12 Mayıs 2024 Pazar

Kadın İşçinin Sesi kuruldu

Sınıf mücadelesini cins özgürlüğü mücadelesiyle birleştirme hedefiyle yola çıkan Kadın İşçinin Sesi kuruluşunu ilan etti. Tuzla'da işçi kadınlarla bir araya gelen Kadın İşçinin Sesi, aynı zamanda deklarasyonunu açıkladı. Etkinlikte söz alan kadınlar, hem erkek egemen sisteme hem de sermayeye karşı yürüttükleri mücadeleyi anlattı, kadınların sermayeye ve erkek egemenliğine karşı direnişi, dayanışmayla sürdüreceğini vurguladı.

Emekçi kadınların sözünü sınıf mücadelesinde daha görünür kılmak ve daha gür çıkmasını sağlamak, sınıf sendikacılığında erkek egemen anlayışı söküp atmak için Kadın İşçinin Sesi kuruldu. Cins bilinci, kadın aklı, kadının sözü ve iradesiyle yola çıkan Kadın İşçinin Sesi, erkek egemen sermayeye karşı birleşmeye, örgütlenmeye ve özgürleşmeye çağırdı.

Tuzla'da bulunan bir kafede kuruluşunu deklare eden Kadın İşçinin Sesi, 25 Kasım ve 8 Mart'ta, Newroz'da, yerel seçimlerde açığa çıkan iradeyle 1 Mayıs'ı kazanma, örgütlenme çağrısı yaptı.

KADINLAR BİRBİRİNİ GÜÇLENDİRME SÖZÜNÜ YİNELEDİ
Etkinlikte buluşan kadınlar hem erkek egemen sisteme hem de sermayeye karşı nasıl direndiklerini anlattı. Kimi fabrika işçisi kimi de ev emekçisi olan kadınlar sohbetlerinde dayanışmanın önemine vurgu yaptı. Kadınların birbirine sahip çıktığı her durumda sorunların üstesinden geleceğini kaydeden kadınlar, 1 Mayıs günü de sokaklarda direnişi büyüteceklerini söyledi. Kadın işçilerin mücadeleye atılırken, erkek işçilerden daha fazla baskı ve zorluklarla karşı karşıya kaldığını vurgulayan kadınlar, maruz kaldıkları hak gasplarına karşı bedeli ne olursa olsun mücadeleyi sürdüreceklerinin sözünü verdi.

"Emeğimiz, özgürlüğümüz için örgütleniyoruz" şiarıyla düzenlenen etkinlikte, kadın işçilerin direnişinin yer aldığı sinevizyon gösterimi yapıldı. Farplass'tan EFT'ye, Agrobay'a, Flormar'a direnen kadın işçilerin mücadelesinin yer aldığı sinevizyon gösterimi uzun süre alkışlandı.

'ÖRGÜTLENMEYE ÇAĞIRIYORUZ'
Ardından Serpil Topal, Kadın İşçinin Sesi'nin deklarasyonunu açıkladı. Sokak sokak yürüttükleri mücadelenin ardından yola çıktıklarını söyleyen Topal, "Kadın İşçinin Sesi, fabrikalardan tarlaya, evlerden ofislere işçi sınıfının yarısı olan tüm işçi ve emekçi kadınları örgütlenmeye çağırıyor" dedi.

'1 MAYIS KADINLARIN DA GÜNDEMİ'
Deklarasyon metnini açıklanmasının ardından etkinliğe katılan kadınlar söz aldı. 1 Mayıs'ın kadınların da gündemi olduğu kaydedilen konuşmalarda, kadınların çifte sömürüye maruz kaldığı vurgulandı ve muhakkak 1 Mayıs'ı sahiplenmek gerektiği söylendi.

'BİRBİRİMİZE SAHİP ÇIKMALIYIZ'
Söz alan bir kadın ise hamile olduğu dönemde çalıştığı fabrikada işten atıldığını, sarı sendikanın kendisine sahip çıkmadığını belirterek, kadınlarla birlikte yürütülen mücadelenin güç verdiğini vurguladı.

