29 Mart 2024 Cuma

JAS'tan açlık grevindeki Zeynep Celaliyan'a destek açıklaması

Zeynep Celaliyan ve 9 Kürt kadın siyasi tutsağın başlattığı açlık grevine destek açıklaması yapan JAS, "Bizler kadın özgürlük mücadelesi güçlerinden devrimci, sosyalist kadınlar başta olmak üzere, Rojava'nın bütün Kürt, Arap, Süryani, Asuri, Ermeni, Türkmen halklarıyla beraber Zeynep yoldaşa ve yoldaşlarına sahip çıkmalıyız" dedi.
Jinên Azad ên Sosyalîst (JAS) Zeynep Celaliyan ve 9 Kürt kadın siyasi tutsağın başlattığı açlık grevine destek açıklaması yaptı.
 
İran'ın Ûrmiye bölgesinde 10 senedir tutuklu bulunan Zeynep Celaliyan, 9 Kürt kadın siyasi tutsak ile hapishanedeki baskılara karşı açlık grevine başladı. Açıklamada, "Bundan öncede Uluslararası Af Örgütünce 'Xoy' kentinde bulunan hapishane koşulları 'işkenceye eşdeğer' olarak nitelendirirken, bugün o koşullardan da ağır bir süreç yaşanıyor. Yine Ramin Penahi isimli politik Kürt tutsak idam cezasına çarptırıldı ve daha önce pek çok devrimci yurtsever tutsağa yaptıkları gibi, İran rejimi bir kez daha katliamcı siyasetini uygulamak istiyor" denildi.
 
2008 yılında tutuklanan Zeynep Celaliyan, 'Allah'a düşmanlık' ve bir Kürt partisine üye olmaktan suçlanırken, idam cezasına çarptırıldığı hatırlatılan açıklamada, "Enternasyonal mücadele ve kadınların dayanışma eylemleri sonucu, İran devleti bir adım geri atmak zorunda kaldı, idam cezası iptal edildi, yerine ağır faşizm koşullarında yıllarca hapis kararı verildi" diye kaydedildi.
 
Bugün gerici, faşist molla devletinin girdiği ekonomik ve siyasi çıkmazlar, halka sistematik baskı politikası olarak yansırken, bu durum hapishanelerde de karşılığını bulduğu vurgulanan açıklamada, "Bu saldırıların ilk hedefi kadınlar oluyor. Kadınlar söz, eylem, örgütlenme yasaklarıyla eve hapsedilmeye çalışılıyor, bedeni üzerinde giyim tahakkümü uygulanıyor. Bu yasakları tanımayan ilerici politik kadınlar ise suikast saldırılarında öldürülüyor, sokakta işkenceyle gözaltına alınıyor, sistematik cinsel işkence ve saldırılar altında zindanda tutuluyor ya uzun yıllar esir kalıyor ya da idamla, işkenceyle katlediliyor" diye belirtildi.
 
JAS açıklamasının devamında şu ifadelere yer verildi:
"İran ve Rojhilat'ta (Doğu Kürdistan) kendi özgücüyle ilerleyen devrimci demokratik bir devrim, tıpkı Rojava'da olduğu gibi, gün geçtikçe mayalanacak, başta kadınlar olmak üzere ezilen halklar, İran faşizmini yenilgiye uğratarak özgürleşecektir.
 
"Zeynep yoldaş ve 9 kadın tutsağın girdiği açlık grevi ve de tutsak Penahi hakkındaki idam kararı bizim için net bir çağrıdır. Bundan 10 sene önce Zeynep yoldaş etrafında, kadınlar nasıl güçlü bir dayanışma halkası örüp, idam kararını kaldırdıysa, bugün bir kez daha İran'da bulunan bütün siyasi tutsaklar için bu dayanışma halkasını örmeliyiz. Bizler kadın özgürlük mücadelesi güçlerinden devrimci, sosyalist kadınlar başta olmak üzere, Rojava'nın bütün Kürt, Arap, Süryani, Asuri, Ermeni, Türkmen halklarıyla beraber Zeynep yoldaşa ve yoldaşlarına sahip çıkmalıyız."