5 Mayıs 2024 Pazar

Kadın avukatlardan ihlal ve cezasızlık raporu

Ankara'da kadın avukatlar, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilinmesine karşı yapılan eylemde yaşanan hak ihlalleri ve cezasızlık politikalarına ilişkin raporu açıkladı. 

Ankara'da Toplumsal Hukuk Kadın Grubu, İstanbul Sözleşmesi Eylemlerinde Yaşanan Hak İhlalleri ve Cezasızlık Raporunu Mor Mekan'da yaptığı basın toplantısıyla açıkladı. Açıklamanın yapıldığı mekana "İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmiyoruz İstanbul Sözleşmesi yaşatır" pankartı asıldı. Açıklamaya çok sayıda avukat kadın katılırken, raporu Toplumsal Hukuk Kadın Grubu adına Avukat Irmak Bakır okudu.

'EN YAYGIN MÜDAHALE BİÇİMİ ÇEMBERE ALMAK'
Bakır, İstanbul Sözleşmesi'nden çıkışın iktidarın kadın özgürlük mücadelesini bastırmaya yönelik bir hamle olduğuna dikkat çekti. "İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz" diyen kadınların polis şiddeti, soruşturmalar, davalar, burs kesintileri gibi yöntemlerle engellendiğini ifade eden Bakır, "İstanbul, Ankara, İzmir, Mersin, Eskişehir ve Tokat'ta kadınlara yönelik devlet şiddetinin kimi zaman kimyasal gaz ve plastik mermi kullanımını da içeren polis şiddeti, çember içerisine alınarak yalıtılması, yürüyüşlerinin barikatlarla engellenmesi gibi biçimler aldığını görüyoruz. En yaygın müdahale biçimi ise çembere almak, yalıtmak, görünmez kılmaya çalışmak" dedi.

Ankara'da gerçekleştirilen İstanbul Sözleşmesi eylemlerine yönelik saldırı verilerini aktaran Irmak, "5 Ağustos 2020 ve 1 Temmuz 2021 tarihleri arasında Ankara/Kızılay/Sakarya bölgesinde toplam 18 sokak eylemi gerçekleştirilmek istendiğini görüyoruz. Bu eylemlerden ikisi kadınlara açılan davalarla ilgili adliye önünde yapılmak istenen açıklamalar. 18 eylemden 8'inde kadınlar ve LGBTİ+'lar fiziksel polis şiddetine, kimyasal gaza maruz bırakıldı. Polis müdahalesi gerçekleşen 8 eylemin 7'sinde kadınların özgürlükleri de sınırlanarak 106 gözaltı gerçekleştirildi. Astığı pankart ve attığı tweet gerekçesiyle iki kadın gözaltına alınmış olup bu süreçte toplam gözaltı sayısı 108 oldu" ifadelerini kullandı.

'ÖĞRENCİLERİN BURSU KESİLDİ'
Devlet şiddetinin üniversite öğrencilerine burs kesintisi, disiplin soruşturması biçimiyle geldiğini belirten Bakır, "Onur Yürüyüşü'ne katılan bir öğrencinin KYK bursu kesildi, yaşam zincirine katılan öğrenciler disiplin soruşturması da geçirdi. Eylemlere katılan öğrencilerin aileleri polis tarafından arandı. Eylemlerle ilgili olarak tespit edebildiğimiz kadarıyla 5 dava açıldı, 1 soruşturma devam ediyor" sözlerini kullandı. Bakır, kadınlara yönelik devlet şiddeti ile ifade ve toplanma özgürlüğü, işkence ve kötü muamele yasağı, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı, ayrımcılık yasağı gibi temel hakların ve güvencelerin ihlal edildiğini ifade etti.

Bakır, İstanbul'da gerçekleştirilen İstanbul Sözleşmesi eylemlerine yönelik saldırı verilerini ise şu şekilde kaydetti: "İstanbul Sözleşmesi Kampanya Grubu'nun Beşiktaş Abbasağa Parkı'nda forum yapmasına polis engel oldu. Polis engeli üzerine seslerini Beşiktaş sokaklarında duyuran kadınlar, 'Kadınları değil cinayetleri engelle' sloganıyla Barbaros Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Meydanda yapılan forumun ardından polisler 8 kadını gözaltına aldı. İstanbul Sözleşmesini Uygula Kampanya Grubu'nun çağrısıyla kadınlar Kadıköy İskele Meydanı'nda bir araya geldi. Eylem sonrası yapılan yürüyüş iki kez polis barikatıyla engellenmek istendi. Kadınlar dağılırken atılan sloganlar gerekçe gösterilerek polis gözaltı işlemi yapmaya başladı. Bir kadın gözaltına alındı."

5 Ağustos 2020 tarihinde İzmir'de yapılması planlanan yürüyüşe polis saldırısı gerçekleştiğini söyleyen Bakır, "16 kişinin ters kelepçelenip darp edilerek gözaltına alınmasının ardından alandaki diğer kadınlar oturma eylemiyle saldırıyı protesto etti. Eylemin ardından 5 kadın daha gözaltına alındı. Gözaltına alınan 18 kişi 6 hakkında 2911 sayılı Kanuna aykırılıktan dava açıldı. Polis şiddetine maruz kalan kadınlar da polisler hakkında suç duyurusunda bulundu" şeklinde konuştu.

'ONUR HAFTASI İÇİN TOPLANAN KİTLEYE POLİS SALDIRDI'
20 Mart 2021 Mersin Kushimoto Sokağında bir araya gelen kadınların tepkilerini dile getirmek için Özgecan Aslan Meydanı'na kadar yürümek istediğini belirten Bakır, "Sokağın sonunda polis barikatı ile karşı karşıya kalan kadınlar yürümekte ısrar ederek Özgecan Aslan Meydanı'na yürüdü. Meydanda kitlesel bir şekilde basın metni okundu. Eylemle ilgili olarak kadınlara para cezası kesildi" dedi. Bakır, Eskişehir'de Onur Haftası için toplanan kitleye polis müdahalesi olduğunu belirterek, "Grubun bir araya gelmesini ve pankart açmasını engelleyen polis, 20 kişiyi gözaltına aldı" diye ifade etti.

Türkiye genelinde yapılan "Gülistan Doku Nerede" eylemlerine ilişkin Ankara Kadın Platformu'nun 5 Ocak 2021'de Çankaya Belediyesi önünde toplanması sonrasında polisin belediye binası önünü ablukaya aldığını hatırlatan Bakır, "Polis kadınların toplanmasına izin vermeyerek 18 kadını darp ederek gözaltına aldı. Müdahaleyi görüntülemek isteyen gazeteciler de polis tarafından darp edildi. Kadınlara yönelik polis müdahalesini kayıt alan gazetecilerin kameraları polis tarafından yere atılarak, kırıldı. Jinnews Muhabiri Habibe Eren ve Öznur Değer de gözaltına alındı" diye konuştu.

Bakır, yaygın, sistematik, çok yönlü devlet şiddetinin kadın hareketini kuşatma çabasına karşı kadınların ve LGBTİ+'ların yaşamın her alanında bu kuşatmayı kırdığını vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti: "Şiddet faillerinin cezalandırılması ve toplanma ve ifade özgürlüğünün cezalandırılmasının engellenmesine yönelik mücadelemiz devam ediyor. Şiddetin bastırmayacağı gerçekler var: İstanbul Sözleşmesi'nin feshi yok hükmündedir, kadınlar ve LGBTİ+'lar geleceklerini tek adamların belirlemesine izin vermeyecek."

Bakır'ın konuşmasının ardından basın toplantısı forum ile devam etti.