da hukuksal zeminde eşitliği sağlamaktan uzak, her an sistem lehine değişime açık tutulan düzenlemeler, haksızlığa uğrayan kadını adeta cezalandıran yargı sistemiyle karşı karşıyayız" diye konuştu.

Tutuklananların bir an önce serbest bırakılması çağrısı yapan İpek, "Kadını yoksullaştıran, tecavüz kültürüyle bedensel ve ruhsal baskı ve şiddete maruz bırakan sistem karşısında, hak kaybına uğrayan kadınlarla dayanışma gösteren, demokratik haklarını kullanarak mücadele eden kadınlara karşı yapılan bu saldırıyı kabul etmiyoruz. Bizler Emek ve Demokrasi Platformu olarak verilen bu haksız tutuklama kararına karşı, tutuklananların derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz" dedi.