25 Nisan 2024 Perşembe

İzmir'de kadınlar: Bize acil eşitlik lazım

İzmir Kadın Platformunun çağrısıyla Alsancak ÖSYM önünde bir araya gelen kadınlar, buradan yürüyüş ile Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Kadınlar yürüyüşte renkli eldivenleri takarak baskıya, şiddete, cinayetlere, sömürüye dikkat çekti.

İzmir Kadınlar Platformu öncülüğünde Konak Alsancak'ta yürüyüş düzenlendi. Yüzlerce kadının katıldığı yürüyüşte, "Krize, savaşa, şiddete, sömürüye karşı özgür bir yaşam için mücadeleyi büyütüyoruz" pankartı açılırken, üzerinde "Jin, jiyan, azadî", "Kadınlar birlikte güçlü" ve "Bize acil eşitlik lazım" yazılı dövizler taşındı. Alsancak'taki ÖSYM binası önünden başlayan yürüyüş Türkan Saylan Kültür Merkezi'ne kadar devam etti. Yürüyüş boyunca, "Kadın cinayetleri politiktir" ve "Dünyada direnen kadınlara bin selam" sloganları atıldı.

Eyleme sendikalı oldukları işten atılan SF işçileri ve HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay ile DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu katıldı. Yürüyüş sonrası Türkçe, Kürtçe ve Arapça açıklama yapıldı. Açıklamayı yapan Eren Saran, her ay onlarca kadın katledildiğine dikkati çekerek, yüzlercesinin de şiddet gördüğünü ve tecavüze uğradığını söyledi. Ayrımcılığa ve eşitsizliğe karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Saran, "Sermaye yanlısı AKP iktidarının 'muhafazakar toplum' inşası planının bir parçası olarak kadınlar gelenek ve din kıskacında kuşatılıyor, evin yüksek duvarları ile sanayinin acımasız dişlileri arasında çiğnenmeye mahkum ediliyor. Sebebi olmadığımız krizin tüm yükü herkesten çok biz kadınların omuzuna yıkılıyor. Buradan bir kez daha sesleniyoruz; Bir kişi daha eksilmeye tahammülümüz kalmadı. Emeğimizi sömüren, şiddeti körükleyen yasa ve uygulamalarınızı kabul etmiyoruz" vurgusunda bulundu.

Saran, şöyle devam etti: "Eşit, özgür bir yaşam için, krize, savaşa, şiddete, sömürüye karşı yan yana gelmeye, sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz. Kadın danışma ve dayanışma merkezleri, tecavüz kriz merkezleri açılmasını istiyoruz. Kadın cinayetlerinde 'iyi hal' indirimlerinin sona ermesini istiyoruz. KHK'lele bir gecede ekmeğinden olan, sosyal ve politik yaşamdan uzaklaştırarak eve kapatılmak istenen kamu emekçisi kadınların işe geri dönmesini istiyoruz. Mücadelelerle kazanılmış, kayyumlar ve tutuklamalarla elimizden alınmak istenen eşbaşkanlık hakkımızı elimizden almanıza izin vermeyeceğiz. Erkek şiddeti ile katledilen, katilleri aklanmaya çalışılan kadınların hesabını hep birlikte soracağız."

Etkinlik, kadınların şarkılarla dans etmesiyle sona erdi.

BORNOVA
Bornova Kadın Platformu bileşenleri ise Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya gelerek açıklama yaptı. Açıklamada, "Çocuklar kreşe kadınlar işe", "Cinsel, sınıfsal, ulusal sömürüye son" ve "Krizin yükü patronlar" sloganları atıldı.

Eylemde konuşan Berrin Burakçı Bağış, krizin yükünün herkesten çok kadınların omuzlarına yıkıldığına dikkati çekerek, "Ne kadar çalışırsak çalışalım her gün daha da yoksullaşıyoruz, çalışma koşullarımız her geçen gün daha da ağırlaşıyor" dedi. Bağış, "Kapitalizme, cinsel, sınıfsal, ulusal sömürüye, baskı ve zorbalığınıza karşı kadın dayanışmasını büyütecek mücadeleye devam edeceğiz" mesajı verdi.