5 Mayıs 2024 Pazar

İtalyan Edika: Kürt halkı ile dayanışmak için buradayım

AvEG-Kon'un Köln'de sürdürdüğü açlık grevine katılan İtalyan enternasyonalist Endika, Kürt halkı ile dayanışmak amacıyla açlık grevine katıldığını söyledi, "Buradaki eylemi tesadüfen öğrendim, bilgi aldım, amacının doğru olduğuna inandım ve katılmaya karar verdim" dedi.
AvEG-Kon'un Almanya'nın Köln kentinde sürdürdüğü açlık grevinin katılımcılarından biri de Basklı Endika.
 
33 yaşında olan Endika, sosyal pedagog ve Almanya'da yaşıyor.
 
Edika sorularımızı yanıtladı.
 
Neden açlık grevindesiniz?
 
Kürt sorununu birçok farklı kaynaktan tanıdım. Yıllar önce İspanya'dan Afganistan'a kadar bir bisiklet turu yaptım ve bu turda Türkiye ve Kürdistan’dan geçtim. Kürdistan’daki durumu, yaşamı gördüm. Geri döndüğümde Kürt halkının mücadelesine destek sunmaya karar verdim. Almanya'ya geldiğimde bunu pratiğe geçirmenin olanaklarını aradım. Kürdistan'da insanların enternasyonalizmi yaşadıklarını gördüm. Onların Bask, Katalan, Filistin halkının mücadelesini tanıdıklarını gördüm. Gördüğüm bu enternasyonalizmi ben de burada hayata geçirmeye karar verdim. Buradaki eylemi tesadüfen öğrendim, bilgi aldım, amacının doğru olduğuna inandım ve katılmaya karar verdim.
 
Daha önce hiç açlık grevi deneyiminiz oldu mu?
 
İlk defa 2 günü aşan açlık grevi yapıyorum. Bask ülkesinde tutsakların açlık grevleri çokça yaşandı. Dışardada dayanışma açlık grevleri yapıldı. 18 yaşındaki gençler 2 günlük açlık grevine girip okula gidiyorlardı. Yakalarına açlık grevinde olduklarınnı gösteren bir işaret takıyorlardı ve böylece açlık grevini okula ve sokağa taşıyorlardı. Böylesi grevlere katıldım.
 
Buradaki ortamı nasıl buluyorsunuz?
 
Burada Diyarbakır, Silopi vb. yerlerde gördüğüm kollektivizmi ve ortamı gördüm ve aynı zamanda yaşıyorum. İnsanlar arasındaki sosyal bağların güçlü olduğunu, bunu politik mücadenin bir parçası olarak yaşadıklarını gördüm. Ben Barselona'da katıldığım çeşitli toplantılarda yaşı ilerlemiş tecrübeli yoldaşların toplantıya geldiğinde her şeyiyle mücadeleyi düşünen, derin analizler yapan insanlar gördüm. Buradaki tartışmalarda da yaşlı insanların da aynı içtenlik ve bağlılıkla tartıştıklarına tanık oldum.