23 Nisan 2024 Salı

İsviçre'de Kürtlere sınırdışı tehdidi sürüyor

İsviçre devleti Zürich havaalanında tuttuğu Kürtleri sınır dışı etmekte. İnsan hakları savunucuları bugün havaalanında açıklama yapacak.
Bir ayı aşkın zamandır Zürich havaalanında tutulan aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu Kürtler iltica taleplerinin kabul edilmesi için bekleyişlerini sürdürüyor. 
 
Basında yer alan haberler ve  kamuoyunda yaratılan tepkiler üzerine  göç dairesi yöneticisi Lukas Riede havaalanına gelerek çeşitli açıklamalarda bulundu. Havaalanında bulunan kampın hapishaneye benzetilmesine tepki gösteren Riede mümkün olduğunca hızlı karar vererek kimseyi mağdur etmediklerini idda etti. 
 
Riede’nin iddialarının aksine günlerdir havaalanında zor koşullarda yaşayan Kürtlerin durumu ise basında ve kamuoyunda tepkilere neden oluyor. Göç dairesi yöneticisinin açıklamalarda bulunduğu saatlerde ailelerin büyük bir kısmı Zürich de bulunan iltica kamplarına alındı. Yaşanan gelişmelerin ailelerin iadelerinin durdurulduğu anlamına gelmediği ve söz konusu kampın red ve iade kararı verilen mültecilerin tutulduğu kamplar olduğuna dikkat çekildi.
 
Havaalanında bulunan diğer iki Kürt ailenin iltica taleplerinin de bugün red edildiği bildirilirken transfer edilmeyen ve  sayıları onbeşi bulan Kürtlerin bekleyişi sürüyor.
 
İnsan Hakları Ve Dayanışma Derneği İsviçre şubesi ise yaptığı açıklama ile yaşanan gelişmeleri mülteci haklarını ihlal eden uygulamalar olarak değerlendirdi. 
 
Tüm bu yaşananları protesto etmek için Göç Dairesi önünde bugün 12.15-13.15 saatleri arasında basın açıklaması yapacaklarını belirten İnsan Hakları Ve Dayanışma Derneği İsviçre Şubesi, eyleme katılım çağrısı yaptı.