26 Nisan 2024 Cuma

İzmir Kadınlar Birlikte Güçlü'den siyahlı protesto

İzmir Kadınlar Birlikte Güçlü, siyahlar giyerek kadın özgürlük mücadelesi yürütenlere yönelik saldırılara tepki gösterdi. 

Kadınlar Birlikte Güçlü, İzmir Karşıyaka'da kadın özgürlük mücadelesi yürüten kadınların tutuklanmasını siyahlar giyerek protesto etti. 

Karşıyaka İzban önünde toplanan kadınlar Karşıyaka İskelesi önüne kadar yapılan yürüyüş ardından polisler tarafından gözaltına alınma tehdidiyle yürüyüş engellendi. Çeşitli müzik aletleriyle ses çıkaran kadınlar, "Kadınlar Birlikte Güçlü" yazılı pankart taşırken, "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Erkek adalet değil, gerçek adalet" ve "Jin jiyane jiyan nekuje" sloganları attı. Açıklamayı, Ayşenur Kizaroğlu, Gizem Coşkun ve Nihal Gür Akyıldız okudu.

Açıklama öncesi kadınlar DTK Eşbaşkanı ve (HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven, HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları ve CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun, vekilliğinin düşürülmesine tepki gösterdi.

"Attığımız her güzel adımın suç sayıldığı günlerden geçiyoruz" denilen açıklamada, Rosa Kadın Derneği üyelerinin ve TJA aktivistlerinin tutuklandığı, Antakya Mor Dayanışma Kadın Derneği'ne mühür vurulması ve para cezası verilmesi hatırlatıldı. Böbrek hastası üç buçuk yaşındaki Dilgeş'in annesiyle birlikte hapishane koşullarında yaşama mecbur edilmesinin hangi vicdana sığdığı sorusu yöneltilen açıklama şöyle devam etti:

"Dilgeş bu çocuklardan sadece bir tanesi. İHD'nin verilerine göre şuan ülkenin farklı cezaevlerinde 700 civarı çocuk, yaşamı tehdit eden koşullarda yaşamaya mecbur bırakılmış durumda. Bu işin psikolojik boyutuna, çocukta yaratacağı travmalara sıra gelmiyor bile. O zor koşullarda bir yandan kendileri ayakta kalmaya çalışırken bir yandan çocuklarının yaşadıklarına tanıklık eden kadınların hissettiklerini anlatacak söz bulamıyoruz. Bu nasıl bir işkencedir?"

"Vicdanları susmayan, haksızlığa hiçbir zaman göz yummayan biz kadınlar, bu ülkenin vatandaşları, yaşamın özneleri olarak sorumluları insanlığa, vicdanlarını harekete geçirmeye, adaleti sağlamaya davet ediyoruz. Kapatılan kadın dernekleri geri açılsın. Mühürler ve cezalar kaldırılsın!"