Kadın İşçinin Sesi'nin son derece önemli olduğunu söyleyen kadın işçi, "Biz birbirimize sahip çıkmalıyız. Evde, sokakta, işte, fabrikada ezilen biziz, emeği görünmeyen biziz. Bir araya gelerek, birlikte hareket ederek, tartışarak, birbirimizi aydınlatarak bu sorunları aşabiliriz" ifadelerini kullandı.

'BURADA OLMAKTAN MUTLUYUM'
Markette çalışan ve hakları gasp edildiği için direnişe geçen bir kadın işçi ise, "Bugün burada olmaktan, hikayelerinizi dinlemekten dolayı çok mutluyum" dedi.

EFT DİRENİŞÇİSİ: ERKEK İŞÇİLERİN KADINLAR GECE KALMASIN ANLAYIŞINA DİRENDİK
EFT'de direnişe öncülük eden kadınlar işçiler de etkinliğe katıldı. Direnişteki kadın işçilerden biri söz alarak, yaşadıklarını anlattı.

Gece, gündüz direnerek seslerini duyurmaya çalıştıkları, polisle çatıştıklarını, emek sömürüsüne karşı mücadele ettiklerini söyleyen kadın işçi, "Patronumuz da kadındı ama bizi sömürdü. Direnişi başlatan biz kadınlar olduk. Her zaman olduğu gibi erkekler kadınlardan cesaret aldı" diye ekledi.

Direniş alanında sadece gündüz değil gece de kalma kararı alınmasının ardından erkek işçilerin "kadın işçiler gece kalmasın" dediklerini söylenen EFT direnişçisi, "Bunu reddettik, kimden korkacağız. Madem hak savunuyoruz eşit şekilde direneceğiz dedik ve 79 gün çok büyük bir mücadele verdik" sözleriyle direnişteki rollerini ve erkek işçilerin erkeklikleriyle nasıl mücadele ettiklerini aktardı.

EFT direnişçisi kadın işçi, 1 Mayıs günü alana çıkacağını söyleyerek, "Siz de çıkın mutlaka. Hakkımızı arayalım" çağrısında bulundu. 

'1 MAYIS'TA ALANLARDA OLALIM'
Serbest kürsünün ardından Vardiya Müzik Grubu sahne aldı.

Kadınları selamlayan Vardiya Müzik Grubu'nun solisti Ruşa Sabur, "Buradan çıkan coşkuyla, mücadele irademiz ve azmimizle 1 Mayıs alanlarında olmak istiyoruz. Bir kez de biz buradan 1 Mayıs'a çağıralım" dedi.

KADIN İŞÇİNİN SESİ DEKLARASYONU
Etkinlikte açıklanan Kadın İşçinin Sesi'nin yayınladığı deklarasyonun tam metni şöyle: 

"BİZ KİMİZ?
Sınıf mücadelesinde işçi emekçi kadınlar olarak sözümüzü güçlü kurmak, sınıf sendikacılığında erkek egemen anlayışı yıkmak için yola çıkıyoruz. Emeğimizin sömürüldüğü, haklarımızın gasp edildiği fabrikalardan, evlerden, atölyelerden geliyoruz. Patrona, sermayeye karşı sözümüzü eylemle, direnişle büyüterek 8 Martlarda, 25 Kasımlarda, 1 Mayıslarda erkek egemen düzene isyanımızla geliyoruz. Sınıf sendikacılığı çizgisinde cins bilincimiz, kadın aklımız, sözümüz ve irademizle yürüyoruz. Kadın İşçinin Sesi ile cins özgürlük mücadelemizi ve sınıf mücadelemizi birleştirmeye, büyütmeye geliyoruz. 

İLKELERİMİZ
Kadın emeğinin sömürüsüne karşı mücadele yürütürken dil, din, mezhep ayrımı yapmaksızın, ırkçılığa karşı mücadeleyi savunuyoruz.
İşçi sınıfının yarısı olan kadın işçilerin, sınıf çıkarları doğrultusunda sendika ve derneklerde örgütlenerek erkek egemen sermaye karşısında dayanışmasını büyütüyoruz.
Kadın özgürlük mücadelesi gündemlerimizi emek mücadelemizin konusu olarak ele alıyor ve sınıf mücadelemiz ile cins özgürlük mücadelemizi birlikte yürütmeyi savunuyoruz.
Sarı sendikacılığı, sendika bürokrasisini reddediyor ve erkek egemen sendikal anlayışla mücadeleyi esas alıyoruz.
İşçi sınıfının mücadele zeminini güçlendiren antifaşist, antikapitalist, cins özgürlükçü, ekolojist bir mücadele programını savunuyor; fiili meşru birleşik mücadeleyi esas alıyoruz.
Teorik, pratik ve ideolojik mücadelemizde sosyalist kadın işçi çizgisini savunuyoruz.

MÜCADELE GÜNDEMLERİMİZ
Kadın İşçinin Sesi olarak;
"Makbul kadını" yaratma çabası içinde olan erkek egemen faşist düzenin emek düşmanı ve savaş politikalarına karşı fiili meşru çizgide mücadele edeceğiz.
Dünya Emekçi Kadınlar Günü 8 Mart'ın kamu, özel ayırmaksızın tüm işçi ve emekçi kadınlar için ücretli izin günü olması konusunda mücadeleyi büyüteceğiz.
Eşit işe eşit ücret için mücadele yürüteceğiz.
Sendikalarda kadın işçiler olarak öz örgütlenme biçimlerimizi oluşturmak için kolektif kadın aklımız ile sendika yönetimlerinde yer almak, kota sistemi ve eş temsiliyeti hayata geçirmek için mücadele edeceğiz.
Evlerde yemek, temizlik, çocuk ve yaşlı bakımı, eğitim, sağlık gibi birçok işi yapmamıza karşın hiçbir ücret ve güvencemiz yok. Ev içi emeğimizin ücretlendirilmesi ve sigorta kapsamına alınması için mücadelemizi büyüteceğiz.
Toplumsal cinsiyete dayalı iş bölümünü reddederek, çalışma hakkımızı kullanmamızın önündeki gerici erkek egemen engelleri (baba, koca, abi, sevgili) yıkmak için mücadele edeceğiz.
İstihdamda fırsat eşitliğinden yoksun, cinsiyetçi iş bölümüne dayalı; emeğimizi ucuz, esnek, güvencesiz iş gücü olarak gören erkek egemen kapitalist devlet politikalarına karşı hem kendi cephemizden hem de birleşik zeminlerde mücadeleyi büyüteceğiz.
Kadın işçileri çifte sömürüye mahkum eden; işçi sınıfını yalnızlaştırarak sınıf bilincini, dayanışmasını ve örgütlenmesini yok eden evden çalışma sistemine karşı mücadele edeceğiz.
Kadın işsizliğine ve yoksulluğuna karşı örgütlenmeyi esas alarak toplumsal mücadeleyi yükselteceğiz.
Göçmen ve mülteci kadın işçilerin çalıştıkları yerlerde yaşadıkları ırkçı, cinsiyetçi, ayrımcı yaklaşımları, baskıyı, mobbingi, kölece çalıştırılma koşullarını ve çifte sömürüyü mücadele gündemi yapacağız.
İstanbul Sözleşmesi'nin yeniden imzalanması ve uygulanması için mücadele edeceğiz.
6284 sayılı kanun ve nafaka gibi kazanılmış haklarımıza dönük saldırıları durdurmak için mücadeleyi büyüteceğiz.
Başta işçi, emekçi kadınlar olmak üzere tüm kadınlar olarak mücadelemizi sokaklarda, meydanlarda yürütmemizin önündeki engelleri aşmak için mücadele edeceğiz.

KADIN İŞÇİNİN SESİNİ BİRLİKTE YÜKSELTELİM
Bize katıl! Gücümüze güç, sesimize ses kat! Erkek egemen sermayeye karşı birleşelim, örgütlenelim, özgürleşelim."